Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Repovi iz Gdanjska

Rakitićev let na Modrićev specijalitet i Casillasova parada, nasrtaj na Ćorluku i sporna sudačka odluka

Jedna od najdramatičnijih i najvažnijih utakmica Hrvatske i Španjolske odigrala se na Euru 2012. u Gdanjsku.

Ivan Raitić i Iker Casillas na Euru 2012. (Foto: Afp)

Okršaji Vatrenih i La Roje postali su klasici europskog i svjetskog nogometa. Neke utakmice dugo će se pamtiti i bile su vrlo važne. Izdvojili smo tri najvažnije, najdojmljivije, najdramatičnije ili, ako želite, najluđe, koje ćemo vam predstaviti do subote.

Hrvatska i Španjolska sastajale su se ukupno deset puta. Španjolci imaju šest pobjeda, a Hrvati tri. Prve četiri utakmice bile su prijateljske, a sljedećih šest isključivo natjecateljske. Tri su igrane na europskim prvenstvima, a tri u Ligi nacija.

Naravno da ćemo dugo pamtiti onu slavnu pobjedu 2:0 u Valenciji 1994. Dogodila se usred Domovinskog rata, imala je veliko simbolično značenje za mladu hrvatsku državu i reprezentaciju. Bila je to prva velika pojeda hrvatske reprezentacije, odjeknula je Europom i najavila stvaranje nove nogometne velesile.

Hrvatsko ime prostrujalo je svijetom, no to je ipak bila prijateljska utakmica, a u međuvremenu su se odigrali neki vrlo važni i uzbudljivi okršaji s La Rojom. 

Okršaj Hrvatske i Španjolske na Euru 2012.

Prvi natjecateljski dvoboj Vatrenih i La Roje odigrao se na Euru 2012. u poljskom Gdanjsku. Bila je to infarktna, odlučujuća utakmica u 3. kolu Skupine C. Nakon pobjede nad Republikom Irskom i remija s Italijom Hrvatskoj je trebala pobjeda za prolaz u drugi krug.

Na kraju su slavili Španjolci 1:0 golom Jesusa Navasa u 88. minuti. La Roja se plasirala dalje i na kraju je u finalu deklasirala s 4:0 Italiju, s kojom je remizirala 1:1 u prvom kolu natjecanja po skupinama.

Sve je moglo biti drukčije da je Ivan Rakitić realizirao onu veliku šansu koju mu je obranio Iker Casillas. Igrala se 59. minuta, rezultat je bio 0:0. Hrvatska je odigrala brzu kontru, Luka Modrić pobjegao je čuvarima i svojim specijalitetom, vanjskom desnom, poslao teledirigiranu loptu na drugu vratnicu. Rakitić je poletio zrakom i pucao glavom s vrha peterca, no ispriječio se španjolski vratar.

Rakitićev let na Modrićev specijalitet i Casillasova parada

Obrana je izgledala atraktivno, ali u biti nije bila previše zahtjevna jer je Rakitić pucao kako vratari najviše vole, točno u vratara, onako u visini lica, baš za paradu. Da je stisnuo dolje ili da je pucao malo dalje od Casillasovih ruku, to bi vjerojatno bio gol.

E, sad, možemo nadugo i naširoko diskutirati o svemu, no lopta nije ušla u mrežu, a da jest, tko zna kako bi se pisala povijest. I španjolska i hrvatska. A još više tko zna što bi bilo da je sudac Wolfgang Stark dosudio jedanaesterac nakon onog spornog nasrtaja Sergija Busquetsa na Vedranu Ćorluku neposredno prije pogotka Španjolaca.

Ne možemo se oteti dojmu da je bilo obratno, da je Španjolcima trebala pobjeda i da se dogodio takav prekršaj u hrvatskom šesnaestercu, da bi se sudac oglasio.

Sporna sudačka odluka

Kako god, Hrvatska je morala kući, a Španjolci su prošli dalje i naposljetku su obranili naslov prvaka Europe, a između dvaju Eura osvojili su i naslov prvaka svijeta, tako da se bez krzmanja može reći kako je to bila najbolja reprezentacija svijeta tih godina.

Nakon Eura 2008., kada je nesretno ispala u četvrtfinalu od Turske, može se reći da Hrvatska opet nije imala sreće. Igrala je dobro i pokazala je da se može nositi s najboljima, no nedostajalo je ono nešto. Fortuna je napustila Vatrene i na Euru 2016. kada su briljirali u skupini i nesretno ispali od Portugala u osmini finala, no sve im je vratila, i to s kamatama, u eri izbornika Zlatka Dalića.

Upravo pod Dalićevim vodstvom Vatreni su odigrali još dvije najdramatičnije utakmice sa Španjolskom. O njima pročitajte u sljedećem tekstu rubrike najtrenutka.

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 0-1 (Navas 88)

(Gdanjsk, 18. lipnja 2012. – skupina EP 2012)

Stadion: Arena Gdansk

Sudac: Wolfgang Stark (Njemačka)

HRVATSKA: Pletikosa, Vida (od 65. Jelavić), Ćorluka, Schildenfeld, Strinić, Srna, Rakitić, Vukojević (od 81. Eduardo), Modrić, Pranjić (od 65. Perišić), Mandžukić;

ŠPANJOLSKA: Casillas, Piqué, Ramos, Arbeloa, Alba, Iniesta, Xavi, Alonso, Busquets, Silva (od 73. Fabregas), Torres

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider