Automoto
SPORTOVI
Automoto
Oko jednog su svi složni

Nova era Formule 1: Amerikanci predlažu promjene, na potezu je FIA

Iza nas je prva utrka nove sezone oktanskog cirkusa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Velikom nagradom Australije i službeno je započelo novo razdoblje Formule 1 kojom će ubuduće upravljati američka grupacija Liberty Media.

U Šangaju (9. travnja) ćemo vidjeti je li australska pobjeda Sebastiana Vettela i Ferrarija nagovještaj promjena u poretku među vozačima i konstruktorima, a dotad će u fokusu biti razmimoilaženja u stavovima između Liberty Medije i FIA-e o tome kakva bi trebala biti budućnost Formule 1.

Predstavnici Liberty Medije, Sean Bratches i Ross Brawn, predlažu novosti koje bi trebale dovesti do pojednostavnjenih bolida. Njihov bi dizajn trebao biti jeftiniji, a što se tiče sportskog segmenta, spominje se mogućnost uklanjanja DRS-a.

Iako su Amerikanci kupili Formulu 1 od Bernieja Ecclestonea, nisu totalni gazde u oktanskom cirkusu već im određene stvari mora odobriti FIA - Svjetska automobilistička federacija.

Njen predsjednik, Jean Todt, bio je protekle nedjelje na Albert Parku, to je jasno dao do znanja.

"Ja sam spreman poslušati svakog što misli o novim propisima, ali morate znati da će konačna odgovornost uvijek biti u rukama FIA-e. Mi želimo kontrolirati pravila", nedvosmisleno je poručio Todt.

Vremena za dogovor imaju jer je veća promjena pravila najavljena za 2020. godinu.

Fanovi Formule 1 nadaju se kako će Liberty Media i FIA uskladiti svoja mišljenja i ideje te će se izbjeći situacija iz 80-ih godina prošlog stoljeća kada je F1 potresao sukob organizacija FISA i FOCA. Bilo kakav skandal doveo bi do znatno nižeg komercijalnog interesa za ovaj sport, a to je ono što ne žele ni Liberty Media ni FIA niti pasionirani ljubitelji F1.

Stabilnost u upravljačkom dijelu i zanimljivost na stazi su ono što će namamiti sponzore, a time bi automatski trebali profitirati svi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider