Automoto
SPORTOVI
Automoto
F1 u susjedstvu

Senzacionalno: Formula 1 dolazi na prostor ex-YU, a znate li gdje?

Grobnik i Bistra više nisu zanimljivi za utrke Svjetskog prvenstva Formule 1 i Moto GP-a. Nova lokacija je potpuno iznenađenje…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Poznato je kako se već dugi niz godina govori o tome kako će Formula 1 uskoro dobiti svoju utrku na prostoru bivše Jugoslavije. Najbolje je u posljednjih 15-ak godina 'kotirao' riječki Grobnik – što je bila želja čelnog čovjeka F1 Berniea Ecclestonea kojem je tada najveća podrška u tom projektu bila supruga Slavica Radić (rodom iz Rijeke) – no ta ideja je neslavno propala.

Govorilo se i o nekim lokacijama u hrvatskom Zagorju kod Bistre, a posljednje informacije - koje prenose beogradski B92 i agencija Beta – govore kako bi nova destinacija Svjetskog prvenstva Formule 1 mogla postati Banja Luka!

U projektu, u koji je Beta imala uvid, navodi se da bi na sajamskom prostoru bio auto-motodrom u skladu sa standardima Svjetske automobilističke federacije (FIA) za održavanje utrka svih klasa pa tako i utrka Svjetskog prvenstva Formule 1 i Moto GP-a.

Sajamski kompleks bi bio na lokaciji vojarne 'Krajiških brigada'. Cilj projekta izgradnje Sajamskog kompleksa su jačanje međunarodne suradnje, privlačenje investitora i poslovno unaprjeđenje Banja Luke.

Nosioci projekta su Grad Banja Luka i Gradska razvojna agencija, a projekt će potencijalnim investitorima biti predstavljen na Sajmu investicija 'Investekspo' koji se na sajmu u Novom Sadu održava od utorka, 25. listopada.

Uz izgradnju sajamskih paviljona, uređenja otvorenog prostora i auto-motodroma, planirana je i izgradnja površina za padobranstvo i terena za rekreaciju.

Predviđena je i izgradnja hotela sa najmanje četiri zvjezdice, parkinga, željezničke stanice, kongresnog centra, medicinskog centra, vatrogasne stanice, press-centra i zgrade uprave.

U projektu se navodi i da je, uzimajući u obzir karakteristike postojeće banjalučke staze, mogućnosti koje ona pruža i njenog stanja, neophodno predvidjeti rekonstrukciju i revitalizaciju.

Dodaje se da je prostor neophodno dopuniti adekvatnom stazom za automobile i motocikle jer je postojeća staza uska i nedovoljno zahtjevna za određene nivoe, kao i stazom za karting i obuku vozača, tribinama i drugim objektima.

O izgradnji staze u Banjoj Luci mnogo se već pričalo posljednjih godina, posebno dok je šef logistike u Ferrariju bio Miodrag Kotur, koji je rodom iz tih krajeva.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider