Košarka
SPORTOVI
Košarka
Naslijedio legendu

Velika čast za hrvatskog centra: Postao prvi strani kapetan u povijesti Barcelone

Već je odavno stranac s najviše nastupa za Barcelonu, a sada je postao i novi kapetan.

Ante Tomić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Hrvatski centar Ante Tomić postao je u subotu prvi strani kapetan u 92 godine dugoj povijesti košarkaškog kluba Barcelone.

"Ovo je čast, jako sam ponosan. Bit će mi ovo sedma godina u Barci te sam ovdje igrač s najviše provedenih sezona. Velika je ovo odgovornost, posebno nakon odlaska Juana Carlosa Navarra. Biti kapetan Barcelone je doista nevjerojatno te sam jako zadovoljan", rekao je 31-godišnji Dubrovčanin nakon imenovanja.

On je u toj ulozi zamijenio 38-godišnjeg Juana Carlosa Navarra koji je se ljetos oprostio od igranja nakon što klub više nije računao na njega. Navarrro je igrao gotovo 20 godina za Barcelonu, a Tomić mu je prošle sezone bio zamjenik.

Ante Tomić je 2012. godine stigao iz Real Madrida u grad na obali Sredozemnog mora te je sa 455 nastupa postao stranac s najviše utakmica za Barcelonu. Iza njega su bivši klupski igrači Slovenac Erazem Lorbek s 341 utakmicom i Talijan Gianluca Basile s 329 nastupa.

Košarkaška sekcija Barcelone, osnovana 1926. godine, nikada nije imala stranca za kapetana za razliku od nogometne i rukometne momčadi. Ljetos je argentinski nogometni napadač Lionel Messi preuzeo kapetansku vrpcu pa postao prvi stranac kojem je ukazana ta čast nakon 1996. godine i rumunjskog braniča Gheorghea Popescua. U rukometu je kapetan bio Mađar Laszlo Nagy.

Barcelona jedan je od simbola Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku Španjolske sa 7,5 milijuna stanovnika a Tomić je ljetos produžio ugovor za dvije sezone, do ljeta 2020. godine.

"On je prošle sezone bio zamjenik kapetana pa smo njegovim imenovanjem dobili kontinuitet što je bitno za momčad", rekao je Svetislav Pešić, srpski trener na klupi Katalonaca. Tomićev zamjenik je postao 25-godišnji domaći igrač Pierre Oriola pristigao u klub 2017. godine.

Tomić je s Barcelonom dosad osvojio jedno španjolsko prvenstvo (2014.), dva kupa (2013. i 2018.) te jedan španjolski superkup (2015.). Osvojio je također i šest katalonskih liga od 2012. do 2017. godine.

Barcelona, međutim, posljednjih godina ne uspijeva prekinuti dominaciju svog najvećeg rivala Real Madrida, aktualnog prvaka Španjolske i Europe, premda ga je lani pobijedila u kupu. Zadnji naslov prvaka je osvojila 2014. godine pa će ove sezone ponovo nastojati doći do njega. Ovaj vikend se igra katalonska liga gdje bi Tomić mogao podići prvi pehar u ulozi kapetana dok se krajem mjeseca pak igra španjolski Superkup.

On će ove sezone biti drugi hrvatski košarkaš s kapetanskom vrpcom u Španjolskoj. Marko Popović, 36-godišnji Zadranin, kapetan je prvoligaša iz madridskog predgrađa Fuenlabrade.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider