Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
lažna vijest

George Weah NIJE postao predsjednik Liberije: Vodi uoči drugog kruga!

Suprotno napisima u gotovo svim medijima, George Weah NIJE postao predsjednik Liberije, ali je napravio veliki korak prema ostvarenju onog zbog čega je 2005. godine ušao u svijet politike.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Godine 1995. izabran je za najboljeg nogometaša svijeta, a 2017. je na pragu da bude izabran za predsjednika države koju je predstavljao kao igrač - Liberije!

George Tawlon Manneh Oppong Ousman Weah ušao je u drugi krug predsjedničkih izbora, zajedno s aktualnim potpredsjednikom države Josephom Boakaiem. Weah je u prvom krugu dobio najviše glasova u 9 od 15 regija, ali to nije bilo dovoljno da bi slavio protiv Bokaia, koji je vodeći u jednoj regiji i drugoplasirani u svim ostalima.

Pobjednik mora imati preko 50 posto glasova da bi slavio u prvom krugu, no prema trenutnim informacijama koje na kapaljku pristižu iz Afrike, obojica su debelo ispod 50% (oko 43 ima Weah). Ukoliko i nakon službene objave, koja se mora dogoditi najkasnije 25. ovog mjeseca, nijedan neće imati preko 50 posto glasova, drugi krug bit će održan u studenom.

Glasovi se još uvijek prebrojavaju u Liberiji, te postoji čak i žalba od čak trojice (od 20) kandidata na regularnost glasovanja. To je samo jedan od razloga koji koči objavljivanje rezultata, ali i činjenica da vodi Weah, koji je prije samo 12 godina osnovao vlastitu stranku (Kongres za demokratske promjene) i teži promjenama koje u Liberiji nisu viđene nekoliko desetljeća.

Liberija, koju su utemeljili američki robovi u 19. stoljeću, već 73 godine nije imala mirnu promjenu vlasti u državi. Podsjetimo, prije nego je stigla aktualna predsjednica Ellen Johnson Sirleaf, pobunjenici su istjerali njezinog prethodnika Charlesa Taylora iz ureda, a on je potom završio u britanskom zatvoru zbog ratnih zločina u Sierra Leoneu.

Šuška se da on čak vuče konce ovih izbora iz zatvora, jer je Weah za prvu savjetnicu uzeo Taylorovu bivšu suprugu Jewel Howard. 

Službene potvrde još nema, ali ako je to istina, George Weah postao bi prvi nogometaš koji je došao na čelo jedne države svijeta! U siječnju 2018. godine naslijedio bi spomenutu Ellen Johnson Sirleaf, koja je u uredu od 2005. godine, odnosno dva posljednja mandata.

Weah je najpoznatiji i najpopularniji Liberijac svih vremena, a slavu je stekao igrajući za Milan od 1995. do 2000. godine, kada je bio vođa napada talijanskog velikana. U karijeri je još igrao za Monaco, Chelsea, Manchester City i Marseille. Za reprezentaciju Liberije postigao je 22 pogotka u 60 nastupa, te je čak tri puta biran za igrača godine u Africi. Proglašen je i afričkim igračem stoljeća.

U politici je od 2005. godine, kada je osnovao svoju stranku, a ovo mu je bila druga utrka za predsjedničku funkciju. Kao glavne ciljeve navodi borbu protiv vjerske netolerancije, smanjenje javnog duga i povećanje proračuna Liberije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider