Košarka
SPORTOVI
Košarka

Cibona ostala bez kompletnog vodstva: Otišao i predsjednik Previšić

Pod Tornjem se nastavljaju odlasci čelnih ljudi kluba...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Samo dan nakon što je ostavku na mjesto direktora kluba podnio Andro Knego, to je učinio i predsjednik Cibosa Vlatko Previšić. U klubu se nije dugo zadržao, svega pola godine, a njegov odlazak nastavak je priče oko pomoći Grada Zagreba tj. gradonačelnika Bandića koji nije htio reagirati dok ne ode trenutna uprava.

Novi čelnik Cibone trebao bi biti Zdenko Antunović, Bandićev igrač koji vodi Arenu Zagreb i stoji iza projekta malonogometni turnir 'Kutija šibica'.

>> Direktor Cibone dao ostavku: Bandiću, sad ti ispuni obećanje!

''Umjesto bilo kakva obrazlaganja svoje ostavke, jer sam od početka svoga izbora za predsjednika Kluba jedino radio na pokušajima saniranju zatečenog teškog stanja, sva su moja nastojanja medijski praćena i poznata. Tome u prilog je preslika (u privitku), današnjeg kratkog teksta obraćanja predsjedniku Skupštine grada Zagreba i gradonačelniku grada Zagreba te predstavnicima vlasti i političkih stranaka u svezi ključnih uzroka, pojava i prijedloga mogućeg razrješenja teškog materijalnog stanja kluba, što ga u ime članova Upravnog odbora i svoje osobno, prenosim javnosti'', stoji između ostalog u priopćenju.

Otvoreno pismo gradonačelniku Bandiću i predsjedniku Gradske skupštine Špremu donosimo u cjelosti:

''Košarkaški klub Cibona, hrvatski nacionalni športski brend europskih i svjetskih razmjera, već treću godinu nalazi se u osobito teškoj materijalnoj i funkcionalnoj krizi. Trenutno u stanju potpunog kolapsa i mogućeg gašenja. Svi pokušaji da se iz ovoga izađe vlastitim snagama, ostali su nažalost bezuspješni. Takmičenja u kojima klub sudjeluje (Euroliga – kontinuirano kao jedini u Europi 20 godina, Regionalna NLB – liga, Državno prvenstvo i Kup Hrvatske), toliko su materijalno-financijski zahtjevna da ih bez šire podrške nismo više u stanju slijediti.

Revizijsko izvješće, koje je završeno u svibnju mjesecu ove godine, dalo je relativno cjelovit uvid u poslovanje kluba, utvrdilo stvarno stanje potraživanja i obveza te ukazalo na propuste u gospodarenju i neke druge radnje koje se treba dodatno analizirati i(li) sankcionirati, što smo zatražili od nadležnih državnih tijela.

Gubici utvrđeni ovim Revizijskim izvješćem iznose 54.000.000 kuna, u međuvremenu sigurno uvećani za još desetak milijuna novih troškova za mjesečne plaće i hladni pogon. U tome svemu najveća je stavka bankovni kredit od oko 25.000.000 kuna s kamatama. Dugovanje, dakle, nije napravljeno u ovome trenutku (ova Uprava ili sadašnje rukovodstvo), nego je posljedica prethodnog desetgodišnjeg rada, kada su kontinuirano rasli rashodi nad prihodima u odnosu na športske ambicije kluba u zemlji i inozemstvu.

Većina troškova, koji sudjeluju u tome, vezana je, međutim, uz cijenu seniorske momčadi, budući je takmičenje u Euroligi vrlo skupo, iako se Cibona po tome nalazi pri samom dnu godišnjih budžeta većine drugih europskih klubova svojega ranga. Dapače, za ovu sezonu cijena momčadi, koja je, uzgred rečeno, najmlađa i najperspektivnija u svim ligama gdje se takmičimo, složena je na poček za oko pedeset posto manji iznos u odnosu na prethodnu sezonu.

Poslovanje je u zadnjih 10 godina moglo biti puno odgovornije

Razdoblje recesije i ekonomske krize odrazilo se i na stalni odljev sponzora što je dodatno otežalo financijsko stanje kluba. Jednako tako transferi igrača iz vlastitog pogona nisu znatnije pridonosili ukupnom budžetu kluba. Poslovanje kluba u posljednjih desetak godina svakako je moglo biti daleko racionalnije i transparentnije, što se jasno vidi iz revizijskog izvješća. Cibona posjeduje, kao rijetko koji klub u Hrvatskoj, trideset vlastitih poslovnih prostora od čijeg iznajmljivanja prihoduje stanovita sredstva, ali to nije dovoljno, sa svim drugim sredstvima, za redovito funkcioniranje kluba. Čak su neke najamnine zbog različitih razloga godinama nenaplative.

Grad Zagreb je kroz cijelo ovo vrijeme bio stalni i najbolji sponzor kluba. Međutim, jednako tako mora se naglasiti da je i KK Cibona svojim športskim rezultatima u različitim natjecanjima, a prema kriterijima Zagrebačkog športskog saveza, zasluživala ovakvu, čak i veću, materijalnu potporu grada. Cibona je svakako kroz dugi niz godina dostojno predstavljala grad Zagreb u zemlji, Europi i svijetu.
KK Cibona treba žurnu sanaciju. Klub više ne može funkcionirati u stalnoj financijskoj blokadi računa. Držimo da to jedino može učiniti matični Grad (Skupština i Poglavarstvo), kroz kvalitetan Sanacijski program. Pritom napominjemo da sanaciju sigurno može olakšati činjenica da je klub nepobitni vlasnik nekretnina u visini većoj od stvorenog duga. Osim toga, olakotna je okolnost da sve ovo dugovanje nema jednokratnu dospjelost naplate te da bi u ovom trenutku bilo dostatno deset milijuna kuna za aktualno funkcioniranje i nastavak natjecanja.

Upravni odbor kluba vidi izlaz iz ove teške financijske situacije u smanjenju troškova seniorske momčadi; racionalizaciji poslovanja kluba kroz njegovo restrukturiranje; boljem korištenju nekretnina; revidiranju postojećih ugovora o najmu; urednije naplate iznajmljenih poslovnih prostora; pronalaženje glavnog i drugih manjih sponzora, kao i unapređenju suradnje s gradom Zagrebom.

Stečaj će biti sramota

Osobito želimo istaknuti da se ovi problemi Kluba nikako ne mogu riješiti stečajem zbog činjenice da će time biti izgubljeno pravo aktualnog natjecanja u Euroligi, što će za klub i hrvatsku košarku značiti športsku blamažu.

Dodatno je funkcioniranje kluba otežala nedavna tužba grada Zagreba kojom se KK Ciboni osporava vlasništvo i uknjižba na njezinim nekretninama. Suprotno tome, a ne prejudicirajući odluku suda, temeljem raspoložive dokumentacije i saznanja o radnjama kod provedbe uknjižbe, držimo da je sve učinjeno u skladu sa zakonom. Međutim, ovom tužbom trenutno je klubu onemogućeno višemjesečno nastojanje da samostalno nađe rješenja sa financijskim institucijama kao strateškim partnerima, koji bi u suradnji s gradom, pomogli sanaciji, što je već bilo dovedeno (javno i transparentno), do završne faze pregovaranja.

Stanje u kojem se Klub trenutno nalazi, te nažalost i različita interesna otežavanja našeg športskog funkcioniranja, kao glavnog cilja postojanja, svakodnevno ozbiljno prijete našem gašenju.

Na sjednici Upravnog odbora kluba, održanoj 11. studenog 2010. jednoglasno je ocijenjeno i zaključeno da sve, pa i naše nekretnine, moraju biti u funkciji rješavanja nastalih problema u financiranju i športskom funkcioniranju. Kao moguće rješenje predlažemo da Skupština grada i Poglavarstvo grada Zagreba predlože mjere sanacije kluba.

KK Cibona je spremna onome tko pruži čvrsta pravna jamstva sanacije kluba i njegova izlaska iz ove krize, te obveze osiguranja kontinuiteta njegove sportske djelatnosti, prepustiti vlasništvo nad nekretninama. Jednako tako u partnerskom odnosu s gradom Zagrebom spremni smo organizirati izvanrednu Skupštinu kluba na kojoj bi se utvrdili novi organi upravljanja i profesionalno funkcioniranje djelatnog pogona.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider