Automoto
SPORTOVI
Automoto
Priča tek počinje

Uvertira u svjetski spektakl u Hrvatskoj: Reli u gradu na četiri rijeke

Prvo izdanje relija Četiri rijeke Karlovac održat će se od 25. do 27. ožujka, a ruta će prolaziti dijelom kroz Karlovac te dijelom prošlogodišnjom trasom WRC Croatia Rallyja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je prošle godine po prvi put u Hrvatskoj održan Croatia Rally FIA, utrka Svjetskog prvenstva u reliju (WRC), a nedavno potpisan ugovor na još tri godine, u četvrtak je u Karlovcu predstavljena uvertira tom travanjskom natjecanju, prvo izdanje relija Četiri rijeke Karlovac (Quatro River Rally Karlovac), koji će biti održan u ožujku.

Predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner potvrdio je da WRC ostaje u Hrvatskoj, da su unatrag tjedan dana potpisani svi najvažniji dokumenti za to, da ostaju još neke formalnosti, ali da su pripreme za utrku već u punom jeku.

Rute WRC-a Croatia Rally FIA ostat će uglavnom iste, a manje izmjene i sve druge detalje oko utrke bit će objavljene 22. ovog mjeseca na posebnoj tiskovnoj konferenciji.

Predsjednik Organizacijskog odbora relija Četiri rijeke Karlovac i direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak, očekuje da će ovo natjecanje od prvog izdanja i dalje kroz godine "dobiti ogroman turistički značaj kao prepoznatljiv turistički brend", posebno i zbog toga jer predstavlja i službeni početak sezone i uvertiru WRC-u.

"Očekujemo popunjenost svih smještajnih kapaciteta. Već sad imamo u najavi timove koji će nastupiti, tehničko osoblje, a bit će i gledatelja. Bit će to spektakl koji će se dalje samo razvijati dugi niz godina", rekao je Fanjak.

Prvo izdanje relija Četiri rijeke Karlovac održat će se od 25. do 27. ožujka, a ruta će prolaziti dijelom kroz Karlovac te dijelom prošlogodišnjom trasom WRC Croatia Rallyja.

Očekuje se dolazak barem desetorice vozača iz WRC2 i WRC3 kategorije iz Mađarske, Austrije, Njemačke i Italije, posebno zato jer će se brzinski ispiti u velikom dijelu podudarati s onima koji su bili u itineraru prošlogodišnjeg WRC natjecanja.

Govoreći o QRR Karlovac, direktor natjecanja Mato Šebalj je rekao da se očekuje velik broj posada, jer je je riječ o utrci iz kalendara Prvenstva Hrvatske i o međunarodnom zonskom prvenstvu. Brzinski ispiti će se voziti na tri različite rute: prva je na relaciji Vrhovac - Vrškovac na prostoru Grada Ozlja, druga je na relaciji Vinski Vrh - Duga Resa te je identična trasi WRC utrke, a treća je na relaciji Banjsko Selo - Gornje Bukovlje.

Davorin Štetner je također potvrdio da su za WRC Croatia Rally pripreme u punom jeku, da će utrka biti 21. do 24. travnja te je pohvalio suradnju sporskog djela organizacije sa turističkim djelom i lokalnom i regionalnom samoupravom.

Za Auto klub Ina Delta koji je organizator utrke QRR Karlovac, Štetner je rekao da je jedan od najiskusnijih organizatora utrka u Hrvatskoj te je osim nade da će pomoći razvoj turizma izrazio i nadu da će pomoći stasanju novih sportskih nada u automobilizmu.

U smislu brige za zaštitu okoliša, Štetner je podsjetio da su u Međunarodnoj automobilističkoj federaciji (FIA) usvojena pravila za nova hibridna vozila, da se odvijaju i akcije pošumljavanja i druge mjere, jer da je cilj FIA-e "nulti ugljični otisak". Točno se izračunava koja je štetnost po okoliš ostvarena po jednoj utrci uključujući i putovanja turista, da bi se na drugi način doprinijelo zaštiti okoliša, od pošumljavanja, edukacije, financiranja fondova za istraživanje zaštite okoliša i slično.

Županica Martina Furdek Hajdin naglasula je da županijska strategija upravljanja turizmom i razvoja ima do 2025. godine zacrtane aktivnosti na otvorenom kao velik potencijal te se WRC u to dobro uklopio, posebno u vrijeme koronakrize. Za novu utrku, "QRR Karlovac" je rekla je da je uključeno šest jedinica lokalne samouprave, gradovi Karlovac, Ozalj i Duga Resa te općine Netretić, Generalski Stol i Barilović.

Pozvala je sve OPG-ove i djelatnike u turizmu i posebno u ugostiteljstvu da iskoriste ovu priliku, jer je prošlogodišnja utrka WRC-a urodila odličnim rezultatima te se ove godine očekuju još bolji zbog dva automobilistička vikenda.

Rally vozač Željko Magličić, član AK Ina Delta, organizatora utrke QRR Karlovac, kaže da je njegova strast prema vožnji i brzinama velika, a da se ovom trasom povezuje ta strast ljubitelja utrka s ljepotama ovog kraja te da je uvjeren da će to zaintrigirati mnoge domaće i strane turiste.

“Stvarno vjerujem da radimo nešto što će biti dobro za županiju, pravi spektakl, jer ovaj reli je prilika za spoj adrenalinskog doživljaja i uživanja u ljepotama prirode”, rekao je Magličić te pokazao svoj izloženi automobil.

Međutim, rekao je da će se u utrku uključiti s jačim, za tu prigodu iznajmljenim automobilom, jer želi iskoristiti prvu utrku u ovogodišnjem kalendaru prvenstva za što bolji start u lovu na naslov prvaka države.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider