Automoto
SPORTOVI
Automoto
Posvađao ih Bahrein

Vozači i momčadi se protive odlukama čelnika Formule 1

Odluka po kojoj bi se utrka Formule 1 u Bahreinu ipak vozila pred kraj sezone izazvala je velike kontroverze, a mogla bi posvađati čelništvo FIA-e s momčadima koje voze F1.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Naime, već za vrijeme održavanja VN Monte Carla predstavnici momčadi su Bernieju Ecclestoneu poručili kako im ne odgovara produženje sezone iz financijskih razloga, a pritisak su počele raditi i organizacije za zaštitu ljudskih prava. Naime, utrka se trebala voziti 13. ožujka, a odgođena je zbog nemira u Bahreinu u kojima je poginulo 30 ljudi. Organizacije za zaštitu ljudskih prava komentirali su kako je odluka FIA-e donesena u trenutku kada je sahranjivana žena koja je poginula u obnovljenim nemirima.

"Odluka F1 da se utrka vozi je udarac u lice Bahreinskom narodu“, rekao je glasnogovornik organizacije Avaaz koja se brine za zaštitu ljudskih prava na Arapskom poluotoku.

Ovakav stav dijele i neki vozači pa se Mark Webber već oglasio na svojoj službenoj internetskoj stranici. "Moje mišljenje je nepromijenjeno još od ožujka – sport ne smije biti iznad društva, treba imati socijalnu odgovornost. Održavanje utrke Formule 1 bi mogle izazvati još više razdora među ljudima u toj zemlji i u tim uvjetima bi bilo teško natjecati se. Uostalom, mislim da smo već krajem veljače trebali zauzeti jasan stav i odrediti se u vezi situacije na Bahreinu, a ne cijelo vrijeme odgađati odluku“, napisao je Webber.

Čelnici nekih momčadi dijele ovako mišljenje, a zabrinuti su i za reakciju sponzora ukoliko se odluče na sudjelovanje na utrci u Bahreinu. No, s druge strane niti se jedna momčad još uvijek ne želi zamjeriti FIA-i i javno istupiti. Za vrijeme održavanja VN Kanade očekuju se 'sastanci na vrhu' Formule 1 na kojem će se momčadi pokušati izboriti da se utrka u Bahreinu ipak ne vozi. No, kako je Bernie Ecclestone jasno dao podršku ovoj utrci teško je očekivati da se ova odluka može promijeniti pa se i sljedećih mjeseci može očekivati dosta rasprava vezanih za utrku u Bahreinu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati

Nastavi čitati