Košarka
SPORTOVI
Košarka
25 godina od pogiblje

Real se prisjetio Dražena: Došao kao omraženi rival, pa u samo godinu dana postao legenda

Dražen Petrović u samo jednoj sezoni postao je legenda Real Madrida.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Šibenka, Cibona i New Jersey Nets prve su asocijacije na karijeru Dražena Petrovića, koji je na današnji dan prije 25 godina tragično poginuo o prometnoj nesreći.

Između Cibone i odlaska u NBA, najprije u redove Portland Traiblazersa, Dražen je odigrao jednu, ali itekako vrijednu sezonu u dresu velikog Real Madrida. Samo ta jedna sezona bila je dovoljna da košarkaški Mozart postane legenda Kraljevskog kluba. 

Povodom 25. obljetnice tragične pogibije, Real Madrid se na svojoj službenoj stranici prisjetio igrača koji im je u jedinoj sezoni donio dva trofeja: Kup kralja i tadašnji FIBA-in Saporta kup. Dražen je u finalu tog natjecanja Snaidero Caserti ubacio čak 62 koša.

Ugledni madridski sportski list Marca posvetio je Draženu veliku priču. Priča počinje dobro poznatim detaljima iz ranijeg Draženova života: svakodnevnim ubacivanjem 500 šutova, izlaskom na veliku scenu u dresu Šibenke te kasnijeg pokoravanja Europe s Cibonom, nakon čega je stigao u Real iako je bio na pragu prelaska u redove velikog rivala Barcelone.

Vrlo su zanimljive izjave njegovih tadašnjih suigrača i trenera iz Real Madrida.

"Dat ćemo mu loptu i on će uvijek zabiti"

''Imao sam osjećaj da igram s nekim s kim ćemo pobijediti jer ćemo mu dodati loptu i on će uvijek zabiti'', prisjeća se njegov prijatelj i suigrač iz madridskih dana Quique Villalobos.

Zanimljivo, Dražen je u Real stigao kao njihov veliki rival: 1985. pobijedio ih je u finalu Kupa europskih prvaka, a još ih je jednom izbacio iz natjecanja.

Poznati trash-talker i ponajbolji šuter svih vremena Reggie Miller jednom je prilikom odao počast šuterskim, ali i provokatorskim vještinama Dražena Petrovića, rekavši da je on jedini bolji od njega te da mu se znao ''uvući pod kožu'' svojim provokacijama na raznim jezicima. Te je vještine pokazivao i u Europi, a zanimljiva je bila reakcija igrača Reala kada su saznali da im njihov krvnik postaje suigrač.

Od krvnika i omraženog protivnika postao idol u jednoj utakmici

''Kad smo ga potpisali, pitali smo igrače Reala što misle o njemu. 'Provokator, gad', rekli su. Onda su čuli da dolazi kod njih i dodali: 'Uvijek ga je bolje imati u svojoj momčadi nego kao protivnika''', prenosi Marca riječi Loloa Sainza, tadašnjeg trenera Reala, koji se prisjetio i kako su navijači dočekali igrača koji ih je ranije redovito uništavao.

''Mislio sam da će već u prvoj utakmici nakon pet minuta zvižduke publike zamijeniti aplauzi, ali prevario sam se. To se dogodilo već nakon tri minute'', rekao je.

Dražen je tako praktički u prvoj utakmici od omražene ličnosti među navijačima Reala postao njihov idol, a njegove se majstorije i danas pamte. Što se tiče uspjeha i prestiža, košarkaška sekcija Real Madrida ne zaostaje puno za nogometnom – postati legenda takvog kluba u samo jednoj sezoni ostvarenje je koje mnogo govori o velikom, neopisivom nasljeđu košarkaškog Mozarta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider