Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Finale protiv Egipta bit će nešto posve drugo: Vatrene čekaju nabrijani Faraoni, žarko žele "hrvatski skalp"

Hrvatska se pobjedom protiv Tunisa plasirala u finale turnira koji se igra u Kairu, a tamo je čekaju nabrijani Faraoni…

Hrvatska nogometna reprezentacija (Foto: Tom Dubravec / CROPIX)

Hrvatska je u finalu Capital Cupa i igrat će protiv domaćina turnira Egipta. Vatreni su slavili protiv Tunisa nakon jedanaesteraca.

Uz nadu da se Erlić nije ozbiljnije ozlijedio, to je možda i jedna bitna informacija s ove utakmice. Ako je netko imao nešto protiv Lige nacija, ovakve prijateljske utakmice pokazuju da su kritike promašene. U Kairu je na meniju bila prava uspavanka. Juha za siromašne.

Vatreni su u prvom poluvremenu bili totalno pospani. Jesu držali loptu, ali nisu ništa napravili. Baš jalovo. Sreća da je Tunis promašio onu mrtvu šansu. U drugom poluvremenu Hrvatska se koliko-toliko razbudila. Gledali smo ipak dinamičnijih 45 minuta. Vatreni su više prijetili, imali su i neke šanse, više polušanse, no opet je Tunis imao najbolju priliku. Još jedan zicer su zapucali.

Uspavanka u prvom poluvremenu

U raspucavanju je do izražaja došla nešto veća mirnoća Vatrenih i raspoloženi vratar Ivica Ivušić, koji se na kraju prometnuo u junaka utakmice. Na poluvremenu je zamijenio Livakovića i opravdao je izbornikovo povjerenje. Obranio je tri penala i može se reći da je spasio Vatrene, kojima je zamjenski vratara Tunisa Dahmen obranio dva udarca. Tunižani su u šestoj seriji pucali za pobjedu, ali Ivušić je izvukao stvar.

Utakmica se odigrala u komornoj atmosferi golemog stadiona. Kada tribine toliko zjape, to je antipropaganda nogometa. Doduše, ni predstava na terenu nije bila pretjerano bolja. Izbornik Dalić naglasio je prije odlaska u Egipat da je ideja akcije napraviti dobru pripremu za Euro i odraditi kvalitetan team building, ali isto tako i da je rezultat bitan. Bilo bi lijepo da se Vatreni iz Kaira vrate s još jednom pobjedom i osvojenim turnirom.

Finale će biti nešto posve drugo

Treba se misliti na promociju hrvatskog nogometa. Egipta je ipak najmnogoljudnija arapska zemlja, s desecima milijuna obožavatelja najpopularnije igre. Vidjeli smo kako su dočekali Luku Modrića i kako su mu gledatelji, doduše malobrojni, pljeskali kod svakog dodira s loptom.

Faraoni će vjerojatno biti poprilično nabrijani, željni pobjede protiv treće reprezentacije svijeta. To se može zaključiti po napisima u egipatskim medijima. Nakon niza lošijih rezultata, Egipćani žele uzeti, u nogometnom žargonu rečeno, skupocjeni hrvatski skalp i koliko-toliko umiriti navijače.

Tribine će sigurno biti puno popunjenije, treba očekivati i nemjerljivo bolju atmosferu, jednako kao i igru. Pune tribine u prijateljskim utakmicama ipak natjeraju igrače na veći angažman. Motivacija je bitno drukčija.

VIDEO Sažetak utakmice Hrvatska - Tunis


 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider