Košarka
SPORTOVI
Košarka
Humanitarac i košarkaški ambasador

Rekao dosta nakon 23 sezone: Legendarni NBA hakler ide u mirovinu

Bio je jedan od najboljih i najatraktivnijih košarkaša svoje generacije, a nakon "nestanka" iz NBA-a na drugom je kraju svijeta postao ikona i sinonim za košarku.

Stephon Marbury i Allen Iverson (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jedna od ikona NBA lige s kraja 90-ih i početka ''nultih'' Stephon Marbury objavio je da odlazi u mirovinu nakon 23 sezone profesionalne košarke.

''Starbury'' je zadnje NBA utakmice odigrao još 2009. u dresu Boston Celticsa. Nakon toga je preselio u Kinu gdje je postao velika zvijezda i ambasador ovog sporta. U Kini, koja je postala njegova druga domovina, igrao je za četiri kluba, najduže za Beijing Duckse čiji je član bio od 2011. do 2017. godine.

''Blagoslov je vidjeti kako košarka raste i napreduje u ovoj državi. Nadam se da će moj duh i način na koji sam igrao utjecati na mlađu generaciju. U budućnosti ću se truditi dati što više mladim generacijama u Kini. To je moja obaveza'', rekao je 40-godišnji Marbury na oproštajnoj medijskoj konferenciji.

Marbury je rođen u New Yorku, a prve košarkaške korake napravio je na uličnim terenima rodnog Brooklyna. Poznat je kao jedan od najvećih haklera NBA lige; na NBA parkete donio je dašak ulične košarke, a smatra ga se jednim od najboljih playmakera koji su zanat ispekli na njujorškom asfaltu.

U NBA je stigao 1996. nakon jedne sezone na sveučilištu. Na draftu su ga četvrtim pickom izabrali Milwaukee Bucksi i odmah poslali u Minnesota Timberwolvese za Raya Allena. U Minnesoti je igrao s još jednom tadašnjom mladom zvijezdom Kevinom Garnettom, ali ovaj dvojac nikad nije ispunio potencijal. Marbury je nakon tri sezone tražio trade: život na hladnom sjeveru SAD-a nije mu se sviđao, njegov odnos s Garnettom, blago rečeno, nije bio najbolji, a želio je biti i prva zvijezda momčadi.

Taj je status dobio u dresu New Jersey Netsa gdje je ostvarivao najbolje individualne brojke u karijeri, a dva je puta izabran na All-Star utakmicu. Kasnije je igrao za Phoenix Sunse, New York Knickse i Boston Celticse. NBA karijeru je završio s prosjecima od 19,3 koša i 7,6 asistencija.

Osim po atraktivnim potezima na parketu i ulozi košarkaškog "misionara" u Kini, poznat je i po humanitarnom radu. Svojevremeno je lansirao vlastitu liniju tenisica s povoljnom cijenom od 15 dolara; njegov je cilj bio ponuditi djeci jeftine, kvalitetne i lijepe tenisice koje neće biti meta lopova. U Pekingu je proglašen jednim od 10 najuzornijih građana zbog doprinosa lokalnoj zajednici; Marbury je prvi stranac koji je dobio tu titulu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider