Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Maminjo u ponoć na Maksimiru

'Da mi daju vlast samo na 15 dana, napravio bih čuda u Hrvatskoj'

Dvadesetak sati prije Dinamove utakmice istine Maminjo je nadgledao 'šminkanje' Maksimira…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Malo je nedostajalo da otkuca ponoć sa utorka na srijedu a izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić još uvijek je nadgledao posljednje radove svojih „specijalnih snaga“ na obnovi Maksimira. Jedni su ličili stepenice i ograde, drugi su postavljali sjedalice i umjetnu travu na tartan stazu, dok su treći završavali posljednje radove na novinarskoj i vip loži.

>> Bandić odustaje od novog stadiona? 'Nadam se da je ovo rješenje za 10 godina'

>> Jurčić ima plan kako slomiti Azere, ali ima i jedan problem - Cufre!

>> Ponovio se 'Partizan': Mamić očekuje čak 40 tisuća navijača na Maksimiru!

Čvrsto stojim iza onog što sam rekao i ponavljam: Ne prođemo li Neftči, odlazim iz Dinama...

- Zdravko Mamić
„Pazite kako postavljate travu. Sve mora biti ravno“, dobacio je radnicima Maminjo dok je oštrim okom „skenirao“ široku svjetlo plavu površinu koja je uistinu osvježila interijer stadiona.

„Što novinari u ovo doba rade na stadionu?“ smijući se uzviknuo je gazda Dinama ugledavši nas na stepenicama koje vode prema nekadašnjoj tartan stazi.

Odgovorili smo da nismo imali sreće jer Dinamov protivnik zakazao press-konferenciju u vrijeme kada na nekim satelitskim postajama kreće program zabranjen za mlađe od 18 godina. No, na kraju se ispostavilo da i nije bila tako loša odluka pojaviti se na Maksimiru u gluho doba noći. Mamić je pristao podijeliti sa nama svoje očekivanja i možebitne strahove dan uoči utakmice koja bi mogla odrediti sudbinu Dinama, ali i njega samog.

„Ne stignem razmišljati o utakmici jer sam u potpunosti zaokupljen radovima na stadionu. Priprema utakmice u rukama je trenera i stručnog stožera. Čvrsto vjerujem u njih. Stoga nema straha. Zapravo, imam jako dobar predosjećaj“, kaže Mamić, no svjestan je da su u nogometu iznenađenja uvijek moguća.

„Nogomet nije egzaktan sport. Nerijetko se zna dogoditi da na papiru slabiji pobijedi jačeg“, oprezno će gazda Dinama.

Nakon ove rečenice nametnulo se pitanje zbog čega je onda „nabacio omču oko vlastitog vrata“ izjavom da će napustiti klub ako Dinamo ne prođe Neftči.

„Čvrsto stojim iza onog što sam rekao i ponavljam: Ne prođemo li Neftči, odlazim iz Dinama“, bez uvijanja ispalio je Mamić. Kaže da to nije izrekao u afektu nego da je o svemu dobro razmislio.

Ne vidim mogućnost za ostanak u Dinamu ako se dogodi najgore. Jednostavno ne mogu više sve skupa izdržati. Previše sam uložio emocija, truda i financijskih sredstava da bih nastavio dalje raditi u istom ritmu kao da se ništa nije dogodilo. Ne mogu opet obećavati. I meni je toga dosta“, sa pomalo gorčine u riječima kazao je Mamić.

„Ne bih otišao na prečac. Ozbiljan sam čovjek. Ostao bih mjesec-dva da novoj 'postavi' predam klub u ruke, a imao bih im što ostaviti. Previše volim ovaj klub da ga ne bih nastavio pratiti, ali samo kao navijač“, kazao je Mamić, pa kratko zastao i zamislio se.

„Neka mi netko kaže što još mogu napraviti? Obnovili smo stadion iz vlastitih sredstava, izgradili najmodernije pomoćne terene, financijski stabilizirali klub i stvorili momčad koja je daleko najjača u Hrvatskoj. Šesti put zaredom osvojili smo hrvatsko prvenstvo i na tu momčad doveli smo još četiri značajna pojačanja. Recite mi, što još mogu napraviti?“, zavapio je Maminjo sa izrazom lica čovjeka koji ulazi u bitku siguran da je na planu pripreme učinio sve što je u njegovoj moći.

Neka mi netko kaže što još mogu napraviti?

Na našu konstataciju kako neki misle da je možda mogao učiniti dodatan napor u izboru novog trenera, Mamić je samo odmahnuo rukom:

„Otkada sam u Dinamu niti jedan trener nije imao veću podršku čelnika kluba nego što je ima Jurčić. Imamo veliko povjerenja u njega i mislimo da je najbolje rješenje. Jurčić je veliki radnik i fantastičan trener“, siguran je Mamić, a na pitanje kako je prihvatio promjenu sustava igre sa 4-2-3-1 na 4-4-2, budući da nije bilo previše vremena za uigravanje momčadi, odgovara:

„Mislim da je to dobar potez. Doveli smo pojačanja koja su se dobro uklopila u momčad i koja dobro funkcioniraju u tom sustavu. Malo nas je poremetilo to što smo odmah izvukli najtežeg protivnika. Nadali smo se lakšem suparniku kako bi dobili na vremenu, no mislim da smo i ovako dosegli potrebiti razinu forme da prođemo Neftči bez ogrebotine“, nada se Mamić, a nadaju se i svi navijači Dinama koji će u srijedu (20 sati) napuniti ušminkani Maksimir do vrha.

„To se već davno nije dogodilo i naravno da smo svi zbog toga sretni. Nekima su puna usta novca koji je Dinamo potrošio na obnovu stadiona. Ne shvaćaju da svi imaju koristi od našeg uspjeha. Uđemo li u Ligu prvaka, stadion će biti stalno pun, bit će više posla za ugostitelje, hotelijere, ali i medije. To znači i veću zaradu svih zajedno. Jedno vuče drugo. Tako je to u cijelom svijetu“, objašnjava Maminjo dodajući da bi hrvatska liga već odavno bila profitabilna da se radilo po njegovom.

„Da se mene slušalo Liga 10 igrala bi se još prije tri godine. Ali, ne, oni hoće po svome. Ma, da mi daju vlast samo na 15 dana ja bih čuda napravio od hrvatskog nogometa“, zagalamio je Maminjo dodajući kako se pogriješilo kad se kod licenciranja inzistiralo da klubovi moraju imati rasvjetu umjesto da se traži grijanje travnjaka.

„Utakmice se mogu igrati i po danu, a po zaleđenom i blatnjavom terenu jako teško. Znatno bismo smanjili troškove natjecanja jer ne bi bilo zimske stanke“, zbraja uštedu Maminjo.

Kaže da je već odavno predvidio ekonomsku krizu koja je dovela do ruba propasti hrvatski klupski nogomet.

„Zbog toga sam se i zalagao za Ligu 10, pa i za neki oblik regionalne lige koja bi donijela veće prihode. Odmah su me optužili da sam Jugoslaven. Ma, nisam ja nikakav Jugoslaven nego realni hrvatski gospodarstvenik“, poručuje Maminjo, a na kuloarske priče o njegovoj apsolutnoj vlasti u hrvatskom nogometu, reternira:

„To su puke fantazije nekih ljudi!“

Nije rekao da misli na svoga arhi-rivala Igora Štimca, ali to je logičan zaključak. Slaže se da do boljitka u hrvatskom nogometu može doći samo dogovorom svih strana, ali demantira da je bilo što pregovarao sa Štimcem prilikom posljednjeg susreta na stadionu NK Sava, kada je izgledalo da je došlo do konačnog pomirenja dvojice kolovođa zaraćenih frakcija.

„Ništa se nismo dogovorili. Apsolutno ništa!“ odrješito će Maminjo kojem je u ovom trenutku u fokusu interesa ipak jedino i isključivo okršaj s Neftčijem.

Kažu da sreća prati hrabre, a mislim da smo hrabro postupili uloživši velika sredstva u cijeli projekt. Želimo ući u Ligu prvaka ili minimalno u Europsku ligu. Uz Božju pomoć ostvarit ćemo cilj!“ uskliknuo je Maminjo podigavši pobjednički stisnutu šaku. Ponoć je prošla. Ušli smo u Dinamov dan D. Nadajmo se da će „ukrcavanje“ u Neftčijevu mrežu biti više nego uspješno…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider