Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
HOĆE LI NAS ŽDRIJEB SPOJITI?

Protiv jednog sudionika Eura iduće godine Hrvatska još nikad nije odigrala utakmicu

Zanimljiv je pogled na dosad potvrđene sudionike Europskog prvenstva, a posebno je u oko upalo jedno ime.

Hrvatski reprezentativci (Foto: Afp)

Nogometna reprezentacija Hrvatske u svojih preko 30 godina postojanja odigrala je već značajan broj velikih utakmica. Ali, ne samo njih. Ukupno su Vatreni u dosadašnjoj povijesti odigrali 352 utakmice.

S nekim reprezentacijama stvorili smo rivalitet, neki su nam ne baš dragi, dok su nam neki rado viđen gost ili čak domaćin.

Protiv jednog sudionika Eura još nismo igrali

No, zanimljivo je bilo na popisu dosad potvrđenih sudionika Eura u Njemačkoj, kojih je pored naše reprezentacije 20, vidjeti jedno ime s kojim nemamo apsolutno nikakvog međusobnog iskustva.

Da bi stvar bila gora, riječ je reprezentaciji države s kojom smo poprilično nogometno povezani, budući da je veliki broj njihovih nogometaša igrao u Hrvatskoj, a i Hrvati su ostavili bitan trag kod njih te i danas neki igraju u njihovoj ligi.

Radi se o reprezentaciji Albanije s kojom Hrvatska ne samo da nije odigrala službenu utakmicu, nego se nismo sastali niti jednom u ovih 33 godine od prve utakmice u kockastim dresovima.

Na velikim natjecanjima se nije bilo velike šanse susresti, budući da je Euro 2016. bio njihov dosad jedini nastup. No, nisu nas nikad spojile niti kuglice ždrijeba kvalifikacija, ali još nevjerojatnije zvuči da naši savezi nikad nisu dogovorili međusobnu utakmicu.

Istaknuli su nam se kao želja za ovaj ždrijeb

Mnogi se nadaju da će se to 2. prosinca promijeniti, budući da je baš Albanija većini naših navijača najpoželjniji protivnik iz drugog pota, odnosno bubnja ždrijeba skupina za Euro 2024.

Kad smo već ovo spomenuli, zanimljivo je vidjeti kako stojimo s ostalim reprezentacijama. U obzir ćemo ovim putem uzeti samo službene natjecateljske utakmice.

S dvije smo igrali samo po jednom i to sad već podosta davno. Rumunjska nam je protivnik bila u osmini finala Svjetskog prvenstva 1998. godine, dok smo protiv Švicarske utakmicom bez pogodaka otvorili nastup na Euro 2024. godine u Portugalu.

Englezi kao najčešći rivali

Ždrijeb nas u kvalifikacijama nikad nije spojio niti s Česima, no susreli smo se na posljednja dva Eura, oba puta u susretu bez pobjednika (2:2 u Francuskoj, 1:1 2021. godine). Dvaput smo unatoč što se nismo susreli u kvalifikacijama igrali i protiv Nizozemske (Francuska 1998. i Liga nacija 2023.).

Protiv svih ostalih dosad potvrđenih sudionika Eura igrali smo barem tri puta, no protiv mnogih i više. 

Znate tko je ipak rekorder, kao naš najčešći protivnik u službenim utakmicama? To je reprezentacija Engleske, s kojom smo odigrali čak devet međusobnih službenih utakmica od 2004. godine do danas.

Prvi put susreli smo se na Euru 2004. godine, onda su uslijedile kvalifikacija za Euro 2008. i SP 2010. godine pa nezaboravna Rusija, prva sezona Lige nacija te naposljetku i posljednji Euro. Tri pobjede nad njima pamtimo i posebno su nam drage, iako se ukupno ne možemo pohvaliti pozitivnim omjerom.

Možda u Njemačkoj dođe nova prilika za dokazivanje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider