Automoto
SPORTOVI
Automoto
Je li ili nije?

VIDEO Rus zgrozio nacističkim pozdravom, momčad ga suspendirala, kasnije se opravdavao

Artem Severjuhin je mladi Rus koji se u kartingu natječe pod talijanskom zastavom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na stazi Portimao u Portugalu proteklog vikenda vozila se prva utrka sezone FIA Europskog prvenstva u kartingu, a obilježio ju je incident koji se dogodio na ceremoniji proglašenja.

Artem Severjuhin, ruski vozač koji se utrkuje pod talijanskom zastavom zbog zabrane natjecanja sportašima iz njegove zemlje, pobijedio je na utrci i onda se pobrinuo da njegov trijumf padne u zaborav.

Dok je svirala himna, on je lupkao po srcu i onda salutirao nacističkim pozdravom.

Svjetska automobilistička federacija (FIA) poručila je da je pokrenuta službena istraga, a iz Severjuhinove momčadi Ward Racing nisu htjeli čekati kraj istrage, već su poručili da planiraju raskinuti njegov ugovor.

Smatramo ovaj čin manifestacijom nesportskog ponašanja neprihvatljivim kršenjem etičkih i moralnih pravila. Na temelju svih razmatranja Ward Racing ne vidi mogućnost za nastavak suradnje s Artemom Severjuhinom.

Oglasio se i Ruski automobilski savez:

"Razjašnjavamo okolnosti incidenta i čina sportaša, a također analiziramo i komentare svih zainteresiranih strana."

Severjuhin se poslije svega posuo pepelom, demantiravši da je uputio nacistički pozdrav.

"Želio bih se obratiti svima glede situacije s pobjedničkog postolja. Pobijedio sam u utrci i bio sam jako sretan. Ja sam iz Rusije i zahvalio sam momčadi i mojoj rodbini iz Rusije. Netko je vidio lošu gestu u mojim postupcima, ali nije bilo tako. Samo sam im zahvalio. Ja sam Rus, ja sam iz Rusije i stojim uz svoju zemlju."

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider