Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
opisao i za što mu je služila

Malo je pobrkao tribine, ali… Neki tip iz Srbije prodaje iščupanu stolicu s utakmice Dinamo – Zvezda

Na jednoj je stranici s oglasima osvanula i ponuda koja nas vraća u 13. svibnja 1990. godine.

Prodaje stolicu za Dinamo - Zvezda (Kupujemprodajem.com)

Prošlo je skoro 28 godina od nikad odigrane utakmice između Dinama i Crvene zvezde u pretposljednjoj sezoni nogometnog prvenstva bivše države. Tog 13. svibnja 1990. izbili su veliki neredi na utakmici na Maksimiru, a utakmica je ušla u povijest.

Tog dana na zagrebačkim ulicama izbilo je nekoliko tučnjava beogradskih i zagrebačkih navijača, a vrhunac se dogodio na samom stadionu. Beogradske Delije divljale su na južnoj tribini stajanje (danas više ne postoji) i ubrzo je izbio sukob s dijelom domaćih navijača koji su bili na istoj tribini, ali na još i danas postojećem dijelu Juga na kojem su sjedeća mjesta.

Nakon toga u teren su ušli navijači s istočne i sjeverne tribine na kojoj su se nalazili Bad Blue Boysi. Tadašnja milicija batinala je isključivo domaće navijače, a suprotstavio im se i Zvone Boban, čiji je odgovor na milicijsko pendrečenje također ušao u povijest.

Nije to bila posljednja utakmice Dinama i Crvene zvezde u Yu-ligi jer su na Maksimiru igrali i godinu dana kasnije, ratne 1991. godine, ali će zauvijek biti upamćena zbog svega što se tog dana događalo.

A suvenir s te utakmice osvanuo je na jednom oglasu u Srbiji. Jednu od iščupanih stolica s južne tribine na koju su provalile Delije ovih dana jedan od svjedoka ili sudionika tih nereda prodaje na internetu. Malo je pobrkao strane svijeta odnosno tribine na Maksimiru te jug zamijenio sjeverom.

''Toga dana 13.05.1990. godine, još kao pitomac Vojne Gimnazije u Zagrebu, otišao sam sa drugarima na sjever nekoliko sati prije početka utakmice. Prvo je poletio sladoled k nama od strane navijača Dinama koji su bili smjesteni također na sjevernoj tribini, ali iznad nas i odvojeni nekakvim limenim pločama. Poletjela je i plastična flaša, tamo i nazad. Delije su počele lupati po onim limenim pločama, a one su postepeno popuštale.

Grupa navijača Dinama je nekako uspjela napustiti taj dio tribine iznad nas i mi smo ovladali cijelom sjevernom tribinom. S istoka i zapada su počeli gađati nas kamenjem. Od svog tog adrenalina kidali smo ta sjedišta malo iz objesti, ali i da se zaštitimo od kamenja kojim su nas gađali. U svom tom metežu napustili smo stadion Maksimir, prvo dok se nije otključala vrata zaklanjajući se iza povećeg drveta nas dvadesetak (osobno braneći se ovim sjedištem od kamenica koje su i dalje padale sa zapadne tribine ), a nakon toga i od navijača Dinama koji su ostali van stadiona. . . Sjedište je prokrijumčareno ispod jakne do sobe, pa nakon toga i do kuće mojih roditelja. Sve ove godine je putovalo gdje god da sam službovao (Priština, Niš, Užice, Apatin i sada je u Subotici ) kao draga uspomena. . . Vjerujem da je jedino sa tog događaja'', piše u oglasu.

Sjedalicu je procijenio na 1500 kuna.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider