Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Incidenti na tribinama

Rođenje "Bilićevih Boysa": Modrić i Eduardo preuzeli ključeve Vatrenih i postali glavni igrači

"Bilićevi Boysi" rodili su se u vrućem kolovoškom danu 2006. u Livornu. Hrvatska je pobijedila Italiju u prijateljskoj utakmici mjesec dana pošto su Azzurri osvojili Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj…

Modrić i Dudu (Foto: Afp)

Hrvatska reprezentacija odigrat će na Euru u Njemačkoj posljednju utakmicu u skupini B sa svojim starim znancem i rivalom – Italijom.

Utakmica Hrvatska – Italija igra se danas u Leipzigu. 

Vatreni su se s Talijanima dosad sastajali osam puta. Hrvatska ima tri pobjede i pet je puta bila neriješeno. Dakle, Vatreni su još uvijek neporaženi u međusobnim susretima s Azzurrima. Uvijek se rado prisjećamo tih pobjeda i u rubrici Najtrenutak podsjetit ćemo na njih.

Italija – Hrvatska 0:2 (16. kolovoza 2006., prijateljska – Livorno) (Eduardo 22, Modrić 42)

Treća pobjeda Hrvatske u srazovima s Talijanima kojima su Vatreni već tada postali "crna mačka".

Bila je to prijateljska utakmica, ali imala je svoje jako simbolično značenje. Bio je to početak nove ere i izbornički debi Slavena Bilića na klupi hrvatske reprezentacije.

Rođenje "Bilićevih Boysa"

Slagala se nova priča nakon neuspjeha na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i odlaska Zlatka Kranjčara s mjesta izbornika. Bilić je bio izbornik mlade reprezentacije, no još uvijek smatran je dosta neiskusnim trenerom, tako da je nad njim lebdio oblak sumnje.

Talijani su u Njemačkoj 2006. četvrti put postali svjetski prvaci, pa su glavne snage su dobile poštedu. Protiv Hrvatske je u Livornu istrčala talijanska B momčad.

Međutim, i eksperimentalna momčad Azzurra bila je odličan test za prilično pomlađenu hrvatsku momčad. U tom trenutku vladala je neizvjesnost oko mogućnosti novih igrača koji su ušli u seniorsku vrstu, pa je nacija s nestrpljenjem čekala zahtjevnu provjeru u Livornu.

Eduardo i Modrić preuzeli ključeve Vatrenih

Bilić je ključeve reprezentacije predao nadolazećim mladim snagama – Eduardu i Luki Modriću. Već se tada vidjelo da bi se oko Modrića moglo puno toga vrtjeti. Bio je Modrić u kadru kod Cice Kranjčara, ali nije bio među glavnim polugama i može se reći da je ovo za njega bio veliki iskorak.

Vedran Ćorluka ušao je s klupe u drugom dijelu, a poslije je i on postao neizostavni član udarne postave "Bilićevih Boysa".
Upravo su Eduardo i Modrić odlučili utakmicu dvama golovima koji su pali u prvom poluvremenu.

Hrvatska je u drugom dijelu održala vodstvo i upisala prvu pobjedu pod Bilićevim vodstvom. Nakon te utakmice sve je bilo puno optimističnije promatrano. Vidjele su se jasne naznake da bi Hrvatska ponovno mogla složiti vrlo jaku reprezentaciju. Naravno, krajnji limiti bili su nepoznanica, ali talent nije bio sporan.

Utakmicu su obilježili incidenti na tribinama i ideološko prepucavanje nekolicine navijača, no to je već neka druga priča.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider