Košarka
SPORTOVI
Košarka
"Mi smo Cibona"

Aco Petrović iznio svoj plan za spas Cibone: "Već smo skupili preko 250 tisuća eura"

Cibonini dugovi popeli su se do 40 milijuna kuna, klubu prijeti gašenje, a Aco Petrović iznio je svoj plan za spas legendarnog zagrebačkog košarkaškog kluba.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Košarkaški klub Cibona je pred stečajem zbog dugovanja, međutim Aco Petrović ne želi odustati i pod inicijativom "Mi smo Cibona“ pokušava pronaći način za spas kluba.

Izračunao je kako je potrebno 2000 uplata po pet tisuća eura kako bi se klub spasio. Njegova obitelj i on uplatili su 50 tisuća eura, Saša Pavličić Bekić se priključio s još pet tisuća, a najduovječniji sponzor kluba Franck obavezao se uplatiti još 55 tisuća eura.

gol expired Dinamo najavio lijepu gestu: Modri će pomoći da Cibona ne doživi kolaps i nestajanje divider

Svoj plan za spas Cibone Aco je predstavio na konferenciji za mediji.

Garantiram za svaki iznos koji sjedne na račun

"Prije godinu dana imali smo plan kako pomoći klubu. Znali smo što i kako u sljedećih pet godina, ali to se nije dogodilo. Grad je bio posrednik, nismo probili barijeru, došli su novi ljudi, izabrana je nova uprava, skupština...“, započeo je Aco Petrović na presici.

"Danas smo ovdje, na 60. dan otkad je Cibona blokirana. Gotovo svi igrači su pobjegli iz kluba izuzev kapetana Prkačina koji čeka rasplet, a da nije došao nijedan euro zauzvrat. Klub se mogao naplatiti kroz odštete."

gol expired Cibona u sjajnoj atmosferi osvojila naslov prvaka Hrvatske protiv Zadra divider

"Rekli smo da moramo napraviti nešto kako bismo spasili Cibonu. Mene je taj klub izgradio. Dužan sam pokušati napraviti sve kako se ne bi ugasio. Ljudi koji su napustili klub uplatili su novac za ovaj proces. Odlučili smo za račun udruge Mi smo Cibona jer vjerujem tim ljudima."

"Budući da ja garantiram za svaki iznos koji sjedne na račun, logično je izabrati na koji će račun dolaziti. Imamo evidenciju kakvo je stanje u svakom trenu. Što se dobiva uplatom? Spas Cibone. Ne možemo u startu razmišljati što mi dobivamo. Svatko ima neku vezu s klubom. Cibona je dala osam izbornika, puno igrača... Već po tome je jasno što ovaj klub znači za hrvatsku košarku."

Promijena iz udruge građana u sportsko dioničko društvo

"Najprije, spašava se Cibona. Drugo, ako iznos bude onakav kakav želimo, kreće se u promjenu iz udruge građana u sportsko dioničko društvo. To će trajati najmanje šest mjeseci, koliko znam. Nijedan euro neće biti servisiran za pokrivanje dugova, njih će se riješiti na drugi način. Tipa, kako je reagirao Dinamo. Nastavi li akcija, Dinamo odustaje od potraživanja od Cibone. Kao vjerovnik možete reagirati kao Dinamo. Tako mogu i drugi vjerovnici.

"Vjerovnici poput bivšeg kapetana Marina Rozića, koji ima potraživanja 3.5 mil. kuna, mogu primjerice dug pretvoriti u dionice kluba. Bio bi jedan od najvećih dioničara, mogao bi odlučivati o klubu. Ovo je dokapitalizacija. Očekujem par kapitalaca, već 55 tisuća eura od Francka je sjajno. Nisam bio optimist, ali ako nakon dva-tri sata na računu imamo 250-300 tisuća eura, čini mi se kako je ovaj plan možda moguć.“

Nemamo vremena

Krenulo se vrlo nabrijano, a Aco je otkrio zašto je tako:

"Nemamo vremena, moramo reagirati. Prvi krug neka traje deset dana, a uplate su pet ili više tisuća eura. Tada će nam biti jasnije kakva je dinamika uplata te odlučiti hoćemo li odustati ili ići dalje. Ne mogu, ako akcija ne uspije, opteretiti udrugu nalozima. Procijenimo li kako iznos nije dovoljan, ljudima ćemo vratiti uložen novac. U drugom krugu će biti uplate od tisuću do pet tisuća, a treći će biti za one koji žele dati 200-300 kuna. Sav taj novac bit će za nastavak funkcioniranja kluba.“

Zvat ću Atkinsa, nadam se da nije potrošio svu lovu

Potom je objasnio tko će sve pomoći.

"Prvi bazen su moji prijatelji i treneri Cibone. Anzulović, Spahija, Perasović, Mršić, Mulaomerović... Osam od deset ih je treniralo reprezentaciju. Cibona je u nas ugradila karijere i živote. Mulaomerović i Mršić su rekli da će uplatiti. To bi trebao biti prvi bazen uplata. Cibona mi je dala kruh, status i ugodan život. Moramo vratiti klubu koji nas je stvorio."

"Drugi bazen su igrači. Zvat ću Chuckyja Atkinsa, nadam se da nije potrošio sav novac. Oni moraju osjetiti što im je Cibona značila u karijeri i prema tome donijeti odluku. Nećemo zvati svakog igrača posebno. Okrenut ću samo jedan broj, a taj će vas iznenaditi. Neka institucije pomognu, poguraju i spase klub."

"Za svaku lipu odgovara Aleksandar Petrović. Osobnom, imovinom i računom. Ja nakon ovoga mogu mirnije spavati. Zadnjih 10 dana nisam dobro spavao. Ne bih to htio kvariti populizmom i patetikom. Ako ne uspijemo, sahranit ćemo Cibonu."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider