Automoto
SPORTOVI
Automoto
I Hamilton bez bodova

Kaos u Azerbajdžanu: Verstappen se razbio, utrka prekinuta, njegov momčadski kolega slavio!

Šesta utrka sezone Formule 1 ponudila je niz uzbudljivosti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na Velikoj nagradi Azerbajdžana, šestoj utrci sezone Formule 1, pobjedu je u kaotičnom raspletu odnio Sergio Perez. Meksikancu je to prvi trijumf u bolidu Red Bulla i drugi sveukupno u karijeri.

Spektakularna, nevjerojatna je bila utrka u Bakuu, puna dramatičnih događanja i preokreta. Koliko se sve odvilo suprotno svih očekivanja, najbolje svjedoči podatak da su prva trojica iz subotnjih kvalifikacija - Charles Leclerc, Lewis Hamilton, Max Verstappen - u utrci ostali bez mjesta na pobjedničkom postolju.

Leclerc je na samom startu obranio pole position, ali vrlo brzo se pokazalo da njegov Ferrari nema brzinu u utrci kao što ju ima u jednom krugu odnosno tijekom kvalifikacija. Prestigli su ga i Hamilton i Verstappen, kao i još nekoliko vozača, slijedom čega je značajno pao u poretku.

Kiks Hamiltonove ekipe, peh za Verstappena

Hamiltona je skupo stajala prespora promjena guma u 12. krugu, Verstappen ga je prošao i kasnije se vratio ispred njega na stazu nakon što je on svoje obavio u boksu, baš kao i Perez.

Nizozemac je kontrolirao utrku, zadržao vodeću poziciju i poslije safety cara (koji se pojavio na stazi nakon što se Lance Stroll zabio u ogradu) i činilo se da ga ništa ne može zaustaviti na putu prema novoj pobjedi i povećanju vodstva u poretku vozača. Međutim, tri kruga prije kraja pukla mu je stražnja lijeva guma, izgubio je kontrolu nad svojim bolidom i zabio se u zid te je morao odustati.

Vettel i Gasly zaokružili ludi podij

Suci su odmah pokazali crvenu zastavu koja označava trenutačni prekid utrke i vozači su se povukli u boks. Na ponovnom startu Perez je obranio prvo mjesto ispred Hamiltona koji ga je u pretposljednjem krugu pokušao prestići i doći do pobjede, ali Meksikanac ga je zatvorio i Britanac nije imao izbora - prozujao je u prvom zavoju ravno, svi su ga prestigli i vremena za bilo što ozbiljnije više nije bilo.

Hamilton je utrku završio na 15. poziciji.

Drugo mjesto osvojio je Sebastian Vettel kojemu je to prvi plasman na pobjedničko postolje s Aston Martinom, dok je trećeplasirani bio Pierre Gasly iz momčadi Alpha Tauri. Četvrti je bio Leclerc, peti Lando Norris, šesti Fernando Alonso...

U poretku vozača promjene na vrhu nije bilo. Verstappen i dalje vodi sa 105 bodova, Hamilton je osvojio 101, dok se pobjednik današnje utrke Perez probio na treće mjesto sa 69 bodova. Norris ih ima 66, Leclerc 52...

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider