Košarka
SPORTOVI
Košarka
Sportska priča godine

Instruktor matematike oduševio SAD: Čekao debi 10 godina, ostvario san i bacio publiku u trans

Njegova filmska priča jedna je od najljepših ove sezone. Upoznajte diplomiranog fizičara i nedraftiranog košarkaša koji je s 32 godine ostvario san.

Andre Ingram (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Konkurencija za mjesto u NBA momčadi uvijek je ogromna. Statistički podaci kažu da izrazito mali postotak košarkaša, pa čak i onih koji igraju završnice sveučilišnih prvenstava, dobije priliku zaigrati u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Priliku za obilazni put do NBA-a košarkaši često traže kroz razvojnu ligu, odnedavno poznatu pod imenom G-League. Matične momčadi uglavnom ih povlače u slučaju ozljeda ili odmaranja igrača krajem sezone, a čak ni dobre igre ne jamče sigurnu budućnost u NBA-u. Sjetimo se, primjerice, Sundiate Gainesa. Ovaj košarkaš neobična imena nakratko je bljesnuo 2010., čak je zabio i tricu u zadnjoj sekundi za rušenje LeBronovih Cavsa, ali već godinu i pol kasnije je igrao za gruzijski klub BC Armia.

Ipak, američka publika obožava ovakve bljeskove; igrači koji se pojave niotkuda i zabljesnu u pravilu postanu omiljeni, a njihove životne priče, barem nakratko, zasjene i najveće NBA zvijezde i postaju udarne vijesti američkih medija. Svatko dočeka svojih pet minuta slave, da parafraziramo legendarnu rečenicu Andyja Warhola. Ove sezone za takvu smo priču morali čekati sam kraj sezone, a njezin protagonist zove se Andre Ingram.

Instruktor matematike očitao Rocketsima košarkašku lekciju

Ovaj je bek još 2007. izašao s malo poznatog sveučilišta American kao diplomirani fizičar i nedraftirani košarkaš. Ne računajući dvije utakmice za australske Perth Wildcatse, Ingram je proveo cijelu karijeru - 10 godina - u razvojnoj ligi, uglavnom u razvojnoj momčadi Los Angeles Lakersa. U ovoj je ligi postao ikona: odigrao je 384 utakmice, a drži i rekord s ukupno 713 ubačenih trica.

Ingramova kosa već je postala sijeda, a u međuvremenu je ''u fušu'' počeo dijeliti instrukcije iz matematike kako bi osigurao dodatni izvor prihoda. No od svog sna nije odustajao, a napokon ga je ostvario s 32 godine, kada su ga Lakersi povukli u prvu momčad za zadnje dvije utakmice sezone.

Ingram je debitirao kao jedan od najstarijih rookieja u povijesti lige i oduševio u prvoj utakmici! Houston Rocketsima u porazu od 105:99 ubacio je 19 koševa uz tri skoka i vrlo respektabilne tri blokade za čovjeka visoka 191 centimetar.

Brzo je postao priča dana i jedna od najljepših priča sezone u NBA-u. Navijači Lakersa oduševljeno su pratili igru svog novog heroja; povici ''MVP'' orili su se dvoranom, svaki njegov koš burno se slavio, uključujući i tricu u zadnjoj minuti kojom je svoju momčad približio na tri koša zaostatka.

Lakersi na kraju nisu pobijedili, ali čini se da navijače Lakersa to i ne dira previše. Sezona je ionako praktički gotova, a za kraj su mogli uživati u filmskoj priči čovjeka koji je nakon 10 godina borbe i upornosti ostvario svoj san. Lakerse do kraja sezone čeka još gradski derbi protiv Clippersa – nema sumnje da će mnogi opet doći pozdraviti čovjeka koji je dočekao zasluženih pet minuta slave i ukrao naslovnice LeBronu Jamesu, Kevinu Durantu i ostalom superzvijezdama.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider