Automoto
SPORTOVI
Automoto
Croatia Rally

Najveći sportski spektakl ponovno u Hrvatskoj: Najbolje reli vozače gledat ćemo još najmanje tri godine

WRC Croatia Rally održat će se od 21. do 24. travnja u pet hrvatskih županija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najveći sportski događaj u Hrvatskoj od osamostaljenja i jedno od top 20 najgledanijih sportskih događanja u svijetu vraća se u Hrvatsku.

WRC Croatia Rally, koji će okupiti najbolje svjetske vozače relija, održat će se od 21.-24. travnja na atraktivnim brzinskim ispitima kroz pet hrvatskih županija - Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Primorsko-goransku i Varaždinsku, dok će ceremonijalni start i cilj te park vozača, u kojemu je ove godine predviđa bogat program, nalaziti u Zagrebu.

Očekuje se rekordan broj gledatelja

Ove se godine očekuje i rekordan broj gledatelja na nekom od sportskih događanja u zemlji ikada, naime, prema predviđanjima organizatora u posebnim fan zonama i uz stazu natjecanje će pratiti više od 350.000 ljudi, čiji se dolazak očekuje iz zemalja Europe pa i mnogih zemalja svijeta.

Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji sportskog i popratnog dijela utrke, uključivši i zaštitu okoliša, Hrvatska je mnogo puta navedena kao osvježenje i pravo iznenađenje u WRC kalendaru, pa su slijedom izvrsnih ocjena za cjelokupni dojam organizatori dobili priliku sklopiti ugovor za organizaciju ovog oktanskog spektakla na tri godine.

Bit će puno iznenađenja

Uz brojna iznenađenja i bogat sadržaj za koji su pripreme u punome jeku, 2022. je posebna godina i po tomu što će tijekom čitave godine WRC - World Rally Championship slaviti pedesetu godinu od svoga postojanja.

Ovu će posebnu godišnjicu obilježiti i nova, hibridna era Rally1 vozila koja uz održivo gorivo koriste i struju. Da dodatnih uzbuđenja u jubilarnoj pedesetoj sezoni WRC-a neće nedostajati potvrdio je i njezin početak protekloga vikenda u Monte Carlu.

U do samog kraja neizvjesnoj utrci pobjedu su izborili Sebastien Loeb i Isabelle Galmiche u Fordu Pumi. Loeb je s 47 godina postao najstariji pobjednik jedne WRC utrke u povijesti, a u Monte Carlu je stigao do 80. pobjede u Svjetskom prvenstvu.

Ogroman sportski događaj

WRC Croatia Rally događaj je koji osim sportskog ima i puno širi značaj, uključujući utjecaj na hrvatsko gospodarstvo i kroz obimnu organizaciju kao i kroz pojačane turističke dolaske auto-moto entuzijasta i avanturista.

Usporedbe radi, organizatori portugalske etape prvenstva su u 2019. godini, u suradnji sa Sveučilištem iz Algarvea, proveli studiju utjecaja događanja na gospodarstvo te su njihovi rezultati pokazali izravan i neizravan ekonomski utjecaj u zemlji u vrijednosti od 142 milijuna eura.

Najpopularnije automobilističko natjecanje u svijetu uz F1 i vjerojatno najveće sportsko događanje u Hrvatskoj u posljednjih 30 godina Republici Hrvatskoj priskrbilo je više od 42,5 milijuna eura vrijednosti medijske promocije te između 60 i 100 posto popunjenosti hotelskih kapaciteta na široj lokaciji i to u predsezoni vrlo nestabilne godine, obilježene pandemijom i drugim poteškoćama.

Značaj i uspjeh ovog događaja prepoznali su i Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb donijevši odluku o sufinanciranju troškova organizacije natjecanja u 2022. te u narednim godinama.

„Hrvatska se dokazala kao sportski organizator na kojeg itekako vrijedi računati. Uvrstiti Hrvatsku u svjetski kalendar, dovesti svjetsko prvenstvo i organizirati utrku na tako visokoj razini ogroman je uspjeh za našu zemlju. Sama utrka je i hrvatski proizvod jer je gotovo cijelu organiziraju hrvatski sportski djelatnici na koje smo jako ponosni.

Uskoro kreće prodaja ulaznica

Ova utrka, osim što daje vjetar u leđa razvoju auto sporta, značajno  doprinosi promociji Hrvatske u svijetu, a uvjeren sam da ćemo kao i prošle godine u Hrvatskoj ugostiti neke od najvažnijih ljudi svjetskog sporta", rekao je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza.

„Zahvaljujemo Vladi Republike Hrvatske, Gradu Zagrebu, županijama, sponzorima i svim drugim partnerima bez kojih ne bi bilo ove vrhunske sportske manifestacije. S velikim ponosom i uzbuđenjem u Hrvatsku ponovo dovodimo jedan od najvećih sportskih događaja. Osim najboljih svjetskih vozača relija, publika WRC Croatia Rally-a imat će priliku vidjeti i kako će izgledati WRC u budućnosti. Posebno veseli što će slike naše prelijepe zemlje ponovno obići svijet – a pobrinuli smo se i da fantastičnih uzbuđenja za sve generacije ne nedostaje “ - rekao je Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja.

U prodaju će uskoro biti puštene i „early bird“ ulaznice za ograničena mjesta u fan zonama – u kojima će, osim pogleda na najatraktivnije prolaske svjetskih rally zvijezda biti organizirana bogata ugostiteljska ponuda i cjelodnevna zabava

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider