Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
POGLEDAJTE GOLOVE

VIDEO Sjajna najava za Euro 2024: Hrvatska prvi put u povijesti pobijedila Portugal!

Hrvatska je slavila protiv Portugala prvi put u povijesti.

Hrvatska reprezentacija pobijedila je Portugal rezultaom 2-1 u posljednjoj provjeri pred odlazak na Europsko prvenstvo u Njemačku. Bila je to prva pobjeda Vatrenih protiv Portugalaca u povijesti.

Prvu utakmicu na Euru Hrvatska igra protiv Španjolske u subotu.

Hrvatska je povela u osmoj minuti kada je Luka Modrić precizno izveo jedanaesterac. Bio je to Modrićev 25. pogodak u reprezentativnom dresu. Portugal je izjednačio u 48. minuti kada je hrvatsku mrežu pogodio Diogo Jota, ali je Hrvatska vratila vodstvo u 56. minuti. Gol odluke postigao je Ante Budimir.

Prije ovog prijateljskog susreta Portugal i Hrvatska su se na svim razinama sastajali sedam puta te je jedan susret završio bez pobjednika, dok je Portugal pobijedio čak šest puta.

Hrvatska sjajno krenula u Lisabonu

Kroz cijelo prvo poluvrijeme Hrvatska je izgledalo vrlo stabilno i koncentrirano u obrani, ali i opasno u napadu pa je gotovo svaki dolazak pred domaća vrata bio opasnost po Portugalce.

Već u osmoj minuti je Hrvatska povela. Nakon starta Vitinhe na Kovačića u domaćem šesnaestercu dosuđen je jedanaesterac, a Luka Modrić je precizno izveo udarac s bijele točke te je u kut plasirao loptu za 1-0 Hrvatske.

Gol Modrića iz penala

Premda je Portugal dominirao posjedom i veliki dio prvog dijela je pleo mrežu na 30-ak metara od Livakovića, prave šanse su se događale na drugoj strani. U 10. minuti pokušao je Modrić s vrha šesnaesterca, ali je lopta završila pored domaće vratnice, dok je u 13. minuti pokušao Majer čiji je udarac ukrotio domaći vratar Diogo Costa.

Luka Modrić izašao iz igre i zaradio ovacije Portugalaca VIDEO Modrić krenuo iz igre, a onda se dogodilo ovo: Nastale su prekrasne scene! divider

Gvardiol briljirao

Potom je tri dobre šanse imao Gvardiol. U 22. minuti je njegov udarac zahvatio nekog od suparničkih igrača te nije završio na željenom mjestu, dok je u 34. sjajnom reakcijom prevario Dalota, ali je i taj pokušaj blokiran. Potom je u 35. minuti nakon kornera pucao glavom preko vratnice.

Hrvatska je mogla i morala u 38. minuti povećati prednost jer je imala situaciju kada su četvorica Vatrenih išla na dvojicu Portugalaca, ali se previše petljalo u završnici same akcije.

Joško Gvardiol VIDEO Gvardiol poslao ''po ćevape'' Brunu Fernandesa u maniri top napadača divider

Novo veliko uzbuđenje pred portugalskim vratima dogodilo se u 43. minuti kada je sve počelo odličnim dodavanjem Majera kojim je izbacio iz igre cijelu domaću obranu. Nakon povratne lopte pucao je Kramarić čiji je udarac nogom obranio Diogo Costa, a potom je i Budimir bio neprecizan udarcem glavom iz blizine.

Prvi dio završio je tako s 1-0 za Hrvatsku, a domaćin u svih 45 minuta nije na pravi način ni jednom zaprijetio Livakoviću.

Gol Jote za 1:1

Vrlo brzo na startu drugog poluvremena Portugal je ipak izjednačio, a akciju za izjednačenje su složili igrači koji su na travnjak ušli u 46. minuti. Semedo je probio desnu stranu, lijepo uposlio samog Dioga Jotu koji je iz blizine lako pogodio mrežu za 1-1.

Portugal je u uvodnih desetak minuta nastavka napravio puno više nego u cijelom prvom dijelu, ali Hrvatska je imala spreman odgovor. U 56. minuti opet se zatresla domaća mreža. Odlično je pucao Mario Pašalić, a domaći vratar je loptu odbio do grede. Potom se ona odbila do Budimira koji je čekao i dočekao šansu za laku egzekuciju i 2-1 „Vatrenih“.

Između 60. i 70. minute hrvatska obrana i Livaković su opasno živjeli u više navrata, ali nakon velike portugalske ofenzive ostalo je 2-1 za Hrvatsku. Za domaćina su šanse propuštali Cancelo, Bruno Fernandes, Vitinha i Ruben Dias.

Gol Budimira za 2:1

Izbornik Dalić je u nastavku u igru uveo oporavljenike Vlašića i Perišića, a upravo je potonji solidno pucao u 77. minuti pored vrata. Puno bolja prilika za Hrvatsku dogodila se u 82. minuti kada je nakon lijepe i točne akcije Sučić izbio sam pred portugalskog vratara, ali je Diogo Costa nogom zaustavio sigurnih 3-1.

Do kraja susreta svaka je reprezentacija imala po jednu šansu, s hrvatske strane je zaprijetio Vlašić, ali je ostalo 2-1 za hrvatske nogometaše.

Što može Hrvatska na Euru?

Ukupno glasova:

PORTUGAL - HRVATSKA 1-2 (0-1)

Strijelci: 0-1 Modrić (8-11m), 1-1 Diogo Jota (48), 1-2 Budimir (56)

Estadio Nacional. Gledatelja: 20.000. Sudac: Harm Osmers (Njemačka).

PORTUGAL: Diogo Costa - Dalot (od 46. Joao Cancelo), Ruben Dias, Goncalo Inacio, Nuno Mendes (od 46. Semedo) - Vitinha (od 85. Matheus Nunes), Palinha, Bruno Fernandes (od 71. Neto) - Bernardo Silva, Goncalo Ramos (od 46. Diogo Jota), Joao Felix (od 46. Rafael Leao). Izbornik: Roberto Martinez.

HRVATSKA: Livaković - Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol - Brozović (od 75. Vlašić), Modrić (od 54. Sučić), Kovačić (od 75. Ivanušec) - Majer (od 54. Mario Pašalić), Kramarić (od 54. Perišić) - Budimir (od 67. Petković). Izbornik: Zlatko Dalić.

Žuti kartoni: Joao Cancelo (Portugal), Budimir, Brozović, Gvardiol (Hrvatska)

Crveni kartoni: 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Drugi ispit za Vatrene na Opus Areni u prijenosu na našem portalu i u programu @novatv_! ⚽✌
Bez obzira na poraz, ponosni smo na ovu novu Hrvatsku! ✅✌🇭🇷

📸: PIXSELL
POLUVRIJEME! ⚽

Hrvatska je ostavila dobar dojam prema naprijed, ali ne izgleda uvjerljivo u obrani. Idemo po još koji gol u drugom poluvremenu! ✅

📸: Cropix
GOOOOOOOL! ⚽

Hrvatska je smanjila na 2-1 nakon udarca Sose kojeg je u vlastitu mrežu spremio Dalot. ⚽✌

📸: PIXSELL