Košarka
SPORTOVI
Košarka
intervju

Damjan Rudež uoči Finske za gol.hr: ''Izabrali smo put, ne smijemo podbaciti''

Hrvatska igra protiv Finske za četvrtfinale EuroBasketa, a dvoboj je najavio Damjan Rudež.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Eurobasket je došao do nokaut faze, a hrvatska košarkaška reprezentacija igra protiv dobro poznatog protivnika u osmini finala.

Ne možemo reći kako je Hrvatska dosad plijenila igrom na Eurobasketu, ali ostvarila je zacrtano i dobila željeni scenarij. Mulaomerovićeve izabranike je u Milanu pratio i bivši reprezentativac i NBA igrač Damjan Rudež, koji je za gol.hr prokomentirao kako je doživio nastupe košarkaša.

''Rezime prvog kruga je dobro da smo prošli dalje, a da nismo bili u najboljem izdanju. Znači bez top forme i nekih spektakularnih predstava smo uspjeli odraditi posao u skupini i izbjeći najtežeg protivnika. Što se tiče same igre, imamo jako puno oscilacija i trebamo smanjiti crne rupe koje nam se događaju'', rekao je u uvodu te nastavio:

Jaleen Smith Amerikanac u našem dresu: "Prihvatio sam poziv, ali nisam znao gdje je Hrvatska" divider

''Događa nam se da odemo na nekoliko poena razlike i onda i jednostavno dopustimo protivniku da se vrati u igru. To su sve stvari koje će nas sada koštati u nokaut fazi i koje si ne možemo dopustiti. Jedan od problema, koji je bio dosta jasan, je obrambeni skok. Dopuštali smo protivnicima skok u napadu u ključnim trenucima utakmice, pogotovo protiv Italije.''

Tko je iskočio iz drugog plana, a da bi mogao biti koristan u nokaut fazi?

''Po meni su Dominik Mavra i Karlo Matković najveći dobitnici prvog kruga. Obojica su pokazali da mogu biti vrijedan dio reprezentacije i da doprinose u dobrom smislu. Matković i obrambeno i napadački, a Mavra s organizacijom igre i poenima koje ima u rukama. To su svakako pozitivne stvari, no treba vidjeti koliko će se Mulaomerović odlučivati proširivati rotaciju, jer sad vremena za eksperimentiranje nema'', objasnio je Rudež.

Hrvatska je izabrala Finsku prije Poljske, iako je nedavno doživjela prizemljenje od te reprezentacije. Međutim, razlog je bio jasan. Izbjegnuti Srbiju i Sloveniju sve do finala puno je povoljniji ždrijeb.

gol expired Tihi junak hrvatskog ulaska u finale Europskog prvenstva: "Dat ćemo sve od sebe za zlato!" divider

''Što se tiče kalkuliranja, mislim da laže svatko tko kaže da toga nema na turnirima. Barem u nekoj mjeri. Uvijek se gleda što rade protivnici i da se omogući najbolja šansa za medalju. I to što smo napravili meni se čini logičnim. Turnirski sistem to dopušta. Nekima se to znalo obiti o glavu, ali znali su se ti potezi i pokazati pametnima. Naravno, sad imamo odgovornost da živimo po tome. Ne možemo si dopustiti da podbacimo u sljedećoj utakmici'', izjavio je bivši hrvatski reprezentativac.

Finska je ozbiljna ekipa. Imaju jednu veliku zvijezdu, veterane s bogatim iskustvom u Europi i nekoliko igrača koji mogu odigrati na visokom nivou.

''Mislim da je najopasnija situacija u koju se možemo dovesti da na bilo koji način podcijenimo Finsku. Siguran sam da su izbornik i igrači toga svjesni. Svi koji su gledali Finsku znaju da igraju jednu jako dobru košarku. Oslanjaju se na raznolikost Laurija Markkanena i ubojiti šut Sasua Salina. Njih dvojica su ključ, ali sistem koji Finska vrti nije mačji kašalj za braniti. To je apsolutna reprezentacija oko koje se trebamo brinuti'', rezonirao je Damjan Rudež. 

Protiv Ukrajine je Hrvatska imala ozbiljnih problema s branjenjem trice, a Fincima je to najjače oružje, odnosno najopasniji dio njihovog napada. Iako ne i jedini.

''To će biti dosta kompleksno za izvesti u taktičkom smislu. Ne možemo se pretjerano oslanjati na preuzimanje, jer onda ćemo se morati baviti u mismatchu s Markkanenom, a to vuče neke dodatne probleme sa sobom. Jednostavno će svih pet igrača morati biti kompletno fokusirani, jaka strana i slabija strana pomoći kolektivno uključeni u branjenje svih blokova od lopte koje Finska radi svoje šutere'', poručio je bivši NBA igrač.

No, Hrvatska ima svojih prednosti. Nešto što može biti adut izbornika Mulaomerovića i biti prednost u ovom izrazito neizvjesnom matchupu.

''Jasno je da će Finska najvećih problema imati s Bojanom Bogdanovićem. Mislim da je ova utakmica isto tako dobra prilika za Darija Šarića da uđe u dobar ritam. Mislim da će on tu imati dovoljno prostora te bi trebao biti dodatno motiviran nakon oscilirajuće i loše šuterske utakmice s Ukrajinom. Naša individualna kvaliteta može biti presudan faktor u ovoj utakmici, dok se Finci oslanjanju na konkretan sistem koji vrte'', zaključio je Rudež.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider