Košarka
SPORTOVI
Košarka
Kapa do poda

Dominacija kakva nikad nije viđena u NBA-u: Jokić uspio nešto što nije ni Michael Jordan!

Nikola Jokić proglašen je za najboljeg igrača ovosezonske finalne serije NBA lige koju je odigrao na maestralan način.

Nikola Jokić (Foto: Afp)

Dileme, naravno, nije niti bilo. Nikola Jokić proglašen je za najboljeg igrača velikog finala NBA lige u kojem su Denver Nuggetsi svladali Miami Heat sa 4-1 u pobjedama i okitili se povijesnim prvim naslovom prvaka.

Kao i tijekom cijele sezone, Jokić je i u ovoj posljednjoj utakmici bio prvo ime svoje momčadi. S 28 koševa, 16 skokova i četiri asistencije dao je svoj doprinos trijumfu Nuggetsa, a sa svime što je napravio u proteklih nekoliko mjeseci ispisao je nove stranice povijesti NBA lige.

Njegove brojke bile su uistinu fenomenalne, a koliko je Jokić bio druga dimenzija naspram ostalih, najbolje svjedoči jedan podatak. Naime, on je u ovogodišnjem play-offu bio najbolji strijelac (600 poena), najbolji skakač (269) i najbolji asistent (169). Nikada u višedesetljetnoj povijesti NBA lige nije se dogodilo da jedan igrač u doigravanju bude najbolji u sve tri ove najvažnije statističke kategorije.

Ni Michael Jordan ni Wilt Chamberlain ni Kareem Abdul-Jabbar niti itko od velikana NBA košarke nikad nije u ovoj mjeri izdominirao suparnike kao što je to učinio 28-godišnjak iz Sombora.

Sve ovo je tim više impresivno jer Jokić je, podsjećamo, izabran kao tek 41. na NBA draftu održanom 2014. godine. Svi klubovi su imali priliku izabrati ga barem po jednom i svi su to propustili učiniti osim Nuggetsa koji su, ispostavilo se, dobili zgoditak na lutriji.

Nikada ranije jedan igrač tako nisko rangiran na draftu nije osvojio nagradu za najboljeg igrača NBA finala.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider