Automoto
SPORTOVI
Automoto
"od 0-100 za 2.5 sekundi..."

Speedway je sport koji puls i adrenalin prebaci u crveno, a Hrvatska ima svjetskog majstora u njemu

"Motor nema kočnica, samo gas i kvačilo kao u crtićima, od 0 do 100 za dvije i pol sekunde..."

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Speedway je u mnogim velikim zemljama sport koji okuplja mase. Stadion Milenium u Donjem Kraljevcu u sjevernoj hrvatskoj ugostio je kvalifikacije za Europsko prvenstvo i to s dobrim argumentima jer jedan od najbržih bio je domaća uzdanica Jurica Pavlic, koji je u tom sportu svjetska marka.

Jurica je s četiri godine sjeo na motor. Straha nije bilo jer je i otac Zvonko bio prvak Jugoslavije i super mentor. Godinama kasnije učenik je shvatio da mu najbolje idu utrke speedwayja na 305 metara.

"Ja sam počeo s 13 godina, sad se već 15 godina profesionalno bavim u poljskoj Ekstraligi i poljskoj prvoj ligi tako da ima već puno krugova iza mene", rekao je Pavlic.

Ljepotu ovog sporta jednostavno je opisati.

"Četiri vozača. Četiri kruga. S tribina možete vidjet sve. Ne, kao na primjer, na utrkama Formule 1 na kojima vidite jedan zavoj i ništa više", ispričao je Poljak Adrian Miedzinski.

"Motor nema kočnica, samo gas i kvačilo kao u crtićima. Znači mašina, 500 kubika, 4 takta motor, 75 konja. Gorivo je etanol. Znači 100 postotni alkohol. Tu direkt iz radilice ide na kvačilo, iz kvačila ide na zadnji kotač. Ubrzanje motora: od 0 do 100 za dvije i pol sekunde", otkrio je Pavlic.

Dovoljno da puls i adrenalin odu u crveno. Stvarnost u Hrvatskoj i susjednim zemljama je da je ovo sport privatnih zaljubljenika.

"Na kojoj razini je ovaj sport u Sloveniji? Mislim da nije na nekoj razini. Dosta slabo, jako. Imamo samo šest vozača i pet utrka u cijeloj sezoni", otkrio je Nik Škoda.

Zato je Eldorado ovog sporta Poljska. Vozači su plaćeni nogometnim ciframa...

"Ekstraliga je - milijunski iznosi i preko. Dok u prvoj ligi do pola milijuna zloti", otkriva hrvatski as.

Na pragu 30-te Juri je ostao jedan cilj.

"Već u 15 godina sam puno prošao. Europski i seniorski viceprvak svijeta. U Poljskoj sam osvojio šest medalja. Puno smo prošli ali nikada nismo bili u Grand Prixu kao stalni učesnici."

Mi mu želimo da i to ostvari, onaj prvi cilj koji si je zadao kao klinac je već ostvario.

"Da svaku utrku krenem s osmjehom i završim."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider