ENF2024
SPORTOVI
ENF2024
NEKA NERVOZA KRENE!

Dnevnik jednog fantazista: gol.hr ima fantasy za Euro 2024, ovo su pravila i ključni savjeti

U Njemačkoj će 14. lipnja započeti 17. izdanje Europskog prvenstva, a istog datuma i prvo izdanje našeg Europskog nogometnog fantasyja 2024.

Europski nogometni fantasy 2024 na gol.hr-u (Foto: GOL.hr)

“Hoćeš li složiti momčad” i “igraš li fantasy”, pitanja su koja zadnjih nekoliko godina nije potrebno postavljati. Fantasy manija zaludjela je cijeli svijet, a tijekom ovog Eura, jedan takav iz naše radionice će zaludjeti i vas. Pravila nisu komplicirana, kao ni sami pristup fantasy stranici i profilu.

O svemu tome pojasnit ću u poglavlju teksta posvećenom pravilima fantasyja. Također, svijet voli pobjednike, tako da vas u našem fantasyju čekaju brojne, ali i izuzetno vrijedne nagrade.

Nervoza zbog bodova

Ovim trima riječima možemo najaviti što nas čeka na najvećoj nogometnoj kontinentalnoj smotri ovoga ljeta. Igra Hrvatska, a igra se i fantasy. Svi imamo isti cilj, barem gledajući početak prvenstva i grupnu fazu, a to je skupiti što više bodova. Hrvatska će u skupini B odmjeriti snage s Italijom, Španjolskom i Albanijom, a vi ćete morati odmjeriti snage s puno većim brojem ljudi, tisućama onih koji će napraviti svoj profil i zaigrati fantasy na stranicama portala.

Doduše, Hrvatskoj će trebati puno manje bodova nego vama da ostvarite dobar rezultat. Vatreni bi mogli proći skupinu i sa samo tri boda, a u vašem slučaju, jednoznamenkasti broj bodova znači fantasy fijasko.

Retrospekcija: Euro 2020.

Tri godine su prošle od najčudnijeg Eura u povijesti pa je vrijeme prisjetiti se igrača koji bi vam onda donijeli jako puno bodova. Uvijek je najbitnije da imate od početka igrače iz onih reprezentacija koje su dogurale do kraja, odnosno finala.

Golmani: Jordan Pickford i Gianluigi Donnarumma

Reprezentacije Italije i Engleske su igrale finale, a u grupnoj fazi nisu primile pogodak. Što se tiče daljnje faze natjecanja, tu je ipak u prednosti engleski čuvar mreže koji nije primio gol u prve dvije utakmice knockout faze, za razliku od Talijana.

Giannluigi Donnarumma Giannluigi Donnarumma (Foto: Afp)

Obrana: Luke Shaw, Kyle Walker, John Stones, Joakim Maehle i Thomas Meunier

Strašno kvalitetan turnir imao je Shaw, najbolji lijevi bek Eura. Pogodak u finalu, puno utakmica s praznom mrežom i tri asistencije kroz turnir. I ostatak engleske obrane je bio odličan, ponajprije radi pet utakmica bez primljenog gola na turniru.

Belgijanac Meunier imao je sjajan turnir do ispadanja od Italije u četvrtfinalu, a dobro se sjećamo i asistencije za pobjednički zgoditak u osmini finala.

Onaj koji je sve oduševio i bio jedno veliko iznenađenje turnira, kao i cijela njegova reprezentacija koja je radi svega onoga što se dogodilo Christianu Eriksenu bila puna zajedništva i došla do polufinala, zove se Joakim Maehle. Danac je bio briljantan i nikad više kroz svoju karijeru nije tako dobro igrao.

Vezna linija: Raheem Sterling, Manuel Locatelli, Xherdan Shaqiri i Emil Forsberg

Od nabrojene četvorice, Sterling je zasigurno odigrao najbolji turnir i bio jedan od najboljih igrača Eura. Ne samo to, već je bio i najbolji strijelac viceprvaka Europe. Poprilično dobro ga pamtimo i mi, kad je zabio Hrvatsku na asistenciju Kalvina Phillipsa na otvaranju Eura.

Forsberg je zadnjih dana goruća tema, ali zbog dvostrukog privatnog života. No na prošlom Euru bio je izuzetno raspoložen, desetka Švedske bila je glavni motor te skandinavske momčadi.
Locatelli je s dvama pogocima bio junak grupne faze za Talijane, a cjelokupna igra na prvenstvu donijela mu je i transfer u Juventus.

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo (Foto: Afp)

Shaqiri je predvodio Švicarsku s trima pogocima i jednom asistencijom. Kao vođa reprezentacije, pogurao je Švicarsku do četvrtfinala. Iako, treba reći da iz one lude utakmice protiv Francuske; bolje pamtimo pogodak za 3:3 Marija Gavranovića, Švicarca hrvatskih korijena i ondašnjeg nogometaša Dinama iz Zagreba.

Napad: Cristiano Ronaldo, Patrick Schick i Harry Kane

Ronaldo je porušio sve rekorde, najbolji je strijelac Eura svih vremena, a moći ćete ga imati i u fantasyju na Euru 2024. jer je dio portugalske reprezentacije. Na prošlom prvenstvu bio je autor pet pogodaka, no njegov Portugal ipak nije otišao do kraja.

Schick je bio možda i najveće iznenađenje turnira među napadačima. Kao i Ronaldo, zabijao je pet puta, ali za razliku od Portugalca nije imao niti jednu asistenciju. I još nešto, kako zaboraviti onaj gol Škotskoj preko cijelog igrališta, ali i pogodak iz penala Hrvatskoj nakon što je zaradio nokaut Dejana Lovrena.

Harry Kane je dugi niz godina jedan od najboljih napadača svijeta i udarna špica engleskih lavova. Na prošlom Euru bi vam donio puno bodova, a pogotovo u kasnim fazama natjecanja gdje je najviše i zabijao.

Europski nogometni fantasy 2024 na gol.hr-u Europski nogometni fantasy 2024 na gol.hr-u (Foto: GOL.hr)

Kako igrati Fantasy?

To je jedno pitanje na koje se može dati poprilično opsežan odgovor, ali pokušat ću biti što kraći.

Prvo, za uspješan rezultat morate imati i malo sreće, dobre skautske sposobnosti, ali i biti poprilično ažurni. Svaki krivi potez, svako “joj zaboravio sam ga zamijeniti” ili “joj nisam složio postavu”, puno je pogubnije za vaše bodove u turnirskim fantasy igrama kao što je Euro jer traje kraće.

Drugo, uvijek je dobro stavljati one igrače koji dolaze iz najjačih reprezentacija jer je vjerojatnije da će završiti u zadnjim fazama natjecanja. S druge strane, nije loša ideja napraviti mali skauting pa u svoju momčad postaviti igrače koji su javnosti manje poznati, a imali su odličnu sezonu ili su važan kotačić svoje reprezentacije, a igraju u nekom nepoznatijem klubu. Tako možete biti korak ispred svih koji ga nisu stavili.

Treće, pomno razmišljajte. Doduše, nemojte pretjerati da ne odete u duboku filozofiju, ali razmišljajte o onim postavka fantasyja koje su najbitnije za vaš rezultat. Iako je Euro pun sjajnih reprezentacija gdje svaka svaku može iznenaditi, postoje favoriti.

Ako igraju Francuska i Poljska prvo kolo, sigurnije je staviti obrambenog igrača “Tricolora” nego onog iz Poljske. Dakle, pratite raspored i prema tome slažite dio svoje ekipe. Isto tako, u jednoj od kolumni bit će svakako i detaljnija analiza, odnosno prijedlozi igrača koji bi mogli iz sjene odigrati fantastično prvenstvo.

Fantasy za novake i pravila igre

Potrudit ću se u kratkim crtama kroz devet stavki pojasnit sve ono najbitnije što vaš čeka u ovoj virtualno-stvarnoj zabavi.

  • 1. Prvi korak je otvaranje svog računa i postavljanje imena vaše momčadi
  • 2. Kreiranje vaše momčadi. Moguće je kreirati do tri virtualne momčadi. Isto tako, na raspolaganju imate 200 kredita za kreiranje svakog virtualnog tima s 15 igrača i jednim izbornikom
  • 3. Neekskluzivni timovi: možete se odabrati bilo kojeg igrača(u granicama budžeta), neovisno jesu li oni odabrani od drugih sudionika.
  • 4. Javne i privatne lige. Čim kreirate profil i momčad, automatski ste dio opće (javne) lige, odnosno sudjelujete na Općem prvenstvu (HRVATSKA). Dakle, igrate protiv svih sudionika. S druge strane, možete sami stvoriti privatnu ligu, što znači da je liga zatvorena i u njoj igrate protiv malog kruga ljudi, odnosno prijatelja
  • 5. Bodovanje. Igrači dobivaju bodove koji se temelje na statistici i stvarnom učinku na utakmicama Europskog prvenstva
  • 6. Kapetan i klupa za rezervne igrače. Kapetan ostvaruje dvostruki broj bodova, a igrači koji dočekaju završetak utakmice na klupi za rezervne igrače ne dobivaju bodove. U kapetanu će možda ležati i ključ vaših pobjeda
  • 7. Raspored a.k.a. Kolo. Svako Kolo (K) podijeljeno je na Dane (D) koje odgovaraju susretima odigranima u jednom danu. Između dana mogu se mijenjati formacije, promijeniti kapetan i zamijeniti igrače onima koji su trenutačno na klupi
  • 8. Zamjene s klupe. Tijekom Kola mogu se zamijeniti igrači s terena onima na klupi, mijenjati formacije i kapetan
  • 9. Transferi. Na kraju svakog Kola, mogu se prodavati i kupovati igrači s ciljem poboljšanja virtualne momčadi

Pratite nas i dalje, ne zaboravite kreirati svoju momčad i zaigrati Nogometni Euro fantasy 2024. Kao što znate, čeka vas odlična zabava, ali i vrijedne nagrade, od onih manjih pa sve do one glavne, pobjedničke!

Igrajte Euro Fantasy uz ponosnog sponzora McDonald's

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider