Košarka
SPORTOVI
Košarka
Daleko od vrha

Dino Rađa za Dnevnik Nove TV nakon debakla reprezentacije: ''Zatvoriti se, pokriti ušima i raditi''

Hrvatska košarkaška reprezentacija ostala je bez plasmana na Svjetsko prvenstvo. I to baš sad kad su košarkaški savez preuzeli proslavljeni igrači: Stojko Vranković i Dino Rađa. Zašto se to dogodilo i kako napokon krenuti prema vrhu, s Dinom Rađom razgovarao je reporter Nove TV Stipe Sladoljev.

Dino Rađa (GOL.hr)

Podsjetimo, Hrvatska je završila kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo na petom mjestu u skupini s četiri pobjede i osam poraza te tako neslavno završila jednoipolgodišnji ciklus.

Gospodine Rađa, neodlazak na Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre je veliki neuspjeh. Idemo pokušati ne upasti u dvije krajnosti, s jedne strane da je to smak svijeta i da trebate svi otići i dati ostavke i s druge strane, vaših grešaka nije bilo. Priznate li neke svoje pogreške i koje?

''Gledajte ovako, stvari su puno kompleksnije nego što to izgleda na prvi pogled. Svaki rezultat je ogledalo nekog rada u prošlosti. I mi konačno moramo prestati zabijati glavu u pijesak kao nojevi i reći stvari kako stvarno stoje. A to je da mi već odavno nismo vrh europske košarke s najboljim igračima, a bez najboljih igrača smo još niže'', izjavio je Rađa za Dnevnik Nove TV te nastavio:

''Svako upiranje prstom sada je bespredmetno, jer što ja ili vi imamo od toga da priznam da sam pogriješio oko izbora jednog izbornika. Ili što ima neki igrač od toga da kaže ja imam svoj dio krivice ili netko drugi. Ono što nama treba to je samo krvavi rad, zatvoriti se, pokriti se ušima i reći: 'Mi smo sada tu gdje jesmo i treba početi raditi'.''

Ali, ipak recite. Je li se možda moglo napraviti nešto bolje? Jer priznanjem neke pogreške se daje kredibilitet svojim sljedećim potezima.

''Pa gledajte, nije problem priznati pogrešku. Samo vi morate znati što je sve napravljeno prije toga. Nemojte misliti da mi nismo razgovarali i s Trinchierijem, i s Perasovićem, i s Repešom i s gomilom trenera koji imaju nekakvu težinu. I tražili smo rješenje po Americi. Međutim, dobili smo masu tih odbijenica i ljudi su jednostavno zainteresirani za neke više nivoe poput euroligaških klubova. U situaciji u kojoj smo bili jednostavno smo uzeli rješenje koje je u tom trenutku bilo najbolje'', objasnio je Rađa.

Je li na Savezu da nešto poduzme, da nešto napravi, da se u klubovima bolje radi s mlađim igračima i da za nekoliko godina dobijemo reprezentaciju koja će moći konkurirati za medalje?

''Savez je pokrenuo puno tih akcija. Mi smo ove godine krenuli s tim cjelogodišnjim okupljanjem mlađih selekcija. Međutim, tu si jako limitiran jer imaš školu, imaš natjecanja i onda tu i tamo radimo regionalno okupljanje, po cijeloj Hrvatskoj pokušavamo okupljati klince'', rekao je predsjednik Stručnog savjeta HKS-a te nadodao:

''Ja stvarno apeliram na klubove da ovo ne smatraju kao upiranje prstom u njih, ali oni moraju shvatiti da su kod njih igrači najveći dio godine i da je tamo osnova i da tamo treba početi puno kvalitetnije raditi.''

Iza vas je dvogodišnje iskustvo na ovoj poziciji, kao i Stojka Vrankovića, jeste li onda optimist što se tiče hrvatske košarke da ponovno može biti dio europskog vrha?

''Gledajte, jedan da si optimist, drugi dan potoneš, ali ono što je sigurno je da se nikad u životu nisam volio predavati. I opet ponavljam, svi zajedno moramo shvatiti gdje smo. I svi zajedno moramo jednostavno više raditi. Ponavljam kao papiga, ali znam da je rad jedino što je mene dovelo do toga gdje me dovelo i nema nikakve prečice'', zaključio je Rađa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider