Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
prevareni?

Španjolci traže zatvor za Neymara, njegovog oca i majku te bivšeg čelnika Barce

Neymar u zatvoru? Sumnjamo da će do toga doći, ali od suda se traži upravo to.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Španjolski javni tužitelj zatražio je dvogodišnju zatvorsku kaznu za napadača Barcelone i brazilske nogometne reprezentacije Neymara zbog sudjelovanja u korupcijskom skandalu vezanom za njegov prelazak iz Santosa u Barcelonu 2013. godine, poznatijem kao slučaj DIS.

Osim zatvorske kazne za Neymara, tužitelj Jose Perals je zatražio i dvogodišnju kaznu zatvora za Neymara starijeg, ali i godinu dana za njegovu majku! Također, tužiteljstvo traži petogodišnju zatvorsku kaznu za bivšeg predsjednika Barcelone Sandra Rosella, dok je optužnica protiv sadašnjeg čelnika Barcelone Josepa Marije Bartomeua odbačena.

Barcelona bi mogla biti kaženjena s 8.4 milijuna eura, a Santos sa 7 milijuna eura. U lipnju ove godine Barcelona se u drugom slučaju vezanom za ovaj transfer nagodila s javnim tužiteljstvom da plati 5.5 milijuna eura kako bi izbjegla tužbu zbog izbjegavanja plaćanja poreza.

U sporu oštećena grupa DIS traži još veće kazne od čak pet godina kazne zatvora Neymarove kao i za čelnika Barcelone Josepa Mariju Bartomeua te tri za njegova njegovog prethodnika Sandra Rosella. Brazilska investicijska grupa potražuje i veliku cifru između 159 i 195 milijuna eura odštete. Također, kazne se traže i za Santos i njegovog predsjednika te još niz osoba i manjih kompanija.

Naravno, radi se o kontroverznom transferu Neymara iz Santosa u Barcelonu iz 2013. godine, a spomenuti DIS je grupacija koja je polagala 40% prava na najveću brazilsku nogometnu zvijezdu današnjice. Oni optužuju navedene strane kako su ih izostavili iz cijelog posla i sada pravdu traže na sudu.

Podsjetimo, transfer Neymara navodno je koštao 57 milijuna eura od čega je čak 40 navodno otišli kompaniji u vlasništvu njegova oca, dok je 17 milijuna dobio Santos. No španjolske vlasti su ovoj vrijednosti dodale i sve moguće bonuse s kojima je transfer ukupno vrijedio 83 milijuna eura.

DIS je na kraju dobio 40% od svote koju je dobio Santos što je tek oko 7 milijuna. Brazilci optužuju i da su izgubili novac prilikom potpisivanja predugovora Santosa i Barcelone jer bi na tržištu Neymar vrijedio puno više nego što je dogovorena cijena s Barcelonom.

Neymar Senior, koji vodi sve poslove oko mlade zvijezde Barcelone, muku muči s poreznim vlastima pa je tako sud u Brazilu već presudio kako državi mora uplatiti 45 milijuna eura neplaćenog poreza. U Španjolskoj je također na udaru poreznika, a sada im prijeti i ova tužba oštećene brazilske investicijske grupe.

Zbog svega toga, sve su glasnije špekulacije o njegovom odlasku iz Barcelone. I jednima i drugima je potreban novac, a ukoliko sud presudi u korist DIS-a mogao bi PSG sljedećeg ljeta riješiti stvar vjerojatno najvećim transferom u povijesti nogometa unatoč tome što je Brazilac nedavno produljio ugovor s Ktaloncima.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider