Automoto
SPORTOVI
Automoto
čeka se spektakl!

Leclercu najbolja startna pozicija na VN Azerbajdžana

Verstappen je bio zadovoljan unatoč drugom mjestu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Treću godinu uzastopce Monegažanin Charles Leclerc u bolidu Ferrarija ostvario je najbolje vrijeme kvalifikacija na VN Azerbajdžana koja se vozi ulicama Bakua.

Za Leclerca je to 19. "pole position" u karijeri i treći u nizu u Bakuu gdje je do sada najbolji rezultat na utrci ostvario 2021. kada je bio četvrti.

Leclerc je ostvario vrijeme 1:40.203 ispred aktualnog svjetskog prvaka i vodećeg u ukupnom poretku sezone, Nizozemca Maxa Verstappena (Red Bull) koji je imao 0.188 sekundi zaostatka.

"Bolid je stvarno bio dobar, ljepo se vratiti na vrh," rekao Leclerc.

Verstappen je bio zadovoljan unatoč drugom mjestu.

Petra Martić Sjajna Petra Martić izborila treće kola WTA Madrida divider

"Ovdje je uvijek teško. Gotovo je nemoguće odvoziti cijeli krug bez pogreške. Ali mi smo drugi i imamo dobar bolid u utrci, tako da smo na dobroj startnoj poziciji," rekao je dvostruki svjetski prvak.

Iz drugog reda startat će drugi vozač Red Bulla, Meksikanac Sergio Perez, te drugi vozač Ferrarija Španjolac Carlos Sainz. Slijede Britanac Lewis Hamilton (Mercedes) i Španjolac Fernando Alonso (Aston Martin).

Prvi dio kvalifikacija privremeno je prekinut nakon nesreće Nizozemca Nycka de Vriesa (AlphaTauri). De Vries je udario u zid pri čemu mu je oštećen prednji dio bolida, no vozač je srećom, prošao neozlijeđen.

Do prekida je došlo i tijekom jutarnjeg treninga, zbog izbijanja požara na Alpineu Francuza Pierrea Gaslyja. Iz momčadi su objavili kako je razlog požara gubitak hidrauličkog tlaka. I drugi vozač, Esteban Ocon, većinu vremena je ostao u garaži zbog potencijalnog problema u stražnjem dijelu svog automobila.

Subota donosi kvalifikacije za sprint (sprint shootout) nakon čega slijedi sprint. Kao i obično, prvih osam vozača u sprintu dobit će bodove. VN Azerbajdžana prva je od šest utrka ove sezone koja će sadržavati sprintersku utrku u subotu, format koji je inauguriran 2021. godine.

Verstappen je nedavno oštro kritizirao dodatno opterećenje kalendara F1, a neki menadžeri momčadi također strahuju od povećanja troškova zbog mogućih nesreća tijekom subotnjih natjecanja.

Klasična utrka je u nedjelju.

Azerbajdžan je četvrta ovogodišnja stanica kalendara, a nakon prve tri utrke vodi Verstappen sa 69 bodova ispred Pereza sa 54 i Alonsa sa 45 bodova.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider