Automoto
SPORTOVI
Automoto
Sjećate se tog preokreta?

Navijači iz cijelog svijeta proglasili završnicu hrvatskog relija odlučujućim trenutkom WRC sezone

Lijepo je priznanje na kraju godine dobio WRC Croatia Rally.

Galerija Sebastian Ogier

U ovoj smo godini usprkos svim teškoćama mogli doživjeti i jedan od najvećih sportskih događaja ikad održanih u Hrvatskoj. Automobilizam kod nas ima veliku tradiciju, ali je dolaskom WRC-a popularnost relija otišla na novu razinu.

Svi su bili oduševljeni, gledatelji i vozači, a na kraju godine stigla je još jedna svojevrsna nagrada za koju je zaslužan osmerostruki svjetski prvak Sebastian Ogier.

Francuz je slavio na Croatia Rallyju, a potom i na kraju sezone uzeo novi naslov prvaka. Mnogi smatraju kako mu se najvažnija stvar dogodila upravo na trećem reliju sezonu koji je održan u okolici Zagreba i Karlovca.

WRC je ove godine uveo novu kategoriju za koju su mogli glasati navijači putem ankete. Radi se Asahi Kasei Turning Point of the Year anketi u kojoj je završnica zagrebačkog relija dobila 45 % glasova i prvo mjesto u 2021. godini.

Spektakularan kraj hrvatskog relija

Podsjetimo, Uoči posljednjeg brzinca Velšanin Elfyn Evans (Toyota) je imao 3.9 sekunde prednosti u odnosu na Ogiera, ali je na zadnjem zavoju relija pogriješio i izgubio pobjedu za samo šest desetinki, a Ogier je došao do 51. trijumfa u karijeri.

Unatoč oštećenjima na desnoj strani Yaris WRC-a nakon manje prometne nezgode na putu za 17. brzinac, posada Ogier/Ingrassia ostala je u konkurenciji za pobjedu započevši Wolf Power Stage s 3,9 sekunde iza Evansa i Martina. Iako je francuska posada napravila manju pogrešku, bili su najbrži na posljednjem brzinskom ispitu i preskočili Evansa i Martina.

Ogier bio oduševljen raspletom

Činilo se da su Britanci sigurni pobjednici sve do trenutka kad su desnom stranom široko otklizali tik pred cilj. Razlog otklizavanja bio je prebrzi ulazak u zavoj tijekom uspinjanja na uzbrdicu, a izgubljeno vrijeme značilo je i gubitak pobjede. Evans i Martin su Power Stage završili 4,5 sekundi sporije od Ogiera i Ingrassije, te 0,6 sekundi u ukupnom poretku.

"Čini se da je stvarno sve bilo blizu do nekoliko posljednjih metara", rekao je Ogier.

"Možda nam je posljednja pogreška Elfyna donijela pobjedu, ali tijekom vikenda je cijela momčad napravila nevjerojatan posao. Naravno, emocije su nam sada došle do izražaja, a ovaj vikend je za nas bio poput ludog tobogana zbog puknute gume i problema ujutro. Da budem iskren, bilo mi je drago ostati u utrci. Zbog emocija se i bavimo relijem'', rekao je tada Francuz.

Završnicu hrvatskog relina pogledajte ovdje

WRC se i ove godine vraća u Hrvatsku, od 21. do 24. travnja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider