Automoto
SPORTOVI
Automoto
Usvojena žalba

Ipak su varali: Drakonska kazna za ovogodišnju hit-momčad Formule 1

Žalba koju je uputio Renault urodila je plodom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U iščekivanju nove utrke na Silverstoneu, iz Formule 1 stiže vijest kako je Racing Point kažnjen s 400.000 eura i oduzimanjem 15 bodova u poretku konstruktora.

Epilog je to slučaja koji je nedavno uzdrmao oktanski cirkus.

Poslije uvodnih utrka u Spielbergu, na Hungaroringu i na Silverstoneu momčad Renaulta uložila je žalbu tvrdeći da su kočioni kanali na bolidima Racing Pointa izravno kopirani s Mercedesova šampionskog bolida iz prošle godine.

O čemu se točno radi? Još u veljači na predstavljanju bolida Racing Point je iznenadio sve kad je otkrio bolid koji je izgledao nevjerojatno sličnom prošlosezonskom Mercedesu.

Te dvije momčadi imaju potpisanu suradnju prema kojoj Mercedes opskrbljuje Racing Point sa svojim bolidima od prethodne godine plus još nekim dijelovima i ovjesom. I tu nema ništa sporno.

gol expired Bottas produžio ugovor s Mercedesom divider

Iz Racing Pointa tada su tvrdili kako jesu napravili bolid inspirirani Mercedesom, ali i da nisu kršili pravila. A pravila su takva da se, od ove godine, prvi put kočioni kanali klasificiraju kao zasebni dijelovi, što znači da ih je Racing Point trebao ili razviti sam ili kupiti od nekog vanjskog dobavljača, a nikako ne od neke postojeće momčadi Formule 1.

FIA usporedila uzorke i dileme više nije bilo

Upravo je to bio predmet spora, u Renaultu su tvrdili da je Racing Point preuzeo kočione kanale od Mercedesa i uložili protest, odnosno žalbu koju je Međunarodna automobilistička federacija (FIA) uzela u razmatranje. FIA je zatražila od Mercedesa da im da uzorke svojih kočionih kanala iz 2019. godine kako bi ih usporedili s onima u ovogodišnjim bolidima Racing Pointa. Kad su napravili usporedbu, za ljude iz FIA-e dileme više nije bilo.

Konačna presuda takva je da je Racing Point kažnjen s po 200.000 eura za bolide Sergia Pereza i Lancea Strolla. U kontruktorskom poretku momčadi je oduzeto 15 bodova, ali kakva-takva utjeha je da se bodovi vozačima neće oduzimati.

To znači da Perez, koji se trenutačno nalazi u karanteni jer je pozitivan na koronavirus, ostaje na sedmom, a Stroll na osmom mjestu u poretku vozača. Perez ima 22, a Stroll 20 bodova, osvojili su više negoli Carlos Sainz Jr., Sebastian Vettel, Esteban Ocon i brojni drugi vozači.

gol expired Formula 1: Sergio Perez zaražen koronavirusom divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider