Automoto
SPORTOVI
Automoto
U čemu je problem?

Ferrari 'daje ti krila', ali ne ona kakva ima Red Bull

Iako su prema informacijama od prošlog tjedna u Maranellu riješili problem uvijanja prednjeg krila na Ferrarijevim bolidima, u jučerašnjoj utrci za VN Abu Dhabija na bolidima talijanske momčadi viđen je isti scenarij – krila i dalje "mašu"...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Šef Ferararijeve momčadi, Stefano Domenicali, priznao je da njihovi inženjeri još uvijek traže rješenje za ovaj fenomen koji je izražen na bolidu Felipea Masse u posljednje dvije utrke Svjetskog prvenstva Formule 1.

Momčad iz Maranella traži soluciju kako bi napravili fleksibilno krilo po uzoru na Red Bull-Renault, a da ono bude u skladu sa pravilima Svjetske automobilističke federacije (FIA). Ovakav rezultat sigurno nisu tražili jer gotovo pri svakom prelasku preko rubnika na stazi krila na Ferrarijima zapinju po asfaltu.

Međutim, krilo na Alonsovom bolidu ne vibrira toliko koliko ono na bolidu njegovog momčadskog kolege Felipea Masse. Osobito se to događa na dugim ravnim dijelovima staze, što je bilo vidljivo na stazama u Indiji i Abu Dhabiju. U Indiji su Ferrarijevi mehaničari morali mijenjati krilo u tijeku utrke, dok su u Abu Dhabiju problem riješili tako da je Massa vozio sa starijom specifikacijom prednjeg krila.

Stefano Domenicali priznaje da nisu našli rješenje ovog problema, ali se tješi činjenicom da je slično ponašanje prednjeg krila viđeno i na Red Bullovim bolidima u Abu Dhabiju, pa stoga smatra da taj problem ne muči samo njegovu momčad.

''Kao prvo, pokazalo se da je u Indiji bio problem sa materijalima koji su korišteni za izradu krila. Mislili smo da smo promjenom materijala i načina izrade riješili problem, ali izgleda da nije baš tako. Također ste na zadnjoj utrci mogli vidjeti slično ponašanje krila na Red Bullovim bolidima.''

''Sa dugim zonama za korištenje DRS-a (pomični dio stražnjeg krila koji omogućava veću brzinu bolida na ravnim dijelovima staze, op.a.) u Abu Dhabiju treba na umu imati nekoliko faktora koji utječu na prednje krilo: pritisak u gumama, kvalitetu asfalta i podešenja bolida. Mnogo stvari utječe na prednje krilo. Razlog zbog kojeg smo koristili krilo izrađeno po starijim specifikacijama je taj što novijih krila imamo samo nekoliko pa nismo željeli riskirati. Mislim da smo donijeli dobru odluku i da svakako moramo riješiti taj problem'', izjavio je Domenicali.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider