Košarka
SPORTOVI
Košarka
za povijest

Čudesni Nikola Jokić skinuo i rekord legendarnog Wilta Chamberlaina

Košarkaši Golden State Warriorsa poraženi su sa 130:129 na gostovanju u Orlandu, iako je Stephen Curry završio utakmicu s 39 koševa i devet asistencija, a Denver je do pobjede u Oklahoma Cityu (122:110) predvodio Nikola Jokić, koji je novim "triple-double" učinkom nadmašio i legendarnog Wilta Chamberlaina.

Nikola Jokić (Foto: Afp)

Warriorsi su nakon početnih 3:2 nanizali četiri poraza, a u novoj sezoni još nisu osjetili slast pobjede na gostujućem parketu (0:5).

"Odigrali smo devet utakmica i imamo dobar uzorak za kombinacije u momčadi, pa je vrijeme da probamo nešto drugačije. Svi će dobiti priliku. Moramo pronaći kombinaciju koja će 'kliknuti'', izjavio je trener aktualnih NBA prvaka Steve Kerr.

"Dali smo im 46 slobodnih bacanja, a tako se ne može pobjeđivati u NBA ligi. Čak i kad smo imali 16 koševa prednosti, nije to izgledalo dobro, prolazili su nam na sve strane do polaganja. Svi će protiv nas željeti biti u najboljem izdanju i to smo dobili od njih", dodao je Kerr, čija je momčad izvela čak 31 slobodno bacanje manje od igrača Magica.

Kriza Warrorisa

I Draymond Green okomio se na obranu kakvu u ovom trenutku igraju Warriorsi.

"Kad imaš učinak 3:6, onda moraš sve analizirati. No, ponovit ću, radi se o našoj obrani. Ona nije na razini potrebnoj za pobjeđivanje", rekao je Green, koji je 31 i pol sekundu prije kraja završio nastup zbog šest osobnih pogrešaka.

Golden State je 4:20 minuta prije kraja treće četvrtine, nakon uzastopnih trica Curryja i Poolea, imao 15 koševa prednosti, ali je Orlando do kraja tog dijela utakmice smanjio zaostatak na samo dva poena (98:96).

U zadnjoj četvrtini Orlando je došao i do devet koševa prednosti, ali su momčadi u zadnju minutu ušle izjednačene (126:126) nakon osme Curryjeve trice. No, istom je mjerom odgovorio Jalen Suggs, a potom i ukrao loptu te povećao prednost na +4 (130:126). Klay Thompson 29 sekundi prije kraja tricom je donio Golden Stateu priliku za pobjedu, ali je isti igrač s istekom vremena promašio šut s četiri metra i ostao na 27 poena.

Nikola Jokić Nikola Jokić (Foto: Afp)

Orlandu (2:7) ni pobjeda nije pomogla da se pomakne s dna ljestvice Istočne konferencije, ali svakako će značiti nešto za samopouzdanje momčadi. Pogotovo za igrače s klupe koji su donijeli značajnu razliku u odnosu na pričuvne igrače Golden Statea (45:23). Chuma Okeke postigao je 16, R. J. Hampton 15, a Kevon Harris 12 koševa.

Najbolji igrač Orlanda bio je Jalen Suggs s 26 koševa i devet asistencija, koji je u zadnjoj minuti ukrao i loptu Stephenu Curryju, što je bila zadnja od njegove četiri ''krađe'' na utakmici.

"Bilo je dosta zabavnih trenutaka, a to je svakako bio jedan od takvih, jedan od najboljih", rekao je razigravač Magica.

Prvi izbor ovogodišnjeg drafta, Paolo Banchero imao je još jednu vrlo dobru večer, u kojoj je postigao 22 poena uz osam skokova i tri asistencije. Franz Wagner postigao je 19 koševa za pobjednike.

Nikola Jokić upisao se u povijest

Za razliku od Orlanda, Oklahoma City Thunder nije izašao kao pobjednik iz domaćeg dvoboja protiv favoriziranih gostiju. Denver je u Paycom Centeru slavio sa 122:110, a pritom je Nikola Jokić došao do još jednog povijesnog učinka.

Naime, dvostruki MVP NBA lige ubacio je 15 koševa uz 13 skokova i isto toliko asistencija, što mu je bio treći ovosezonski "triple-double", a ukupno 79. u karijeri, čime je nadmašio legendarnog Wilta Chamberlaina, koji je bio prijašnji rekorder među centrima sa 78 utakmica u kojima je imao "triple-double" učinke.

Nuggetsi su već u prvoj četvrtini došli do dvoznamenkaste prednosti, a u drugoj su otišli i do najvećih +19, ali su dopustili domaćoj momčadi povratak u utakmicu. Thunder je krajem treće četvrtine došao do prvog vodstva na utakmici, ali se Denver sredinom zadnjeg dijela dvoboja ponovno odvojio i mirno došao do pete pobjede u sezoni (5:3).

"Jesmo li bili dobri svih 48 minuta? Ne. No, ono što me najviše čini ponosnim je činjenica da smo se vratili i pregrupirali nakon njihove velike serije u trećoj četvrtini, kad smo prestali igrati obranu i gubili lopte. Nismo paničarili", rekao je trener Nuggetsa Michael Malone.

Najbolji strijelac Denvera bio je Aaron Gordon s 27 koševa, dok je povratnik Jamal Murray ubacio 24. Bruce Brown je s 15 poena, devet asistencija i pet skokova dao veliki doprinos s klupe.

Najbolji igrač Thundera još je jednom bio Shai Gilgeous-Alexander s 37 koševa, a promašio je svega četiri šuta iz igre (13/17) te pogodio svih 11 slobodnih bacanja. Luguentz Dort je dodao 19, a Josh Giddey 16 poena za Oklahomu, koja je u prvih osam utakmica ostvarila polovičan učinak (4:4).

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider