Košarka
SPORTOVI
Košarka
Puno upitnika

Bit će drame, ali i vatrometa: Što čeka hrvatske košarkaše u najjačoj ligi svijeta?

Počinje nova NBA sezona, u kojoj će Hrvatska ponovno imati šest predstavnika, a pred svakim od njih nalaze se novi izazovi.

Bojan Bogdanović, Dario Šarić i Mario Hezonja (Foto: AFP/GOL.hr) (Foto: AFP/GOL.hr)

Pred najboljim hrvatskim košarkašima puno je posla u novoj sezoni. Neki imaju osiguran status u startnoj petorci, neki se bore za svoje minute s klupe, a drugi za svoj sljedeći ugovor. Međutim, za neke će ovo biti krucijalna sezona, koja bi im mogla odrediti daljnji tijek karijere. Bit će drame, ali i vatrometa.

Bogdanović u pojačanim Pacersima

Bojan Bogdanović ulazi u posljednju godinu dvogodišnjeg ugovora s Indianom, za koju je prošle sezone igrao važnu ulogu. Lani je imao svoju najbolju epizodu od kada je stigao u NBA šutirajući u prosjeku 47,4 posto iz igre i 40,2 posto za tricu. No Indiana je odlučila pojačati konkurenciju dovevši Tyrekea Evansa i Douga McDermotta, igrače koji će sigurno uzeti koje minute, ali ne nužno i upropastiti njegov učinak.

Indiana je prošle sezone bila jedno od najugodnijih iznenađenja lige, ali sada su ambicije porasle i od nje se očekuje iskorak. Bogdanović svoju poziciju startne ''trojke'' trenutno ima zagarantiranu, a s kvalitetnijom vanjskom linijom i više strijelaca na rosteru trebao bi imati dovoljno prostora da operira na perimetru. Babo bi u potencijalnoj petorci s Evansom i Oladipom na bekovskim pozicijama mogao imati više prilika jer će obrana biti prisiljena rotirati i pokrivati njihove prodore.

Prije prošle sezone smatralo ga se dosta slabim obrambenim igračem, ali on je podigao tu razinu igre. Doduše, imao je koristi od toga što je pored sebe imao Oladipa i Younga te dobro zamišljenu momčadsku obranu u playoffu. Problem je u tome što je Istok izuzev Jamesa bolji na pozicijama tri i četiri nego što je to bio slučaj prije. Toronto je dodao Leonarda, Bostonu se vratio Hayward, Detroit dolazi s Griffinom, a Bucksi na tim pozicijama imaju Middletona i Antetokounmpa.

Želimo reći da bi Indiana, recimo, s Bogdanovićem i McDermottom na pozicijama tri i četiri bila poprilično izložena u obrani, što znači da se na terenu treba nalaziti njihov najbolji krilni branič Young. Babo je prošle sezone na dva metra od koša dozvoljavao svojim protivnicima 73,6 posto uspješnosti (u playoffu 75 posto), dok je Young bio na 65,5 posto tijekom regularnog dijela i 45,5 posto u postsezoni.

Za Bogdanovića je dobro što ima zagarantirane minute i nije sklon ozljedama. U zadnje četiri sezone odigrao je 78, 79, 81 i 80 utakmica. Dobrodošla je i njegova želja za igrom kad nije sto posto spreman, što je također slučaj u reprezentaciji. Ali u NBA-u stvari malo drugačije funkcioniraju, a njemu je potencijalna prijetnja McDermott, kojeg je Indiana potpisala na tri godine za manji novac. I zato je za Bojana vrlo važno barem ponoviti brojke iz prošle sezone.

Može li Šarić još rasti?

Šarić ulazi u svoju treću sezonu kao siguran starter Sixersa. Kako Philadelphia pokušava napraviti korak više u odnosu na prošlu sezonu, tako će i Šarićeva uloga iziskivati nekoliko stvari. Ovaj put ne bi trebao imati nezadovoljavajući start i nesigurnu poziciju kao što je to bio slučaj prije godinu dana. Lani je u 78 utakmica bio na prosjeku 14,6 poena, 7,6 skokova i 2,6 asistencije za oko 30 minuta po susretu i nakon što se ustalio u petorci, jednostavno je rastao kako je sezona napredovala.

Zapravo, u seriji od 54 utakmice započete 29. studenog 2017. prosječno je bilježio 16,8 poena i 7,2 skokova i bio na šutu od 47,6 posto iz igre te 42 posto za tri poena. Šarić je potvrdio da mu odgovaraju stil i tempo Sixersa, koji su dobro iskoristili njegove sposobnosti i baratanje loptom na niskom postu. Ali najbolje je od svega što je Šarić uspio podići svoju učinkovitost uzimajući gotovo jednak broj šutova koji je imao u rookie sezoni.

U svojoj prvoj godini u ligi imao je šut od 31 posto za tricu (na 4,2 pokušaja po utakmici), dok je u drugoj godine on porastao na 39 posto (na 5,1 pokušaj) te je završio godinu dobrim partijama u playoffu. Međutim, za iskorak će trebati više konzistentnosti. Dobro za Philadelphiju, ali loše je za njega to što još uvijek ima mali rookie ugovor koji bi se mogao protegnuti sve do 2020. godine. To sjajno odgovara Sixersima jer imaju dobrog startera za mali novac, no teško da je time presretan Šarić.

S obzirom na njegovo poboljšanje iz prve u drugu godinu, bit će zanimljivo vidjeti kako će izgledati u svojoj trećoj sezoni. Njegovo ime već se spominjalo u nekim trade glasinama i to je pokazatelj da unatoč sigurnoj poziciji, lako može zamijeniti sredinu ako Sixersi povuku kakav spektakularni potez. Iako je pokazao da je komplementaran s mladim zvijezdama kluba, trebao bi popraviti rad nogu i obranu na nižim i bržim igračima kada dođe do preuzimanja. Što se tiče napada, više igre jedan na jedan na niskom postu pomoglo bi mu, kao što smo mogli vidjeti u seriji s Bostonom.

Hezonjino oslobođenje

Hezonja je konačno dočekao toliko priželjkivanu promjenu sredine, a Knicksi bi trebali biti klub koji će mu više odgovarati. Dolazak u New York ima veze i s novim trenerom David Fizdaleom, koji je bio jedan od glavnih razloga zbog kojih se odlučio na taj potez. Međutim, Hezonja ima ugovor samo na godinu dana (6,5 milijuna dolara), što znači da ovu sezonu igra za svoj sljedeći ugovor, ali prije toga igra i za svoje nove suigrače.

Na ruku mu ide što su Knicksi u potpunom remontu i bez ozlijeđenog Porzingisa, čime bi se trebalo otvoriti dovoljno šansi za bivšeg igrača Orlanda. Doduše, imao je poprilično tihu predsezonu i niti jednom se nije našao u petorci. Tim Hardaway Jr. i Kevin Knox svakako su ispred njega, dok je u pripremnom periodu Lance Thomas odnio poziciju startne ''četvorke''. Međutim, Fizdale se neće libiti napraviti promjenu ako ga Hezonja uvjeri u tako nešto.

Za razliku od Bendera, Hezonja je u kaotičnom Orlandu uspio uhvatiti dobar drugi dio sezone i pokazati kako se na njega može računati kad dobije ozbiljnije minute. Zasad nije uspio uhvatiti ritam u Knicksima, još uvijek pokušava otkriti način na koji se najbolje uklopiti i doprinijeti momčadi. Za početak će ulaziti s klupe i dijeliti teren ponajviše s Ntilikinom i iznenađujuće zanimljivim Mitchellom Robinsonom, ali svi oni će imati priliku povećati svoju minutažu.

Hezonja će trebati napredovati u obrani na igraču bez lopte i bolje šutirati za tri poena. U karijeri je samo na 33 posto za tricu, dok je u predsezoni šutirao razočaravajućih 25 posto. Također, trebao bi pametnije širiti prostor i držati konstantu. Ako podigne svoju razinu igre i spoji prvu pravu seniorsku sezonu, u New Yorku bi ga mogao dočekati dugogodišnji ugovor i svjetla budućnost.

Benderov trenutak istine

Ako bi se gledala samo pružena prilika, onda je Bender igrač koji je najlošije iskoristio svoju šansu. Problem je u tome što je za puno minuta na terenu radio premalo. Štoviše, otišao je u smjeru profiliravši se više u spot-up šutera u korneru nego u all-round igrača koji je trebao postati kad su ga Sunsi izabrali kao četvrti pick drafta. Na to se nadovezalo i jako loše izdanje u Ljetnoj ligi, gdje je imao siromašnih 6,2 poena (uz 37 posto šuta iz igre) i 5,2 skokova za 22 minute na parketu.

Kao igrač koji iza sebe ima već dvije NBA sezone i jednu u kojoj je upisao čak 37 startova, to je premalo za 20-godišnjaka koji bi trebao biti gladniji i samopouzdaniji. Nažalost, njegove vještine nisu materijalizirane te u sezonu ulazi s previše upitnika iznad glave. Problem je u tome što Sunsi moraju krenuti prema naprijed, ne mogu vječno biti mladi, a prošle sezone s njim je u petorci bila najgora ofenzivna momčad lige (rejting 102,4). Primjerice, kad je on bio izvan terena, onda je taj rejting bio 105,9, što je bilo dovoljno za 25. mjesto.

Ni predsezona nije ponudila bolje znakove. U pet pripremnih utakmica igrao je u prosjeku 17 minuta i prosječno šutirao 4,4 lopte po utakmici. Ta statistika bila bi još gora da u zadnjoj utakmici nije dobio najveću minutažu (36 minuta) od svih igrača Phoenixa. Bender još uvijek ima potencijal postati odličan igrač, ali mnogo toga sugerira da se na razvija na ispravan način. A vremena je sve manje.

Naime, Bender trenutno nema zagarantiran ugovor nakon ove sezone. Sunsi imaju momčadsku opciju od 5,9 milijuna za iduću godinu, ali ako se nešto ne promijeni, mogao bi tražiti novi klub. Da stvar bude kompliciranija, Phoenix je pojačao njegovu poziciju veteranima Andersonom i Arizom, koji to može igrati u small-ballu. Jedan je opasniji šuter od njega, a drugi i bolji šuter i bolji obrambeni. Samim time mogao bi ispasti iz rotacije. Pogotovo ako i dalje ne bude bio prijetnja nikome.

Zubac u zadnjoj godini ugovora

Ivica Zubac našao se u momčadi s najboljim igračem svijeta, što može biti dobro, ali i loše za njegovu sezonu. Nakon obećavajuće rookie sezone u kojoj je imao 7,5 poena i 4,2 skoka u 16 minuta po utakmici, drugu godinu pale su mu i brojke i minutaža. Nije sve bilo njegovom zaslugom jer Walton je često puta birao nižu petorku s Randleom na ''petici'', no brz tempo i sve niže postave bit će slučaj i ove godine.

Dodatne poteškoće stvorio mu je peh na početku trening kampa. Sam za sebe kaže da je stigao dosad najbolje pripremljen u karijeri, ali razbolio se na povratku iz Hrvatske te nije mogao normalno pratiti ritam. No Lakersi ne bi smjeli odustati od Zupca, koji je pokazao kako može biti vrlo koristan. Istina, nema toliko dobar rad nogu poput McGeeja pa zato neće ni biti startera, ali još uvijek je dovoljno mlad da ga se čeka.

On sam osjeća se mnogo eksplozivnije i agresivnije te je voljan pomoći u obrani štiteći prodor pod obruč. Ukoliko bude mogao odgovoriti brzom tempu Lakersa, onda će imati i minuta. U suprotnome, u budućnosti bi mu mjesto mogao oteti rookie Moritz Wagner, koji može širiti reket i biti prijetnja šutem za tri poena. Također, Lakersi su u predsezoni isprobavali postave s Kuzmom i Beasleyjem na ''petici'' i to je nešto što bi se moglo transferirati u sezonu.

Zubac je u zadnjoj godini ugovora vrijednog 1,5 milijun dolara, što znači da o ovoj sezoni ovisi u kojem će se smjeru nastaviti njegova karijera. Ako je ikada postojala godina u kojoj bi mogao iskočiti u Lakersima, onda je to ova. Nakon toga možda više neće biti prilike na sve moćnijem rosteru koji se ima u planu slagati u Los Angelesu.

Žižić spreman za više minuta

Do kraja prošle sezone Ante Žižić preostao je jedini igrač na rosteru Clevelanda koji je stigao u tradeu za Kyrieja Irvinga. Tijekom prve sezone provodio je vrijeme između G-lige i prve momčadi Cavsa, a kad je i bio u sastavu, onda je to često bilo negdje na kraju klupe. I tako je bilo sve do ožujka, kada je počeo dobivati smislenije minute.

Vrijeme igranja bilo mu je sporadično jer je Lue koristio Lovea na ''petici'', a preselio Thompsona na klupu sve se manje oslanjajući na ulogu tradicionalnog centra. Ove sezone trebao bi biti u povoljnijoj poziciji, iako su ispred njega u rotaciji trojica igrača. Thompson i Love trebali bi biti startati protiv visokih petorki, a Larry Nance na pet kontra nižih. S time da treba očekivati i Loveove minute na centru.

Međutim, Žižićeve izvedbe sugeriraju da je spreman za više minuta. U dvije predsezonske utakmice u kojima je dobio 20 ili više minuta imao je vrlo dobar učinak. Postigao je ukupno 31 poen i imao impresivnih 11/12 iz igre. Žižić može dobro utjecati na momčad kao skakač, kao igrač koji se može dobro deblokirati i završiti oko obruča te kao bloker na slabijoj strani. Popravio je i rad nogu na postu, ali još uvijek nije tip obrambenog igrača poput jednog Thompsona, koji može bolje preuzimati.

Žižićev nedostatak svestranosti i mogućnosti da šutira izvana sprječava ga da dođe do konkretnijih minuta. Cleveland ima opcija na visokim pozicijama i tek treba vidjeti što ima u Žižiću te je li u dugoročnim planovima kluba. Dokle god Cavsi budu imali šanse za doigravanje, njegovo vrijeme na parketu dosta će oscilirati ili će morati strpljivo čekati pravu priliku. Nažalost, pace and space era ne odgovara previše njegovu profilu igrača.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider