Automoto
SPORTOVI
Automoto

FOTO: BMW se vraća u DTM

Povratak BMW-a u DTM (Deutsche Touring Masters) 2012. godine postala je stvarnost: informaciju je potvrdilo čelništvo tvrtke tijekom DTM utrke na Hockenheimringu.

U travnju ove godine, BMW je najavio svoje namjere da se vrati u DTM utrke načelno od 2012. godine, prvi put otkada su izašli iz ovog natjecanja 1994. godine.

Upravni odbor BMW AG-a smatra da u ovom trenutku ispunjavaju sve uvjete koji su potrebni za pozitivno riješavanje odluke da se vrate u popularno 'touring car' natjecanje.

Posljednjih mjeseci BMW je sudjelovao u razgovorima s krovnom organizacijom DTM.a, ITR e.V., ali i s nekim drugim proizvođačima koji sudjeluju u DTM natjecanjima o budućim tehničkim propisima i regulativama te dugoročnim planovima za dovođenje natjecanja na međunarodnu razinu. Nakon tih razgovora BMW Motorsport moći će puno bolje isplanirati svoj povratak u DTM.

'Povratak BMW-a u DTM ključan je korak u procesu restrukturiranja naših aktivnosti u moto-sportu. Rastuća posvećenost sudjelovanju u utrkama serijskih automobila znak je da se BMW vraća svojim korijenima. Trkača staza savršeno je mjesto da pokažemo impresivne sportske karakteristike naših automobila spram naših najvećih suparnika u izrazito natjecateljskoj atmosferi a DTM je idealna pozornica za to', rekao je dr. Klaus Draeger, član upravnog odbora BMW AG-a, koji je odgovoran za razvoj.

Situaciju je komentirao i direktor BMW Motorsport odjela, Mario Theissen. 'Kompletni tim ovdje u BMW Motorsportu pristupa ovom uzbudljivom projektu s potpunom posvećenošću. Počeli smo raditi na tehničkim pripremama nakon službene objave naših namjera za povratak u travnju ove godine, i usuglasili smo parametre za high-performance koncept naših automobila koje planiramo uključiti u DTM utrke. Pozitivna odluka izvršnog odbora BMW-a znači da sada možemo ubaciti u višu brzinu i dati zeleno svjetlo za razvoj koncepta', rekao je.

'Pozdravljamo odluku BMW-a da se uključi u DTM počevši od 2012. godine. To je još jedna prekretnica u budućnosti ovog popularnog natjecanja koja pokazuje da su se naši napori tijekom prethodnih nekoliko godina zaista isplatili. Mi smo postavili temelj za takav razvoj događaja zajedno s DMSB-om (Deutscher Motor Sport Bund e. V.), pokroviteljskom organizacijom automobilističkog sporta u Njemačkoj, te proizvođačima koji trenutno sudjeluju u DTM-u, Audijem i Mercedes-Benzom. Stoga bih volio od srca zahvaliti svim uključenim stranama. Osobno se veoma radujem što ćemo opet vidjeti tri vrhunska brenda, Audi, BMW i Mercedes-Benz, kako mjere snage na trkačkoj stazi. Naši obožavatelji na to su dugo čekali', izjavio je Hans Werner Aufrecht, predsjednik odbora direktora ITR e.V. (vlasnik komercijalnih prava DTM-a i promotor natjecanja.

Plan je da se kao podloga za DTM automobil iskoristi BMW-ov M3 model, koji je kroz povijest postizao nevjerojatne rezultate u natjecanjima serijskih i sportskih automobila. Eric van de Poele (BE) i Roberto Ravaglia (IT) bili su dvostruki nositelji DTM titule s trkačkom verzijom BMW-ovog naj-sportskijeg predstavnika davne 1987. i 1989. godine, a prije toga Volker Strycek (DE) osvojio je DTM natjecanje 1984. u BMW-ovom 635 Csi modelu. Ove sezone, postojeći BMW M3 GT2 model izazvao je pravu senzaciju u svijetu međunarodnog endurance racinga nakon što je odnio pobjedu na 24-satnoj utrci na Nürburgringu.

Hvala Bogu da je BMW dobro razmislio i vratio se svojim korijenima... natjecanju u DTM-u. Kada izuzmemo Formulu 1 i WRC utrke, nama je DTM sigurno najatraktivnije natjecanje automobila. Uz Audi i Mercedes, sada i BMW, fale nam još Ford i Alfa Romeo i vraća se ludilo iz 80-tih!!!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider