Automoto
SPORTOVI
Automoto
bernie ecclestone potvrdio

Umro kontroverzni bivši šef Formule 1, poznat i po optužbama za nacistički seks-skandal

Max Mosley bio je načelu FIA-e 16 godina.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Max Mosley, bivši dugogodišnji šef FIA-e (Međunarodna automobilistička federacija), organizacije koja upravlja najvećim automobilističkim prvenstvima svijeta uključujući i Formulu 1, umro je u 81. godini.

Mosley je bio odvjetnik i amaterski vozač utrka te osnivač i suvlasnik F1 momčadi March Engineering (1969.). U oktanskom cirkusu postao je predstavnik Udruge konstruktora Formule 1 u FIA-i zajedno s Berniejem Ecclestoneom, dugogodišnjim poslovnim partnerom koji je za BBC i potvrdio Mosleyjev odlazak.

"Napravio je puno dobroga za automotosport, kao i za autoindustriju. Bio je vrlo dobar u osiguravanju izrade sigurnih automobila", rekao je Ecclestone.

gol expired Oglasio se Sergio Ramos nakon što je saznao da ne ide na Euro: "Teško mi je, ali..." divider

Mosley je bio na čelu FIA-e od 1993. do 2009. kada ga je naslijedio Jean Todt, Francuz koji je još uvijek na toj poziciji, a nedavno je posjetio u Zagreb u sklopu WRC utrke u Hrvatskoj.

Hitler je bio počasni gost na vjenčanju njegova oca

Godinu dana prije odstupanja s funkcije, Mosley se našao u sredštu skandala nakon što su se u britanskim medijima pojavile optužbe da je organizirao orgije nacističke tematike s pet žena. No, Mosley je dobio tužbu protiv medija na temelju povrede njegove privatnosti. Prema presudi suda, ispostavilo se da je jedan od sudionika orgija nosio vojnu uniformu, ali da nije bilo nacističkih konotacija.

gol expired Ovaj Slovenac ima možda i najčudniji šut u povijesti: Izgleda nezgrapno, ali vrlo je precizan divider

Optužbe za nacizam imale su dodatnu težinu jer je njegov otac bio Oswald Mosley, lider Britanske fašističke unije u godinama prije Drugog svjetskog rata te kasnije šef desničarske stranke Union Movement. Oswald Mosley je imao aristokratske korijene, kao i njegova majka Diana Mitford, koja se za Mosleyja udala 1936. u kući Josepha Goebbelsa i u prisustvu Adolfa Hitlera.

Kao svoju najveću ostavštinu Max Mosley je navodio EuroNCAP, program testiranja sigurnosti automobila u slučaju sudara. Danas je takvo testiranje standard, a upravo Mosley je bio glavna figura u njegovu uvođenju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider