Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Osveta za Beč

Najslađe pobjede protiv Turske: Teror Mandže i Ole u Istanbulu, briljantna partija Ćorluke

Hrvatska i Turska sastaju se u Osijeku.

Slavlje hrvatskih nogometaša u Istanbulu (Foto: Afp)

p>U novom izdanju Naj trenutka biramo najslađu pobjedu protiv Turske. Glasajte za jednu od tri priče i osvojite dres Vatrenih

 

Ovog četvrtka u Osijeku igraju Hrvatska i Turska, a utakmicu možete gledati uživo na Novoj TV i gol.hr-u.

Hrvatska i Turska stari su znanci, može se već reći da je to mali klasik europskog nogometa. Odigrale su međusobno 11 utakmica: Hrvatska ima četiri pobjede, Turska dvije i pet puta bilo je neriješeno.

Sve četiri hrvatske pobjede bile su natjecateljskog karaktera, i bile su jako slatke. Prije one ovogodišnje u Bursi, pamtimo tri velika slavlja.

Teror Olića i Mandžukića, Ćorluka briljantan na lijevom boku

Nakon traumatičnog poraza na Euru 2008. u Beču, Bilićevi Vatreni opet su se sastali s Turcima u još jednoj povijesnoj utakmici, u doigravanju za Euro 2012. Iz ove perspektive gledano, bila je to šansa za revanš, no ako se vratimo u to vrijeme, situacija uopće nije bila blistava.

Hrvatska je porazom u Grčkoj prokockala prvo mjesto u skupini i morala je doigravanje, a tamo ju je dočekao suparnik koji joj je na prethodnom Euru nanio težak udarac u četvrtfinalu, izjednačivši praktički u zadnjim sekundama produžetka, nakon što je Hrvatska povela golom Ivana Klasnića u 119. minuti. Turci su bili u psihološkoj prednosti, njihovi mediji evocirali su tu čuvenu utakmicu u Beču i najavljivali novi trijumf.

Bilić je iznenadio Turke stavivši Vedrana Ćorluku na lijevi bok i ubacivši u prvu postavu Ivicu Oliću, koji je zajedno s Marijom Mandžukićem terorizirao zadnji red Turaka. Ola nije postigao gol za reprezentaciju više od godinu dana, no na asistenciju Ćorluke zabio je već u 2. minuti i Turk Telekom Arena već je bila utišana.

Kada je Mandžukić u 32. minuti povećao na 2:0, bilo je jasno da Hrvatska jedri prema uvjerljivoj pobjedi. Početkom drugog poluvremena Ćorluka je pogotkom glavom okrunio sjajnu igru. Vatreni su uzvratili Turcima za Beč, ostavili su ih pred vratima Eura. Uzvrat u Zagrebu bio je samo formalnost.

Turska – Hrvatska 0:3

Istanbul, 11. studenog 2011., Dodatne kvalifikacije za Euro 2012. Gledatelja: 47 000 Turk Telekom Arena. Sudac: Felix Brych (Njemačka)

Strijelci: Olić (2.), Mandžukić (32.), (Ćorluka 56)

TURSKA: Volkan - Gönül (od 46. Gokhan), Giray, Korkmaz, Balta - Sabri, Emre, Inan (od 69. Topal), Arda - Ham. Altintop, Yilmaz (od 80. Umut).

HRVATSKA: Pletikosa - Vida, Schildenfeld, Šimunić, Ćorluka - Srna, Modrić, Dumović, Rakitić (od 83. Pranjić) - Mandžukić (od 90. Mandžukić), Olić (od 85. Jelavić).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider