Automoto
SPORTOVI
Automoto
Fantastična utrka

Drama i kontroverzna pobjeda Verstappena u Austriji: ''Ako ovo nije dozvoljeno, bolje da ostanemo doma''

Nizozemac Max Verstappen za upravljačem Red Bull-Honde pobjednik je Velike nagrade Austrije na stazi Spielberg, devete utrke svjetskog prvenstva Formule 1.

Max Verstappen (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Bila je to njegova druga uzastopna pobjeda na Red Bull Ringu, prva pobjeda ove sezone, te šesta u karijeri.

Ključni trenutak utrke dogodio se tri kruga prije kraja kada je Verstappen prošao do tada vodećeg Charlesa Leclerca u Ferrariju. Verstappen je pritom izgurao Leclerca sa staze uz dosta jak kontakt bolida. Suci su nakon utrke objavili kako je Verstappenov potez pod istragom.

"Bilo je nevjerojatno opet pobijediti ovdje," kazao je Verstappen prokomentiravši sporni trenutak.

"Ako ovakve stvari nisu dozvoljene, onda je bolje da ostanemo kod kuće. Kakva je onda svrha Formule 1."

Monežanin Leclerc nije tako mislio.

"Ostavio sam dovoljno prostora, ali smo se ipak dodirnuli. Šteta. Za mene je to jasna situacija, ponavljam bilo je dovoljno prostora i to nije bio sportski potez. Sada samo želim ići kući i čekati presudu," kazao je Leclerc.

Leclerc, koji je bio najbolji u kvalifikacijama, dobro je startao dok je Verstappen loše otvorio utrku. S drugog mjesta je pao na peto, ubrzo i sedmo, pa deveto mjesto. Međutim, Nizozemac je u nastavku utrke odlično vozio i vratio se na drugo mjesto, pa smo u zadnjih pet krugova gledali sjajnu borbu.

U 68. krugu Nizozemac je krenuo u prvi napad, no Leclerc se sjajno obranio, no u drugom pokušaju Verstappen se uspio probiti na prvo mjesto. Leclerc se na koncu morao zadovoljiti drugim mjestom, dok je Finac Valtteri Bottas u Mercedesu bio treći.

Četvrti je bio Nijemac Sebastian Vettel (Ferrari), dok je aktualni svjetski prvak Britanac Lewis Hamilton u Mercedesu, koji je zbog kazne iz kvalifikacija startao s pete pozicije, na kraju i bio peti.

U ukupnom poretku svjetskog prvenstva vodi Hamilton sa 197 bodova, drugi je Bottas sa 166 bodova, a treći je Verstappen sa 126 bodova. U poretku konstruktora vodi Mercedes (363) ispred Ferrarija (228) i Red Bulla (169).

Iduća utrka je VN Velike Britanije 14. srpnja na stazi Silverstone.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider