Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Kraj brončane generacije

Senzacionalni preokret koji je zapalio Hrvatsku: Olićeve muke s dresom obišle su svijet

Hrvatska reprezentacija kreirala je senzaciju u drugom kolu natjecanja po skupinama na Svjetskom prvenstvu 2002. pobijedivši favoriziranu Italiju 2:1…

Ivica Olić nakon pogotka Talijanam na SP 2002. (Foto: Afp)

Hrvatska reprezentacija odigrat će na Euru u Njemačkoj posljednju utakmicu u skupini B sa svojim starim znancem i rivalom – Italijom.

Utakmica Hrvatska - Italija igra se u Leipzigu. 

Vatreni su se s Talijanima dosad sastajali osam puta. Hrvatska ima tri pobjede i pet je puta bila neriješeno. Dakle, Vatreni su još uvijek neporažena u međusobnim susretima s Azzurrima. Uvijek se rado prisjećamo tih pobjeda i u rubrici Najtrenutak podsjetit ćemo na njih.

Italija – Hrvatska 1:2 (8. lipnja 2002., SP u Japanu i Koreji, Ibaraki) (Vieri 55 / Olić 73, Rapaić 76)

Druga velika pobjeda Hrvatske nad Italijom dogodila se na Svjetskom prvenstvu 2002. u Japanu i Koreji. Vatreni su bili u skupini s Italijom, Meksikom i Ekvadorom.

Izbornik je bio Mirko Jozić koji je zamijenio Miroslava Blaževića tijekom kvalifikacija. Hrvatska je došla na Mundijal s promiješanom momčadi. Bio je to miks brončanih iz Francuske i nekih novih igrača koji su se pojavili u međuvremenu. Na kraju se pokazalo da je to bila prezapaljiva mješavina i da je ranije trebala biti obavljena potpuna smjena generacija.

Oproštaj Šukera i Prosinečkog

U prvoj utakmici Hrvatska je odigrala loše i izgubila je od Meksika 1:0. Šuker, Prosinečki i Bokšić zamijenjeni su u drugom poluvremenu. Pokazalo se da je to bio zadnji nastup za Šukera i Prosinečkog u Vatrenom dresu.

Uglavnom, pred utakmicu s Talijanima u drugom kolu sve je bilo jasno: Hrvatska treba pobjedu. Italija je pobijedila Ekvador 2:0 u prvom kolu i remi joj je bio sasvim dovoljan ulov. Bila je to čudna utakmica, a obilježile su je kontroverzne sudačke odluke. Za promjenu, ovaj put su Talijani bi ti koji su se ljutili na suce. Kako god, Hrvatska je u toj utakmici imala dosta sreće, ali i spretnosti svojih napadača.

Prvo poluvrijeme proteklo je u blagoj dominaciji Talijana, pogotovo na početku utakmice, no mreže su ostale netaknute. Na početku drugog dijela Christian Vieri postigao je pogodak, ali dosuđeno dvojbeno zaleđe. Talijani su se ljutili, no Graham Poll bio je neumoljiv.

Olićeve muke s dresom obišle svijet

Međutim, Vieri u 55. minut skače i pogađa glavom na centaršut Donija. U tom trenutku nije se imalo što čekati, izbornik Jozić baca sve karte na napad. U igru je ušao Ivica Olić umjesto Davora Vugrinca. Ta se zamjena pokazala ključnom. U 73. minuti Robert Jarni centrira s lijevog boka, a Olić ulijeće i zabija za 1:1.

Olić je posvetio pogodak tek rođenom sinu. U općem slavlju skinuo je dres koji je imao kompliciranu postavu. Ispao je pravi šou kada ga je treba ponovno navući. Ola je pokušava, ali nije išlo. Na kraju su morali postavu odrezati škarama. Ta se scena i danas pamti. To je i vjerojatni razlog zbog čega je taj dres plesao samo jedno ljeto.

Vatreni su nakon tog gola u potpunosti raširili krila i kao osice su nasrnuli na zbunjene Azzurre. Tri minute poslije već je 2:1 za Hrvatsku, a strijelac je bio Milan Rapaić. Bio je to pogodak koji se postiže jednom u karijeri. Rapaić je u padu pokušao pucati iz voleja, smetao mu je Panucci, pa loptu nije zahvatio kako je želio, prerezao ju je vanjskom, lopta je malo dirala talijanskog braniča i u idealnom luku prešla je preko nemoćnog Buffona.

Val oduševljenja u Hrvatskoj

Razljućeni Talijani tada su napali iz svog raspoloživog arsenala, Trapattoni je uveo i Pippa Inzaghija. Pletikosa je dobro branio, a u završnici utakmice čak su Talijani uspjeli nekako ubaciti loptu u hrvatsku mrežu, no pogodak je poništen. Azzurri su naprosto poludjeli, no Hrvatska je izdržala i pobijedila favoriziranog suparnika.

Bio je to senzacionalan preokret, pa ulijedio je val oduševljenja širom Lijepe Naše. Slavilo se i nazdravljalo, vozili su se karuseli, a bogme i pucalo u zrak iz vatrenog oružja. Euforija je brzo splasnula nakon poraza od Ekvadora u zadnjem kolu. Bio je to konačni kraj brončane generacije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
KRAJ! Dinamo je uvjerljivo slavio protiv Lokomotive u povratničkom debiju Nenada Bjelice. Vaš komentar?

Više o utakmici > https://bit.ly/3zBT0Em
GOOOL! Dašak nade za Lokose, zabio je Dinamov talent na posudbi.

Pratite utakmicu > https://bit.ly/3zBT0Em
GOOOL! Dinamo vodi 3:0, zabio je Ademiiii!

Pratite utakmicu > https://bit.ly/3zBT0Em
Nažalost, Cutelaba je bio bolji... 🤝

Erslan je izgubio podijeljenom odlukom sudaca. Samo se nadamo da je lijevo koljeno okej. 💪