Košarka
SPORTOVI
Košarka
NEOČEKIVANI PREOKRET

Ponajbolja košarkašica svih vremena u Rusiji priznala krivnju: Prijeti joj deset godina zatvora

Sudska priča košarkaške superzvijezde Brittney Griner dobila je novo poglavlje.

Brittney Griner (Foto: Afp)

Napokon je u Rusiji započelo suđenje Brittney Griner, vjerojatno najboljoj košarkašici svijeta i svakako jednoj od najboljih u povijesti. Već smo pisali o tome kako je ona u veljači uhićena na aerodromu, nakon što je doputovala iz Amerike, s ciljem da u pauzi WNBA sezone, kao već nekoliko godina ranije, nastupa za ekipu Ekaterinburga. 

No, ovog puta dalje od aerodroma nije došla, a svijetom se vrlo brzo proširila snimka na kojoj ruske sigurnosne službe pretražuju njenu prtljagu. Nakon toga je ona na nekoliko dana nestala, sve dok se nije pojavio njen "mugshot", odnosno snimka s uhićenja. Naime, u njenoj prtljagi pronađeno je ulje hašiša, koje je u Rusiji strogo zabranjeno i za njegov unos je predviđena kazna zatvora od pet do deset godina.

Trakavica traje već mjesecima

5. ožujka snimka njenog uhićenja, zajedno sa spomenutim mugshotom prikazana je i na ruskoj nacionalnoj televiziji.

Kako je do svega došlo otprilike pri početku rusko-ukrajinskih sukoba, tako je priča automatski postala sve teža. Amerikanci su teško dolazili do bilo kakvih informacija, a najviše što se uspijevalo saznati je to da bi joj suđenje trebalo započeti u srpnju.

Danas su se pojavile vijesti kako je Griner na suđenju priznala krivnju, rekavši da je to napravila nenamjerno te je zatražila milost suda.

Ipak, ovo joj ne bi trebalo pomoći, budući da će unatoč svemu sudac čitati punu optužnicu, što znači da bi sama prva faza suđenja mogla trajati nekoliko tjedana.

Iza svega se možda krije politička konotacija

Oko ove priče postoji mnogo teorija pa između ostalih i ona da je Rusija ovo sve pripremila s ciljem organiziranja razmjene, kojom bi se u Rusiji vratio švecer oružja Viktor Bout. On u Americi služi zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina.

Rusi su već pokušali Bouta zamijeniti za Paula Whelana, američkog državljanina koji je krajem 2018. godine u Rusiji priveden i osuđen za špijunažu. Iako se na oslobađanju Whelana već neko vrijeme radi, tu soluciji Amerikanci nisu prihvatili. No, možda Rusi dokazanjem velike sportske zvijezde uspiju u svom naumu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider