Košarka
SPORTOVI
Košarka
predstavili projekt

Cedevita i Olimpija u Ljubljani najavili spajanje: ''Ovo još nitko nije napravio''

Čelnici Cedevite i Olimpije i službeno su najavili pokretanje spajanja dvaju klubova.

Emil Tedeschi i Tomaž Berločnik (Foto: KK Cedevita) (Foto: KK Cedevita)

Košarkaški klub Cedevita iz Zagreba i košarkaški klub Petrol Olimpija iz Ljubljane odlučili su udruživanjem u jedinstveni klub - KK Cedevita Olimpija, pokrenuti pan-regionalni košarkaški projekt.

Klubovi se udružuju kao ravnopravni partneri, s glavnim sponzorima Atlantic Grupom i Petrolom, a novi će klub imati sjedište u kultnoj ljubljanskoj dvorani Stožice. Predsjednici uprava Petrola Olimpije Tomaž Berločnik i Cedevite Emil Tedeschi naglasili su kako je riječ o dugoročnom projektu o kojemu se razgovaralo više mjeseci.

Novonastali klub zvat će se Cedevita Olimpija, nastupat će u slovenskom prvenstvu uz velike ambicije u regionalnoj ABA ligi i Europi, a radit će i na odgoju i rastu mladih košarkaša u Sloveniji i Hrvatskoj kroz dva usklađena omladinska pogona odnosno škole košarke, naveli su na konferenciji za novinare u dvorani Stožice u Ljubljani Tedeschi i Berločnik.

"Ovo je prvi put da se udružuju dva profesionalna kluba iz dviju država, riječ je o novitetu na području Europe, zbog čega smo osobito uzbuđeni. U NBA ligi je uobičajeno da franšize mijenjaju sjedište, pa iako je za Europu danas ovo avangardan potez, mi preseljenje u Ljubljanu i udruživanje s KK Petrol Olimpijom vidimo kao logičan iskorak za vrijeme koje je pred nama. Možemo reći da gradimo na osnovama koje je na ovim prostorima prije više od 40 godina postavio Krešimir Ćosić, koji je uspio biti trener Olimpije iz Ljubljane, a igrati za Zadar. Nama granice ne smetaju, ovo predstavlja neko novo pomicanje uobičajenih pogleda na organizaciju kluba i sretan sam da vodstvo KK Petrol Olimpije dijeli s nama takve poglede i iste vrijednosti", komentirao je predsjednik Uprave KK Cedevita Emil Tedeschi novu fazu u razvoju kluba.

"Udruženje dvaju klubova predstavlja puno više nego samo spajanje dvaju imena. To je objedinjavanje dva dobra u jednog najboljeg. To je povezivanje i zajedništvo navijača, sponzora, igrača, trenera, stručnog stožera i svih nas koji sukreiramo oba kluba. Odlučili smo se za udruživanje jer istinski vjerujemo da je jedan najbolji klub bolji nego dva dobra. Jer vjerujemo da sport ruši sve granice“, dodao je predsjednik Košarkaškog kluba Petrol Olimpija Tomaž Berločnik.

Među sportskim ciljevima novoga kluba čije bi osnivanje do kraja srpnja trebale potvrditi skupštine obaju klubova, a onda i zajednička skupština jest da se taj klub redovno plasira na Final Four ABA lige, premda je sudbina tog natjecanja u budućnosti neizvjesna, ali i da redovno igra Euroligu, kazao je Berločnik, dodajući da će se prema tom cilju ići postupnim koracima i da će za ispunjenje ciljeva biti sastavljena sasvim nova ekipa.

U Zagrebu će nakon spajanja Cedevite i Olimpije ostati klub pod nazivom Cedevita junior koji bi nastavio igrati u hrvatskom prvenstvu, kazao je Tedeschi, ali je u odgovoru na novinarska pitanja dodao da to ne ovisi o samom klubu nego o Hrvatskom košarkaškom savezu, no da su ako to ne bude moguće s tim klubom spremni krenuti i od nižih natjecanja.

"U Zagrebu će se nastaviti i rad s mladim košarkašima kroz Cedevitinu školu košarke koja ima uspješnu tradiciju, te rad u svim kategorijama uzrasta, s naglaskom na hrvatski košarkaški kadar", dodao je.

Kao glavni motiv za spajanje dvaju klubova istaknuo je sinergiju u pogledu sredstava koje ulažu sponzori, ali prvenstveno želju da se na ovim prostorima igra bolja košarka nego sada, te napravi "korak naprijed" a spomenuo je i odnos prema Cedeviti u Zagrebu, za koji smatra da je mogao biti i bolji, u pogledu korištenja gradske infrastrukture i sredstava koji su namijenjeni sportskim klubovima.

"Ti su uvjeti za Cedevitu u Zagrebu bili ispod onoga što je ona zaslužila po objektivnim kriterijima i sportskom rezultatu", kazao je predsjednik Atlantic grupe i glavni sponzor Cedevite.

Spajanje vidi kao veliku šansu da dva kluba spoje tradiciju, infrastrukturu i bazu igrača, te sponzorske uloge kako bi novi združeni klub postao bolji i konkurentniji u regionalnim i europskim okvirima.

Pitanje tko će biti sportski direktor kluba, koji će igrači igrati, a s kojima će se raskinuti ugovori, kao i drugi detalji bit će poznati krajem srpnja, do kada se treba formirati Upravni odbor novog kluba, a prije toga stvar moraju potvrditi skupštine Cedevite i Petrol Olimpije, naveli su Berločnik i Tedeschi.

"Ovo nije samo sportski nego i društveni događaj, dokaz da se može zajedno, da se može osigurati konkurentnost, ne samo na razini Hrvatske i Slovenije nego u Europskoj uniji, ali i globalno", kazao je Tedeschi.

Isto tako, Berločnik i Tedeschi naglasili su da vjeruju kako će javnost u Sloveniji i Hrvatskoj priču o spajanju dvaju klubova doživjeti pozitivno i da nije riječ o modelu kojim se nastoji nekoga "izigrati" ili stvoriti nešto novo na nečiju štetu, te da je riječ o konstruktivnom potezu u razvoju košarke u regiji, ali potencijalno i u Europi.

"Imam osobno uvjerenje da će se na ovo gledati pozitivno", kazao je novinarima Tedeschi dodavši: "Igrat će se bolja košarka nego do sada, a to će biti bolje i za lokalne zajednice u Sloveniji i Hrvatskoj".
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider