Košarka
SPORTOVI
Košarka
senzacija koja ne prestaje

Nije samo najbolji košarkaš u povijesti: Kako je Jordan slučajno postao kralj interneta i moderni fenomen

Nakon što je pokorio košarkaški i poslovni svijet, Michael Jordan je - doduše, slučajno - osvojio i internet. Postao je fenomen koji traje već skoro čitavo desetljeće...

Galerija Uplakani Michael Jordan ulazi u Kuću slavnih (Foto: AFP) Uplakani Michael Jordan ulazi u Kuću slavnih (Foto: AFP) Uplakani Michael Jordan ulazi u Kuću slavnih (Foto: AFP) Uplakani Michael Jordan ulazi u Kuću slavnih (Foto: AFP)

U malo sportova postoji takav konsenzus oko najboljeg svih vremena kao u košarci; vjerojatno bi u svakoj anketi većina ispitanika odabrala Michaela Jordana. Jordanov status najvećeg koji je ikada kročio parketima uzima se gotovo kao dogma.

Pored toga što uživa status najvećeg košarkaša i ponajvećeg sportaša uopće, Jordan je vrlo uspješan i na drugim poljima. Prema Forbesu, prvi je sportaš milijarder ikad, postao je i glumačka zvijeda u kultnom Space Jamu…

Osim svih tih ostvarenja, Jordan je – doduše, sasvim slučajno - postao i neokrunjeni kralj interneta. Sve je počelo prije 10 godina kada je MJ primljen u Kuću slavnih, a vjerojatno nitko nije mogao očekivati kakve će posljedice imati ta ceremonija.

Rok trajanja na internetu vrlo je kratak - osim ako se zovete Michael Jordan

Važan dio internetske kulture s godinama su postali memeovi. Zasigurno ste ih, u nekom obliku, vidjeli i viđate na dnevnoj bazi; konkretnu definiciju teško je reći, uglavnom se radi o kombinaciji slike i teksta s ciljem zabave i humora.

Bitna odlika memeova, pogotovo u novije vrijeme, jest njihov vrlo kratak rok trajanja. Nepisano pravilo mnogih meme zajednica jest da popularnost pojedinog koncepta traje oko mjesec dana; na internetu je tako moguće pronaći godišnje kalendare koji pokazuju koji memeovi su bili najpopularniiji kojeg mjeseca.

2017 Meme Calendar (Missing November)

Tu na scenu stupa Jordan i njegov govor s ceremonije primanja u Kuću slavnih. U jednom trenutku se rasplakao, a kamera je krupno uhvatila njegovo uplakano lice – bilo je to rođenje Crying Jordana, memea koji će postati internetska senzacija, a Jordanu će osigurati ostanak u centru pažnje i među mlađim generacijama.

Srijeda 11. rujna ove godine bila je 10. godišnjica Jordanova primanja u Kuću slavnih, a tim povodom mnogi su američki mediji obradili upravo temu – Crying Jordana, a ne samog košarkaša Michaela Jordana i njegovih uspjeha.

Čak i Barack Obama je zadirkivao Jordana zbog njegova memea

Prva zabilježena upotreba Jordanove fotografije kao memea datira iz 2012.; netko je Jordanovim uplakanim licem komentirao njegovu odluku da kupi Charlotte Bobcatse, klub koji je često bio predmet sprdnje zbog gubitništva.

Sedam godina kasnije, uplakani Jordan i dalje je na sceni, jednako popularan kao i ranije. Čest je motiv za šale vezane uz sport, ali ne nužno - moguće ga je sresti u bilo kojem kontekstu. Yahoo ga u velikoj priči o povijesti Crying Jordana naziva ''najvećim memeom u povijesti'', kao paralelu Jordanovu statusu najvećeg košarkaša u povijesti.

Koliko se fenomen Crying Jordana proširio, govori i anegdota o Jordanovu posjeti tadašnjem predsjedniku Baracku Obami, koji mu je tom prilikom uručio odlikovanje. Obama je tada duhovito bocnuo Jordana rekavši mu da je ''puno više od samo internetskog memea''.

Uplakanim Jordanom bave se znanost i mediji, a smiješan je i samom Jordanu

Zašto je Jordanov meme postao baš toliko popularan? To pitanje privuklo je pozornost uglednih američkih medija, ali i znantsvenika koji se bave medijima i internetom.

''Radi se o ultimativnom alfa muškarcu u ranjivoj situaciji'', objasnio je za Sports Illustrated Timothy Burke, urednik sportskog portala Deadspin i bivši sveučilišni profesor medijskih teorija. Dodao je i da mlađe generacije korištenjem uplakanog Jordana ismijavaju heroja starijih generacija, pritom "pojačavajući svoje iskustvo gledanja sjajnih igrača koji nisu Michael Jordan."

Na sličnom je tragu i Limor Shiffman, koja se bavi proučavanjem digitalne kulture na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu. "Tu imate mušku zvijezdu koja izražava ranjivost. Ljudi to istovremeno slave i ismijavaju", rekla je New York Timesu.

Budući da je ovaj meme postao kulturološki fenomen, došao čak do predsjednika, privukao pozornost akademske zajednice i najvećih medija, bilo bi doista čudno da nije došao i do samog Jordana. Njegova glasnogovornica jednom je poručila da i sam Jordan smatra svoj uplakani meme smiješnim.

Logično, čini se da je čovjek jednostavno predoređen za najveće uspjehe (osim možda u bejzbolu). Nakon što je pokorio košarkaški i poslovni svijet, Jordan je osvojio i internet te osigurao popularnost i vidljivost u modernim vremenima, u kojima NBA parketima vladaju neki novi klinci i trendovi.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider