Košarka
SPORTOVI
Košarka
Pred njim težak zadatak

Anzulović i službeno predstavljen kao novi hrvatski izbornik: ''Ovo je najveća čast''

Imenovanje za izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije za mene je najveća čast koju uopće može doživjeti hrvatski trener, ali u ovom trenutku je to i velika obveza i odgovornost jer nam je cilj, unatoč jako lošoj situaciji, plasman na Svjetsko prvenstvo, kazao je konferenciji za novinare u Hrvatskome košarkaškom savezu novi izbornik Dražen Anzulović (50).

Anzulović je naslijedio Ivicu Skelina, koji je nakon katastrofalnog početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019 u Kini smijenjen 27. veljače ove godine. Zanimljivo je da su i Skelin i Anzulović bili pomoćnici Aleksandru Petroviću na Olimpijskim igrama u Riju, a Anzulović je sada dobio priliku u ne baš sjajnom trenutku za hrvatsku košarku.

"Stvarno mislim da je biti izbornik najveća moguća čast, ali i obveza i odgovornost. Sve to namjeravam tražiti i od igrača, igrat će samo oni koji imaju želju igrati za Hrvatsku. Imamo jako puno posla, a cilj mi je vratiti hrvatsku košarku u europski vrh i stvoriti respektabilnu reprezentaciju u svjetskim okvirima. Već od danas namjeravam obaviti razgovore sa igračima, ali i s ljudima koji će biti u mom stručnom stožeru. Nemamo puno vremena, a više niti prava na kiks u kvalifikacijama, ali se namjeravamo boriti sve dok imamo šansu da odemo na SP", kazao je Anzulović, koji je kao isključivi profesionalac samo u Savezu potpisao trogodišnji ugovor, sve do Eurobasketa 2021. Zadni takav ugovor u hrvatskoj košarci, koji izborniku ne dopušta istodobno treniranje klubova, imao je Aco Petrović 1999. godine.

"I to dovoljno govori koliko sam ozbiljno shvatio ovaj posao jer se mogu posvetiti samo hrvatskoj reprezentaciji. Čim sam obavio razgovor s čelnicima znao sam da želim to mjesto, iako sam imao jako dobru inozemnu ponudu", kazao je Anzulović, koji je igračku karijeru proveo u Ciboni i Zagrebu, a trenirao je Zagreb, Cibonu, Ural, Charleroi, Donjeck i Lietuvos Rytas, dok mu je zadnji klub bio kineski Nanjing Monkey King.

Anzulović je najavio i prve korake kao izbornik prije kvalifikacijskih utakmica 29. lipnja u gostima kod Italije i 1. srpnja kod Rumunjske.

"Već 11. lipnja imat ćemo pripreme s dosta širokim popisom igrača jer želim iskristalizirati tko je spreman i želi igrati. Imat ćemo devet dana raspolaganju i naše NBA igrače za ovaj ciklus utakmica s Italijom i Rumunjskom, ali zasad vam ne mogu reći tko će se od njih šestorice odazvati. Također, ne pomišljam na opciju američkog playmakera. Moramo biti spremni i na opciju bez naših NBA-igrača, ali i s njima moramo stvoriti homogenu reprezentaciju jer je to preduvjet za postizanje rezultata. Košarka je oduvijek bila momčadski sport", zaključio je Anzulović.

Predsjednik HKS-a Stojko Vranković smatra da je izbor Anzulovića bio najbolje moguće rješenje, a također ostaje kod tvrdnje da cilj ostaje plasman na SP u Kini. Hrvatska je posljednja u skupini sa samo jednom pobjedom i tri poraza, a ukoliko ostane zadnja, kvalifikacije će za naše košarkaše završiti već u toj fazi.

"Ovog puta smo imali daleko više vremena negoli prilikom prethodnih izbora i držim da je to bilo jako dobro jer smo sve mogli temeljito obaviti. Bilo je dosta upita i ponuda, a nakraju smo se odlučili za Anzulovića koji će imati svu potrebnu podršku. Ovo je prilika da vratimo hrvatsku košarku u svjetski vrh i borit ćemo se svim snagama da izborimo plasman na SP u Kini, unatoč dosadašnjim lošim rezultatima. Ne znam tko će se od naših NBA igrača odazvati pozivu jer tada u SAD-u počinje NBA Ljetna liga. Tu ligu sam i ja igrao i iz osobnog iskustva mogu reći da je to trećerazredno natjecanje te bi bilo daleko bolje, čak i za same igrače, da dođu i igraju za Hrvatsku", kazao je Vranković.

Šef struke HKS-a i odnedavno novi član Kuće slavnih Dino Rađa također drži da će Anzulović biti najbolje rješenje za reprezentaciju.

"Dražen je sada u ozbiljnim trenerskim godinama, ima iskustva, ali i želje pokrenuti našu košarku. U svakom trenutku ćemo i ja i Stojko Vranković i Josip Vranković i Toni Kukoč biti na raspolaganju Anzuloviću, koji će se baviti samo i jedino reprezentacijom. Drago mi je što smo prilikom ovog izbora za izbornika imali dosta vremena napraviti kvalitetnu selekciju, dobro smo razmislili i mislim da smo na pravom putu. Ja sam u stalnim kontaktima s našim NBA-ovcima, ali zasad ne bi o sadržaju tih razgovora. Ukratko, igrat će oni koji to budu željeli".

Nastavi čitati

Nastavi čitati