Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
"Igre koje su pobijedile Covid"

Više nema dileme: "Olimpijske igre će se održati, s COVID-om ili bez njega!"

Granice Japana trenutačno su zatvorene za posjetitelje, a brojni stručnjaci sumnjaju da će pandemija biti pod kontrolom do sljedećeg ljeta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Olimpijske igre u Tokiju, koje su odgođene za 2021. zbog pandemije koronavirusa, održat će se sljedeće godine i bit će one 'koje su pobijedile COVID'", izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) John Coates.

Cotaes, koji je ujedno i predsjednik koordinacijskog odbora MOO-a za Igre 2020, kazao je i da će se Igre u Tokiju održati "s koronavirusom ili bez njega" te da će "početi 23. srpnja sljedeće godine".

"To će biti Igre koje su pobijedile COVID, svjetlo na kraju tunela", rekao je Coates.

Tema tih Olimpijskih igara bit će "obnova nakon uništenja koje je uzrokovao tsunami", dodao je Coates, referirajući se na potres i tsunami koji su razorili sjeveroistočni dio Japana 2011.

Japanci nikako ne žele još jednu odgodu

Olimpijske igre do ove godine bile su otkazane samo za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Trebale su biti otvorene 24. srpnja, no organizatori su u ožujku donijeli povijesnu odluku da ih, zbog pandemije koronavirusa, odgode za ljeto 2021.

Japanske su vlasti tada, kao i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) jasno dale do znanja da ne žele da igre budu odgođene još jednom.

Granice Japana trenutačno su zatvorene za posjetitelje, a brojni stručnjaci sumnjaju da će pandemija biti pod kontrolom do sljedećeg ljeta.

Prema nekoliko nedavno provedenih ispitivanja javnog mnijenja, većina Japanaca želi novu odgodu Olimpijskih igara ili njihovo otkazivanje.

Coates je naglasio da japanska vlada "nije u potpunosti odustala" od Igara nakon odgode iako to predstavlja "ogroman zadatak".

"Olimpijsko selo je nevjerojatno"

"Prije COVID-a predsjednik MOO-a Thomas Bach izjavio je da su to najbolje pripremljene Igre koje smo do sada imali priliku vidjeti, sva su borilišta i lokaliteti bili gotovo završeni, a sada su potpuno završeni, olimpijsko selo je nevjerojatno, sve je u redu", istaknuo je.

"Odgođene su za godinu dana, što predstavlja ogroman zadatak u smislu osiguravanja svih borilišta", dodao je Coates.

Pojasnio je da je potrebno ponovno ispregovarati ugovore s partnerima i hotelima, dok bi angažmani sponzora trebali biti produljeni na godinu dana, kao i sva televizijska prava.

"Veliki dio tih zadataka je u tijeku ili su već izvršeni, a uspostavljena je i radna skupina koja treba razmotriti različite moguće scenarije za 2021.", kazao je Coates.

Pitanje broja gledatelja kojima bi bilo dopušteno da prate olimpijska natjecanja, kao i svečanosti otvaranja i zatvaranja, također se razmatra.

Ta radna supina koju čine japanski dužnosnici i dužnosnici MOO-a , sastala se prvi put prošli tjedan.

"Njihov je zadatak sada razmotriti sve protumjere koje su potrebne da se Igre održe", zaključio je Coates te dodao da je u proces pripreme da se odgođene Olimpijske igre ipak održe uključeno ukupno 206 ekipa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider