Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Odjeknulo je Europom

Prva velika pobjeda Vatrenih: Frka oko Ćire i povijesno slavlje u Palermu pod vodstvom Ivića

Hrvatska je prvu veliku pobjedu, a koja je odjeknula Europom i svijetom, ostvarila protiv Italije u kvalifikacijama za Euro 1996.

Davor Šuker na Euru 1996. u Engleskoj (Foto: Guliver Image)

Hrvatska reprezentacija odigrat će na Euru u Njemačkoj posljednju utakmicu u skupini B sa svojim starim znancem i rivalom – Italijom.

Utakmica Hrvatska - Italija igra se ponedjeljak u Leipzigu. 

Vatreni su se s Talijanima dosad sastajali osam puta. Hrvatska ima tri pobjede i pet je puta bila neriješeno. Dakle, Vatreni su još uvijek neporažena u međusobnim susretima s Azzurrima. Uvijek se rado prisjećamo tih pobjeda i u rubrici Najtrenutak podsjetit ćemo na njih.

Italija – Hrvatska 1:2 (16. studenog 1994., kvalifikacije za EP 1996. - Palermo) (Šuker 32, 60 / D. Baggio 90)

Hrvatska i Italija prvi put su se sastale u kvalifikacijama za Euro 1996. Bio je to prvi nastup hrvatske reprezentacije u natjecateljskim utakmicama i prve kvalifikacije za Euro. Mlada država predstavljala se Europi i svijetu, a veliku ambasadorsku ulogu odigrali su baš Vatreni.

Naravno da su bolji poznavatelji nogometa mogli naslutiti kakvu momčad ima Hrvatska, no za širu europsku i posebice svjetsku javnost to je bila manje-više nepoznanica. Hrvatska je započela kvalifikacije s dvjema pobjedama nad Estonijom u Tallinu i Litvom u Zagrebu. Vatren su obje utakmice dobili s 2:0.

No pravi ispit čekao ih je tek u trećem kolu kada su na noge išli Talijanima, aktualnim viceprvacima svijeta sa Svjetskog prvenstva u SAD-u koje je igrano tog ljeta. Talijani su odlučili da dočekaju Hrvate u vrućem Palermu.

Utakmici je prethodila afera oko kažnjavanja i dvogodišnje suspenzije vođenje klupskih i reprezentativnih momčadi tadašnjeg izbornika i trenera Dinama Miroslava Blaževića.

Ćiro je kažnjen nakon kontroverzne utakmice između Auxerrea i Dinama u Kupu kupova, a Disciplinska komisija UEFA-e obrazložila je kaznu tako što je navela da je hrvatski trener davao neumjesne izjave na račun suca utakmice, odnosno da ga je vrijeđao na francuskoj televiziji, a kako je predsjednik iste komisije bio Talijan, stvorio se dodatni zaplet i otvorile su se sumnje da se priprema teren za talijansku pobjedu.

I medijska priprema bila je prilično pikantna. Vatreni su bili ljuti na pisanje nekih talijanskih novinara koji su pratili pripreme u Poreču. Tvrdili su da ih omalovažavaju i ismijavaju, posebice Slavena Bilića zbog mucanja i teškog izgovaranja prezimena dvojice Baggia u talijanskoj momčadi – Roberta i Dine.

Zbog svega su tenzije bile visoke i očekivao se žestok okršaj. Kako god, pala je odluka da Vatrene u Palermu vodi iskusni i proslavljeni stručnjak Tomislav Ivić, koji je u to vrijeme bio direktor reprezentacije. Ćiri je sve skupa teško palo, no kasnije je istakao da je podržao ideju da ga Ivić zamijeni na klupi, znajući da je sjajan taktičar i trener.

Pokazalo se da je Ivić složio dobitnu taktiku. Vatreni su odigrali krajnje nadahnuto i polučili su veliku pobjedu dvama pogocima Davora Šukera. Ta je pobjeda odjeknula širom Europe i svijeta, hrvatska reprezentacija ušla je uši i oči šire javnosti, a hrvatski reprezentativci dobili su na još većoj cijeni i mnogi su se poslije dobro prodali ili prešli u veće klubove.

U Hrvatskoj je zavladala euforija, rat je bio u punom jeku i narodu je trebalo malo veselja i optimizma. Priča kaže da se Ćiro ipak pojavio u svlačionici, iako je imao zabranu.

Skandiralo se: "Ćiro, Ćiro, Ćiro", a nakon toga Robert Jarni poklonio mu je sat u ime cijele momčadi.

Ćiro je kasnije rehabilitiran i posvetio se samo reprezentaciji. Hrvatska se naposljetku kao prva u skupini plasirala na Euro u Engleskoj, a uzvratnu utakmicu s Italijom odigrala je u Splitu i osvojila dostatan bod za lidersku poziciju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Danas. 20 sati. Idemo. Pratite borbu na našem portalu. 💪🇭🇷

Tko će koga?
Sve jasno? ✌️✅️

To ćemo saznati u subotu nešto poslije 20 sati. ⏳️

📸: CROPIX / Tomislav Krišto
Dinamovci, novi vođa je službeno tu! ✅️⚽️
Što vi mislite, tko će pobijediti? 🥊🇧🇷🇫🇷

📸: AFP