Automoto
SPORTOVI
Automoto
država mora odobriti

Krema svjetskog relija dolazi u Hrvatsku: Pogledajte "ludu" vožnju!

Reporter Nove TV Vlado Boban provozao se u automobilu jedinog hrvatskog relijaškog asa – Viliama Prodana.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

2019. godine jedna od 14 postaja elitnog ranga svjetskog relija WRC-a trebala bi biti i Hrvatska. Naši organizatori dobili su zeleno svjetlo, pronašli većinu novca, no još se čeka blagoslov države. Spektakularan događaj održavao bi se u Istri, a naš reporter Vlado Boban provozao se s našim jedinim relijaškim asom koji bi trebao nastupiti na tom događaju – Viliamom Prodanom.

"Viliame, idemo se provozati."

"Ajmo."

* Mene je uvijek u reliju fasciniralo ono čitanje zavoja pri 150 na sat.

* Kako se zove ovaj zavoj? (DUPLEX)

"Lijevi tri."

* Na sve moraš biti koncentriran.

Budžet koji je potreban da bi doveli svjetsko prvenstvo u reliju u Hrvatsku iznosi oko 3 milijuna eura. 70 posto tog budžeta ovaj dvojac, Marin Frčko i Danijel Šaškin, koji je nastupao na Dakarskom reliju, zatvorio je sponzorima.

"Naše brojke sežu između 100 i 200 tisuća ljudi koji bi, dok se održava utrka, trebali posjetili Hrvatsku, to jest Istru", rekao je Marin Frčko, predsjednik kluba Cro Dakar Team.

"Na temelju tih generiranih podataka došli smo do podataka da je najmanja generirana potrošnja oko 20 milijuna eura, što znači oko 4-5 milijuna eura PDV-a državi. Indirektna dobit oko marketinga, reklama, oglašavanja i sve te stotine sati prijenosa koje će ići u svijet je negdje preko 40 milijuna eura", dodao je Danijel Šaškin.

No svjetska automobilistička organizacija ima i jedan uvjet...

"Da država sudjeluje sa 1/4 proračuna. To je ključan detalj. Imamo zeleno svjetlo FIA-e i promotora, a sada je naša politika na redu da se odradi posao".

* Koliko se vozimo sada?

"120."

WRC je planiran u Istri, što je dodatan motiv za Viliama koji je iz Buzeta.

"WRC je vrhunac jednog automobilističkog natjecanja na kojem sportaš u automobilizmu može nastupati. To je usporedivo s Janicom i Ivicom kada su mogli skijati Snježnu kraljicu. To je za nas WRC 2019. u Hrvatskoj", rekao je Viliam.

"Tjedan dana ukupan sportski događaj u HRV. 2019, jedva čekamo i očekujemo da to bude savršeno organizirano", rekao je Šaškin za kraj.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider