Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
a tek su krenuli

Englezi iznenađeni brojem prijava za seksualno zlostavljanje nogometaša

Jedna od glavnih tema u engleskom nogometu trenutno je seksualno zlostavljanje mladih nogometaša.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Besplatni telefon za žrtve seksualnog zlostavljanja, koji je pokrenut nakon što su se pojavile optužbe da je bivši nogometni trener Barry Bennell seksualno napadao maloljetne igrače, do sada je, u samo tjedan dana nakon uspostavljanja, zaprimio 860 anonimnih poziva, objavila je u četvrtak organizacija za zaštitu maloljetnika u Engleskoj.

Linija, pokrenuta 23. studenog, koja "nudi potporu bilo kome tko je bio seksualno zlostavljan u nogometnom okruženju" tijekom djetinjstva, primila je 50 poziva u prva dva sata, a 860 "u prvom tjednu", navodi u svom priopćenju Nacionalno društvo za zaštitu djece (NSPCC).

To je društvo također upozorilo policiju i socijalne službe na 60 slučajeva u prva tri dana, a ta je brojka tri puta veća od broja slučajeva koje je u tri dana primilo slično društvo osnovano 2012. kada je izbio skandal s Jimmyjem Savileom, bivšim voditeljem BBC-a koji je osumnjičen za stotinjak seksualnih napada na maloljetnike.

Ovaj besplatni telefon otvoren je pod pokroviteljstvom napadača i kapetana Manchester Uniteda Waynea Rooneya. "Užasno je znati da su stotine mojih suigrača patili", kazao je Rooney.

"Važno je da ljudi znaju da mogu pričati o tome, da im je pomoć na raspolaganju i da ne trebaju patiti u tišini", dodao je.

Britansko tužiteljstvo je u utorak objavilo da je protiv Bennella podignulo optužnicu zbog osam slučajeva zlostavljanja osoba mlađih od 14 godina. To nije prvi put da se Bennell, koji je radio za klubove poput Crewea, Manchester Cityja i Stoke Cityja, suočava s optužbama za pedofiliju.

Taj 62-godišnjak je već bio osuđen na četiri godine zatvora zbog silovanja maloljetnika za vrijeme turneje po Floridi 1994. i na devet godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja šestorice dječaka u Engleskoj 1998.

Prošle je godine opet završio u zatvoru jer je seksualno napao jednog dječaka u nogometnom kampu u Macclesfieldu 1990., a sredinom studenog pojavile su se nove optužbe koje su pokrenule lavinu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider