Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Stižu velike zvijezde

Odličan ždrijeb za Vatrene i hrvatske navijače: Red je da padne i taj nezgodni Portugal

Hrvatska reprezentacija u elitnoj skupini Lige nacija igrat će protiv Portugala, reprezentacije koju nije uspjela svladati u sedam međusobnih utakmica…

Cristiano Ronaldo (Foto: Afp)

Hrvatska će u novom izdanju Lige nacija u elitnoj skupini igrati s Portugalom, Poljskom i Škotskom. Prvi dojam je da su Vatreni prošli vrlo dobro. Skupina je prolazna, a opet dovoljno atraktivna. Sve u svemu, odličan ždrijeb.

Dragan Stojković Srpski se mediji raspisali o Vatrenima: "Piksijeva četa izbjegla Hrvatsku!" divider

Portugalci su stari znanci Vatrenima i veliki dužnici. Portugal je jedina reprezentacija, a s kojom je više puta igrala, koju Hrvatska nikada nije pobijedila. U prošloj Ligi nacija pali su Francuzi, a u Katru i Brazilci nakon izvođenja jedanaesteraca, pa su ostali još samo Portugalci. Hrvatima uvijek neugodni i dosad nedokučivi. Sedam utakmica, šest poraza i jedan remi.

Hrvatska nikada nije pobijedila Portugal

I taj jedan remi u prijateljskoj utakmici iz rujna 2018. U Ligi nacija prije četiri godine Portugal je deklasirao Hrvatsku u prvoj utakmici u Portu, a uzvratu u Splitu bila je puno tješnja utakmica, Portugal je slavo s 3:2.

Tradicije postoje da se ruše, pa evo nove prilike za Vatrene da skinu i te neugodne Portugalce. Vatreni puno bolje stoje u međusobnim ogledima s Poljacima. S Poljacima su igrali pet puta; slavili su triput, jednom izgubili i jednom remizirali.

Zlatko Dalić Dalić otkrio što je cilj Hrvatske u Ligi nacija: ''Dobili smo izuzetno jakog Portugala'' divider

No sa Škotima statistika Vatrenih nije baš blistava; šest utakmica i samo jedna pobjeda, dva poraza i tri remija. Štoviše, Vatreni su Škotsku pobijedili prvi put tek prije dvije godine na Euru u Glasgowu.

Strašan niz Portugalaca

Portugalci su protutnjali kvalifikacijama za Euro u Njemačkoj. Portugal je u deset kola upisao 10 pobjeda, i to uz 36:2 razliku pogodaka. U devet susreta nisu primili gol, a jedina dva gola zabila ima je Slovačka u porazu 2:3. Zanimljivo je da će Hrvatska igrati s Portugalom i pripremnu utakmicu uoči odlaska na Euro u Njemačkoj. Portugalci su očito suđeni Hrvatima.

Škotska se također plasirala na Euro ostvarivši u prvih pet kola pet pobjeda, a među njima i onu protiv Španjolske. Na kraju su Škoti bili drugi iza Španjolaca i prošli su dalje ispred Norveške i Gruzije. Poljaci su bili tek treći u svojoj skupini, no prošli su u doigravanje zahvaljujući plasmanu u Ligi nacija.

Roberto Martinez zasad radi odličan posao

Portugalac Fernando Santos otpušten je zbog loših rezultata u kvalifikacijama, a na njegovo mjesto došao je domaći stručnjak Michal Probierz. Škote i dalje vodi Steve Clarke, a na klupu Portugala je stigao Španjolac Roberto Martinez, bivši izbornik Belgije.

Pod njegovim vodstvom Portugalci su prodisali punim plućima i napravili zastrašujući niz u kvalifikacijama. Prvi put u povijesti Portugalci su imali stopostotni učinak u kvalifikacijama.

U svakom slučaju, Portugalci osim što su tradicionalno nezgodni Hrvatima, imaju i sjajnu momčad. Realno će biti favoriti skupine, no budući da po novom sustavu dvije momčadi idu dalje, može se reći da Hrvatska ima sasvim dobre šanse proći u četvrtfinale. Vatreni su realno kvalitetniji od Poljaka i Škota, no to će morati dokazati na terenu.

Cristiano Ronaldo i Robert Lewandowski, a možda i Luka Modrić

Hrvatski ljubitelji nogometa moći će na djelu vidjeti velike zvijezde. Za Portugal još uvijek nastupa Cristiano Ronaldo, a za Poljsku Robert Lewandoski.

Bit će to sjajne pozivnice za navijače da napune tribine. Još ćemo vidjeti što će biti s Lukom Modrićem. Još uvijek nije jasno hoće li Euro biti posljednji ples hrvatskom kapetanu u najdražem dresu. Mogućnost da nastavi do Svjetskog prvenstva ne treba isključiti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider