Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
u klubu 100

Mateo Kovačić poslije Sjeverne Makedonije: "Duge šetnje s Lukom u Njemačkoj? Vidjet ćemo"

Hrvatski nogometaš Mateo Kovačić upisao je 100. nastup u kockastom dresu protiv Sjeverne Makedonije.

Mateo Kovačić (Foto: Screenshot)

Mateo Kovačić se obraća medijima nakon pobjede Hrvatske u prijateljskom susretu protiv Sjeverne Makedonije (3:0) na Rujevici.

To je bio Kovačićev 100. nastup u dresu hrvatske nogometne reprezentacije, a nosio je i kapetansku traku. Već u subotu Vatrene čeka generalna proba za Europsko prvenstvo, prijateljska utakmica protiv Portugala u okolici Lisabona.

Luka Sučić VIDEO Budućnost Vatrenih je stigla: Pogledajte Sučićevo doktorsko proigravanje za Baturinu divider

"Uvijek sam išao korak po korak, ali stvarno kad pogledam unutrag puno se toga lijepog izdogađalo. Ponosan sam na svojih 100 nastupa, nadam se da će ih biti još dosta za reprezentaciju", otvorio je konferenciju za medije Kovačić.

Šetnje s Lukom su tradicija

Pamtite li neki nastup posebno?

"Više bih izdvojio pristup, uvijek bi bio sretan kad bi došao u reprezentaciju. Puno sam naučio od starijih momaka, Luke, Vida, Mandžo, Perija. Oni su mi pokazali kako je igrati za Hrvatsku, sretan sam što sam dijelio svlačionicu s takvim veličinama."

Marco Pašalić Marco Pašalić otkrio: "Razgovarao sam s Dinamom i Hajdukom, ali..." divider

"Duge šetnje s Lukom? Vidjet ćemo, Luka mora dobro odmoriti nakon slavlja, osvojiti šest puta Ligu prvaka nije mala stvar. Ima neponovoljivu karijeru, što se tiče naših šetnji, vidjet ćemo. Bilo nam je dobro u Katru, zašto to ne ponoviti u Njemačkoj?"

"Atmosfera je fenomenalna, jedva čekam doći u reprezentaciju, uživati u nogometu i druženju. Imamo malo jaču skupinu, vjerujemo u sebe i pokušati doći što dalje. Zašto ne iznenaditi, kad smo to već radili?"

Albanija Hrvatski suparnici započeli pripreme za Euro 2024 uvjerljivom pobjedom divider

Učim kako Pep priprema i analizira utakmice

Prva sezona u Cityju, Pep Guardiola?

"Stvarno puno naučiš na nekim detaljima od njega, kako priprema utakmice, kako analizira utakmice. Stvarno mi je čast što sam došao u takav klub, surađivati s takvim trenerom. Prva godina je najteža, ali dobro se osjećam. Ekipa me prihvatila, osjećam se ugodno."

Rodri, par riječi o njemu?

"Lagano je igrati s njim jer je trenutno najbolji zadnji vezni na svijetu, bez konkurencije. On je naš motor, osjeti se kad ga nema u ekipi, on će biti velika snaga Španjolske. Neće nam biti lako, ali mi se dosta fokusiramo na sebe. Analizirat ćemo ih, ali bitno je da smo mi spremni 100 posto."

Luka Modrić VIDEO Sjajna najava za Euro 2024: Hrvatska prvi put u povijesti pobijedila Portugal! divider

Albanija će biti neugodna

Albanija i Armando Broja?

Armando je odličan, igrao je godinu dana sa mnom u Chelseaju. Napadač koji dosta zabije, dobro se kreće, jak. Bit će dobra prijetnja za nas, Albanija će biti neugodan protivnik. Neće biti jednostavno, ali danas nema lakih utakmica u nogometu. Ako nisi sto posto, možeš ući u probleme. Prva je utakmica najvažnija, kako uđeš na turnir, tako da že fokus biti na prvom susretu.

Italija?

"To je zadnja utakmica, bit će vrlo bitna. Znamo kakvi su Talijani, aktualni prvaci Europe, neće biti lako. Broz i Perija dosta hvale njihovog trenera, imaju dobar igrački kadar. Neće biti lako. Treba biti spreman, fokusiran na sebe."

Engleska, mogu li do kraja?

"Ako gledaš igrački kadar, sigurno mogu. Oni su top ekipa s dosta iskustva, dobra ekipa koja će pucati na visoko. Baš me zanima kakvi će biti na Euru."

"Gvardiol? Brzo se adaptirao, pokazao je o kakvom se igraču radi. Napreduje iz dana u dan, nije mogao doći u bolji klub za razvoj. Inteligentan, pametan dečko, drago mi je što smo skupa, on će biti na vrhu sigurno sljedećih deset godina."

Najvažnije je proći skupinu

Najteži dani u karijeri?

"U sto nastupa stane svašta, bilo je dobrih i loših trenutaka. Kad sam igrao u Realu, nisam igrao ni u reprezentaciji. To me izgradilo ono što sam danas, puno sam naučio iz toga, a na SP-u 2018. nisam imao toliku ulogu, ali puno sam naučio od ostalih.

"Klub 100? Nikad se nisam opterećivao tim stvarima, počašćen sam što sam ušao u klub 100. Najvažnije je da sam spreman i zdrav pa ćemo vidjeti dokle ćemo dogurati.

"Euro? Ne volim puno pričati, sigurno da smo dobri zadnjih nekoliko natjecanja. Najvažnije je proći skupinu, a poslije što bude. Skupina je teška, ali bit će gušt igrati, moramo uživati u nogometu."

Mlade snage, Baturina, Sučić?

"Oni već pripadaju tu, zato su tu. Baturinu još nisam vidio izbliza, ali vidim o kakvom se igraču rade. Nadam se da uče, oni već sada mogu gledati starije kako rade, kako se odnose prema reprezentaciji. Ovdje nema ja, ovdje je samo ekipa. Nadam se da će oni jednog dana tako mlađe podučavati."

Modrić je fenomen, bit će ga teško naslijediti

Modrić?

"Luka je fenomen, nevjerojatno u kakvom je stanju. I dalje je na vrhunskoj razini, meni će biti drago da ne stignem, da igra što duže, da nas vodi. Mlađi se mogu ugledati na Luku, koliko je dao za Hrvatsku, koliku želju i motivaciju.

"Možeš li sebe zamisliti u toj situaciji za sedam, osam godina? Predaleko je, uvijek sam oočekivao od sebe velike stvari. Važno je da si bez ozljeda, da si zdrav, da mi tijelo odgovara. Luka je fenomen, teško je to ponoviti, najstariji igrač u Realu. I dalje je bitan faktor, mi nismo ni svjesni što on radi, a tek kad završi, tek ćemo postati svjesni. Za Luku će trebati puno igrača da ga naslijedimo."

Prisustvo Mandže, Olića, Čarlija u stožeru?

"Puno nam to znači, oni su gradili ovaj put, gdje smo sad. Oni su važan dio toga, lijepo je kad ih vidiš oko sebe, koliku motivaciju imaju da pomognu reprezentaciji. Suba je tu, Pletikosa, priključio nam se i Vrsaljko."

Gvardiol je strašan

Gvardiol igra na poziciji lijevog beka? Je li iznenadio igrama i golovima?

"Vidio sam na treningu da to ima u sebi, može igrati dosta pozicija. Najugodnije se osjeća na stoperu, ali dobro da može igrati na više pozicija. Od njega se može svašta očekivati, strašnu kvalitetu ima, igra i lijevom i desnom nogom."

Perišić?

"Odličan je, motiviran je. Ako se jedan igrač može vratiti nakon takve ozljede, to je Perija. On voli nogomet, jedva čeka biti tu. Spreman je, nadam se da će rasti iz dana u dan i biti spreman za Euro.

Konferenciju za medije uživo pratite na gol.hr-u

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider