Košarka
SPORTOVI
Košarka

Cibonina drama: Isključena struja, klub u kaosu

Nakon svih mogućih problema, od duga koji iznosi oko 65 milijuna kuna do mogućnosti novog štrajka svih zaposlenika, Ciboni je isključena struja zbog neplaćenih računa…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Od kraljevića do prosjaka u 20 i nešto godina. Jedan od najvećih hrvatskih sportskih 'brendova' nalazi se na rubu provalije. Ima li nade za klub u kojem su igrala ponajveća imena europske i svjetske košarke poput Dražena Petrovića i Krešimira Ćosića?

Dug Cibone prema Zagrebačkoj banci iznosi 23,5 milijuna kuna. Međutim, ukupni klupski minus kreće se oko 65 milijuna kuna, dok neki spominju da bi taj iznos mogao ići i preko vrtoglavih 100 milijuna, zajedno s kreditom.

>> Drama pod Tornjem: FIBA i neplaćeni igrač izbacuju Cibonu iz Europe!

>> Raspad sistema: Katastrofa Cibone u Litvi!

Što reći o klubu koji je već dotaknuo dno. Igrači ove sezone još nisu dobili plaću, a kako sada stvari stoje teško će je i - dobiti. Anemična i nesposobna uprava nikako da odstupi i tako prekine ovu mukotrpnu svakodnevicu koja okružuje sve zaposlenike i igrače Cibone.

Cibona je dužna bivšem igraču Gravesu oko 300.000 dolara

Još jedan čavao u lijes 'Vukova' nedavno je zabio bivši igrač, Amerikanac Antonio Graves, koji je dobio spor pred arbitražom FIBA-e. Dugovima opterećena Cibona tako se našla u dodatnim financijskim poteškoćama. Prema glavom arbitru Klausu Reichertu aktualni košarkaški prvak Hrvatske dužan je na račun Gravesa uplatiti oko 300.000 američkih dolara. Samo je pitanje od kuda.

Cibona je 2007. godine dobila 7,3 milijuna kuna od Grada, pa godinu kasnije 10,624 milijuna, a 2009. godine 9,357 milijuna kuna. Ove je godine stiglo 8,728 milijuna, uz još dvije rate koje su trebale stići od kojih je jedna ukinuta, a druga smanjena sa 611 tisuća na 455.

Najžalosniji dio je što ovaj prihod čini 90% ovogodišnjeg budžeta Cibone. Znači klub na aparatima održava isključivo Grad Zagreb, jer sponzori su u Savskoj 30 odavno samo apstraktan pojam. K tome, nije tajna da gradonačelnik Bandić i Grad Zagreb žele preuzeti poslovne prostore u vlasništvu Cibone u zamjenu za kredit. No, trenutačna pat situacija traje zbog tužbe Grada koji tvrdi kako su prostori njihovii dok se tužba ne riješi Cibona tone sve dublje, a vrijeme radi za Grad.

Elektra isključila struju u Draženovom domu

Na svakodnevno zatvaranje očiju pred strmoglavim padom najvećeg hrvatskog košarkaškog 'brenda' upozorila je i zagrebačka Elektra, koja je u četvrtak isključila struju u klubu. S obzirom da 'Vukovi' sljedeću utakmicu NLB-a igraju u nedjelju, u KC Dražen Petrović, taj dvoboj mogao bi biti pod upitnikom.

Paradoks cijele priče je što Zagreb svoje domaće ovosezonske utakmice igra pod istim krovom. Kako klub ne može pronaći zajednički jezik s Gradom, jer ne želi prepustiti dug od 23,5 milijuna kuna u zamjenu za poslovne prostore, ponovno će najviše ispaštati sport i sportaši.

Ciboni prijeti novi štrajk klupskih zaposlenika

Točku na 'i' ovog košarkaškog velikana mogli bi staviti klupski zaposlenici, koji su zbog kašnjenja čak devet plaća (!) od ponedjeljka najavili novi štrajk. Ako dođe do toga, nije sigurno hoće li se odigrati euroligaški dvoboj u četvrtak protiv Barcelone. U međuvremenu, gradska Skupština će u utorak raspravljati o budućnosti kluba, ako je uopće ima. Nažalost, pred Cibonom su možda najteži dani u dugogodišnjoj klupskoj povijesti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider