ENF2024
SPORTOVI
ENF2024
VRIJEME VAM CURI

Dnevnik jednog fantazista (3): Razotkrivanje moje momčadi

Ako već niste, vrijeme je da se registrirate za Europski nogometni fantasy.

Fantasy momčad (Foto: GOL.hr)

Šteta je naš fantasy zaigrati onda kad već prvenstvo počne, zato tik pred Euro još uvijek imate šansu napraviti svoj profil i složiti momčad. Uostalom, sve je ljepše igrati od početka, a pogotovo 'igre' poput ove.

Da ponovimo gradivo, Njemačka kao domaćin otvara Euro u petak od 21 sat, a protivnik u prvom kolu im je neugodna Škotska koja je kroz kvalifikacije pokazala zube. S druge strane, Hrvatska otvara u Berlinu dan poslije sa Španjolcima i svi nestrpljivo čekamo prvu utakmicu naših junaka. Zato, spremite se što kvalitetnije, iskoristite kredite na što bolji način i uživajte u ovih mjesec dana što bolje možete.

Završna uljepšavanja: koga od naših?

Najskuplji hrvatski igrač je Andrej Kramarić i košta 19.0 kredita. Ništa čudno s obzirom na sjajnu formu u Hoffenheimu i onaj hattrick koji je zabio Bayernu u zadnjem kolu Bundeslige. Uvijek može biti dobra opcija, ali nije jeftin pa dobro razmislite.

Od ostalih vrlo visoko cjenovno kotiraju Ivan Perišić (15.0 kredita) i Luka Modrić (15.5 kredita). Nositelji reprezentacije zadnjih deset godina su s razlogom visoko na listi. S druge strane, kapetan Modrić je gotovo svako veliko natjecanje strijelac za reprezentaciju, a sigurno nećemo zaboraviti onaj trivela pogodak vanjskim dijelom kopačke na zadnjem Euru protiv Škotske. Što se tiče Perišića, jedan je od najboljih strijelaca u povijesti reprezentacije, jedan je od naših ključnih igrača, ali postavlja se pitanje hoće li krenuti baš svaku utakmicu od prve minute s obzirom na ozljedu koju je imao veći dio sezone.

Andrej Kramarić Andrej Kramarić (Foto: Damir Krajač/Cropix)

Kao džoker s klupe, Mario Pašalić je gotovo uvijek zabijao, a vidjet ćemo može li ponoviti onaj gol Španjolskoj s Eura iz 2021. godine. Njega možete staviti u momčad za 14.5 kredita, a odlična forma iz Atalante nam govori koliko opasan može biti u postizanju pogodaka.

Nadalje, kao prvi obrambeni izbor nameće se Joško Gvardiol. Za 14.0 kredita je svakako kvalitetan fantasy izbor, a o njemu ćete čitati u daljnjim dijelovima teksta (no spoilers!).

Od čistih napadača u našoj reprezentaciji su Bruno Petković i Ante Budimir. Različitih stilova igre, vrlo vjerojatno će dijeliti minute u Njemačkoj ovisno o protivniku. Svaki od njih je fantastičan u svojem načinu igranja nogometa, a što se tiče cijene, Petković vas košta 13.5, a Budimir 13.0 kredita.

Cijene Hrvata u fantasyju Cijene Hrvata u fantasyju (Foto: GOL.hr)

Hobotnica Dominik Livaković vrijedi 9.0 kredita, izbornik Zlatko Dalić 8.0 kredita, a od ostalih koji su malo jeftiniji valja izdvojiti Lovru Majera (6.0 kredita), Josipa Stanišića (8.5 kredita), Luku Ivanušeca (4.5 kredita) te Luku Sučića (4.0 kredita). Svi oni mogu biti zanimljiv izbor za vašu ekipu, a na vama je koga ćete uvrstiti u svoj roster.

Kako samo složio momčad?

Pravila nalažu da moram imati ukupno 15 igrača i jednog izbornika, 11 igrača su dio prve postave, a četiri su na klupi. Poziciju po poziciju ću vam pojasnit zašto sam izabrao svakog od tih igrača koji su u postavi.

VRATARI

Ranija fantasy iskustva su me natjerala na 'povlačenje ručne' u izboru vratara. Nisam htio trošiti previše kredita jer smatram kako pozicija vratara nije od krucijalne važnosti. Uostalom, teško je i prognozirati koja reprezentacija neće primiti pogodak, koji vratar će biti na visokoj razini, itd.

PETER GULACSI

Gulacsi možda nije imao klupsku sezonu iz snova, ali je nakon mirovine legendarnog Gabora Kiralyja već godinama prvi izbor među mađarskim vratnicama. Smatram da Mađari mogu biti poprilično opasni i da bi trebali proći skupinu, tako da je izbor pao na vratara RB Leipziga. Za 6.5 kredita, nije uopće loše.

PATRICK PENTZ

Drugi golmanski izbor je Patrick Pentz. Sjajna sezona u danskom Brondbyju i ozljeda nominalno prvog vratara reprezentacije Alexandera Schlagera donijela je Pentzu ulogu prvog golmana. Kako i za Mađarsku, tako i za Austriju smatram da mogu biti dark horse turnira i iznenaditi mnoge, a cijena od 7.0 kredita pomogla mi je u odluci.

OBRANA

Za neke ključ fantasy uspjeha, za neke baš i ne. Najbolji recept za obrambeni uspjeh je imati bekove iz onih reprezentacije koje su favoriti za otići daleko u Njemačkoj. Svakako je jedan od savjeta izbjegavati one reprezentacije koje su po prognozama totalni autsajderi, ali s druge strane, nikad ne znaš tko može biti otkriće Eura.

JEREMIE FRIMPONG

Nizozemska ima jako tešku grupu, ali nakon briljantne sezone u Bayeru iz Leverkusena, teško je bilo složiti fantasy momčad bez Frimponga. Riječ je o igraču koji će sigurno igrati kao wingback u postavi izbornika Ronalda Koemana, ali je riječ i o igraču koji je u fantastičnoj golgeterskoj formi. Zvuči kao dobitna kombinacija za fantasy, zar ne?

Jeremie Frimpong Jeremie Frimpong (Foto: Afp)

ARTHUR THEATE

Belgija je favorit svoje skupine i na prvu bismo rekli da mogu osvojiti i maksimalnih devet bodova. U grupnoj fazi ih čekaju Slovačka, Rumunjska i Ukrajina, reprezentacije koje mogu biti opasne, ali uspoređujući druge skupine, ova je kvalitetom vjerojatno najslabija. Odlučio sam se za jednog igrača iz belgijske obrane, a to je branič Rennesa Theate, koji bi trebao biti prvi izbor na lijevom beku.

FEDERICO DIMARCO

Izbor sjajnog beka Intera može biti dvosjekli mač. Razlog tome je pitanje koliko daleko može Italija. Neki idu toliko daleko da prognoziraju krah i ispadanje u skupini. S druge strane, 13.5 kredita za igrača koji će na lijevoj strani, uz imenjaka Chiesu, biti najopasniji igrač? Nije puno i svakako Dimarco ima mjesto u mojoj momčadi. Fantastičan je u oba smjera i često ćemo ga vidjeti u međuprostoru blizu linije kaznenog prostora protivničke momčadi.

MAXIMILIAN MITTELSTADT

O njemu sam već pisao, ali ne škodi ponoviti gradivo. Njegova sezona u Stuttgartu nije prošla neopaženo, a za 5.5 kredita ne možete dobiti boljeg igrača u obrani od njega. Riječ je o beku koji zabija i asistira, a treba li nama fantazista još nešto uz to? Ne treba.

JOŠKO GVARDIOL

Nepotrebno je trošiti riječi o jednom od najboljih obrambenih igrača na svijetu. Reći ću samo, sreća da je naš. Kao pravi patriot, morao sam izabrati i neke hrvatske igrače, a odluka je pala na Gvardiola. U sustavu Zlatka Dalića će vjerojatno igrati kao lijevi bek, a u prvoj sezoni u Manchesteru Cityju pokazao je koliko je polivalentan. Isto tako, pokazao je da zna sačuvati praznu mrežu pa se nadam da će tako biti i kroz Euro u dresu naše reprezentacije.

VEZNA LINIJA

Fantasy veznjake nikad nije lagano izabrati, ali nepisano pravilo nalaže da morate imati barem jednog Hrvata i barem jednu mega zvijezdu. Za ostale igrače važan je dobar skauting jer uvijek možete iz šešira izvući igrača koji će za jeftinu cijenu biti iznenađenje turnira.

Kevin De Bruyne Kevin De Bruyne (Foto: Afp)

KEVIN DE BRUYNE

Osim što sam legendarnog veznjaka stavio u momčad, on je i moj izbor za kapetana. Belgija Europsko prvenstvo otvara protiv Slovačke, a popularni KDB će sigurno biti glavni motor njihove reprezentacije. Znamo što sve može i znamo koliko je dobar asistent. Kako je jednom rekla njegova žena, on čak asistira i dok jedu ručak za stolom.

XAVI SIMONS

Otkad smo čuli za njega, a od tog sigurno ima dobrih pet-šest godina, mladi nizozemski veznjak iz sezone u sezonu pokazuje da nije samo veliki talent, nego i vrlo kvalitetan igrač. U dresu RB Leipziga je u protekloj sezoni imao osam pogodaka i 11 asistencija, a sezonu prije toga u dresu PSV-a 18 pogodaka na kontu. Nizozemska otvara s Poljskom, Simons bi trebao biti u početnoj postavi, a solidna cijena od 13.0 kredita mi je olakšala odluku dok sam sastavljao ekipu.

LOVRO MAJER

Još malo patriotizma i još jedan Hrvat u mojoj fantasy momčadi. Odličan proljetni dio sezone u dresu Wolfsburga i nevjerojatna forma u dresu reprezentacije me natjerala da Majera stavim u svoju momčad. Nadam se da će se na to i izbornik Dalić odlučiti pa da smo obojica u win-win situaciji.

OTAR KITEISHVILI

Pisao sam ranije o njemu u onom tekstu gdje sam iz svake reprezentacije nabrojio po jednog igrača iz sjene. Odnosno, u reprezentaciji Gruzije taj je izbor pao na odličnog veznjaka Sturma iz Graza. Kiteishvili je u protekloj sezoni zabio čak devet pogodaka, vrlo je zanimljiv i može biti koristan u fantasyju. Jedini problem je taj što sam ja jedini koji misli da Gruzija može iznenaditi Tursku i Češku u skupini F.

JOEY VEERMAN

Izostankom Frenkieja De Jonga i Teuna Koopmeinersa, ovaj nizozemski doktor veznog reda bi trebao igrati u prvih jedanaest. Inspiriran naslovom briljantnog romana legendarnog Milana Kundere, mogu opisati Veermanovu igru kao „nepodnošljivu lakoću igranja nogometa“. Prošlosezonski najbolji asistent Eredivisie i čovjek koji je na radaru mnogih europskih velikana.

Kylian Mbappe Kylian Mbappe (Foto: Afp)

NAPADAČI

Slična je priča kao i kod veznjaka. Nije loše imati barem jednog Hrvata, a jedan od onih efikasnijih je zadnjih godina bio Ivan Perišić. Ipak, ovaj put sam se odlučio za jedan drugi zvjezdani trozubac. Isto tako, raspon opasnih napadača je izuzetno širok, a izbor trojice vrlo skupih i poznatih igrača ne mora garantirati uspjeh. No, baš na takvu kombinaciju sam se odlučio, a vrijeme će pokazati koliko ću biti uspješan.

ROMELU LUKAKU

Stasiti napadač je treći član iz Belgije koji je zaradio svoje mjesto u mojoj ekipi. Najbolji je strijelac u povijesti reprezentacije, znamo i da je u belgijskom dresu efikasniji nego kad igra za klub, a dobra forma i pristojan raspored su dodatni razlozi zašto sam ga uvrstio. Prošlu sezonu je odigrao za Romu, a gdje će igrati sljedeće, to se još uvijek ne zna.

KYLIAN MBAPPE

Novi napadač Reala iz Madrida je jedan od najboljih igrača svijeta i jedan od najboljih igrača nadolazećeg Eura. Velikih 28.0 kredita nije me prepalo i jednostavno sam se morao ukrcati na bandwagon i staviti ga u svoj fantasy. Glavni je kandidat za najboljeg strijelca prvenstva.

HARRY KANE

Još jedna skupa akvizicija, ali kao i kod Mbappea, priča je slična. Uz Francuza, još jedan kandidat za najboljeg topnika Eura, a napadač Bayerna imao je strašnu individualnu sezonu, za razliku od one momčadske. Engleska muku muči s ozljedama i čudnim izborima Garetha Southgatea, ali briljantni Kane nikad nije bio problem reprezentacije, već upravo suprotno.

Fantasy momčad Fantasy momčad (Foto: GOL.hr)

Podsjetnik na bitno pravilo: transferi

U periodu između Kola otvara se rok za transfere. Kao što znate, svako Kolo dijeli se na dane i kad prođe određen broj dana, onda tako završava i jedno Kolo.

U tom razdoblju možete prodavati igrače svojih momčadi i kupovati nove kako biste poboljšali momčad. Kad se otvori prijelazni rok, za svako Kolo možete napraviti pet besplatnih transfera. Riječ je o izuzetno bitnoj stavci koju ćete svi morati iskoristiti, pogotovo u razdoblju kad će one reprezentacije čije igrače imate u momčadi završavati svoj put na Euru.

Možete prodavati igrače svoje momčadi i kupovati nove kako biste se poboljšali:

• Prije početka natjecanja s pravom na neograničen broj transfera (što uskoro nećete biti u mogućnosti jer je prvenstvo blizu)
• Tijekom grupne faze s pravom na pet transfera za svako Kolo
• Nakon grupne faze i prije početka nokaut faze možete obaviti neograničen broj transfera
• U nokaut fazi s pravom na osam transfera za svako Kolo

Nadam se da je i taj dio još jasniji jer je riječ o poprilično bitnim stavkama igre. Također, još vas jednom podsjećam, ako niste, da napravite profil i zaigrate naš fantasy za Europsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj. Pratite nas i dalje, jer za vrijeme Eura, čeka vas nastavak Dnevnika jednog fantazista.

Igrajte Euro Fantasy uz ponosnog sponzora McDonald's.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider